Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ σχεδιάζει αγορές μετοχών και -0,60% το επιτόκιο καταθέσεων 12/3 - Αποτελούν κινήσεις πανικού, αναπόφευκτη η πτώση

tags :
Η ΕΚΤ σχεδιάζει αγορές μετοχών και -0,60% το επιτόκιο καταθέσεων 12/3 - Αποτελούν κινήσεις πανικού, αναπόφευκτη η πτώση
ΕΚΤ: Στις 12 Μαρτίου θα μειωθεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,60% και σχέδια για αγορές μετοχών
Τι θα συμβεί με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών;
Είναι προφανές ότι λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορωνοιού και των σοβαρών επιπτώσεων που έχει στην παγκόσμια οικονομία που επιβραδύνεται οι κεντρικές τράπεζες στα όρια του πανικού…πήραν πρωτοβουλίες στήριξης των χρηματιστηριακών αγορών.
Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών;

ΕΚΤ: Στις 12 Μαρτίου θα μειωθεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,60% και σχέδια για αγορές μετοχών

Στις 12 Μαρτίου 2020 η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και από αρνητικό επιτόκιο -0,50% θα διαμορφωθεί -0,60%.
Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων είναι η διαδικασία κατά την οποία οι εμπορικές τράπεζες καταθέτουν στην ΕΚΤ την ρευστότητα τους για πολύ βραχυχρόνια διαστήματα.
Το βασικό επιτόκιο παρέμβασης, το επιτόκιο κύριας χρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητο 0% ενώ το επιτόκιο οριακής διευκόλυνσης θα διατηρηθεί στο 0,25%.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και ένα πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στις μικρές εταιρίες μέσω TLTROs.
Ωστόσο με βάση τελευταίες ενδείξεις η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο αγοράς μετοχών υπό πολύ αυστηρά πλαίσια, π.χ. πρώτα θα αγοραστούν μετοχές ανώτατης πιστοληπτικής διαβάθμισης, ETFs επίσης υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Όμως δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εάν δηλαδή η ΕΚΤ ανακοινώσει το σχέδιο για να το εξειδικεύσει αργότερα.
Συν τοις άλλοις ακόμη υπάρχουν ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ καθώς υπάρχουν αντιδράσεις για το θέμα αυτό, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Όμως όλες αυτές οι κινήσεις, τα σχέδια για αγορές μετοχών, οι μειώσεις επιτοκίων, η παρέμβαση του ΔΝΤ με 50 δισεκ και της World Bank με 12 δισεκ. απλά αποδεικνύουν τον πανικό κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών και θεσμικών οργάνων.
Ο κίνδυνος μεγάλης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση χρηματιστήρια και γενικώς όλες τις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί.
Οι κεντρικές τράπεζες εάν χαθεί ο έλεγχος δεν θα μπορέσουν να δράσουν καθώς η ποσοτική χαλάρωση είναι το τελευταίο όπλο τους.
Η ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο... κοινώς οι κεντρικές τράπεζες απευθείας να χρηματοδοτούν τις κοινωνίες θα ήταν η απόλυτη απόδειξη της αποτυχίας των κεντρικών τραπεζών.


FED: Βραχυπρόθεσμα τα επιτόκια 0,50% και εντός 2020 έως και 0%

Η FED μείωσε τα επιτόκια κατά 0,50% στις 3 Μαρτίου 2020 στο 1% με 1,25% από 1,50% με 1,75% που ήταν προηγουμένως.
Η βεβιασμένη μείωση των επιτοκίων ήταν απόδοση πανικού καθώς η τακτική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου.
Με βάση ενδείξεις στις 17 και 18 Μαρτίου εάν η κατάσταση με τον κορωνοιό έχει επιδεινωθεί η FED θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια 0,25% και δεν αποκλείεται στις 28 και 29 Απριλίου 2020 να τα μειώσει εκ νέου 0,25%.
Σε αυτό το σενάριο τέλη Απριλίου το επιτόκιο παρέμβασης της FED θα είναι 0,50%.
Ορισμένοι επενδυτικοί οίκοι όπως η J P Morgan υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια της FED εντός του 2020 θα μπορούσαν να μειωθούν στο 0%.
Επίσης είναι πολύ πιθανό τα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ να καταγράψουν αρνητικές αποδόσεις.


H EKT θα μειώσει ακόμη περισσότερα τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων πλήττοντας ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα των τραπεζών της ευρωζώνης.
Από τα αρνητικά επιτόκια είχαν απώλειες εσόδων 23,5 δισεκ. ευρώ και παρά τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν οι ζημίες παρέμειναν.
Το σχέδιο για αγορές μετοχών θα αποδειχθεί επικίνδυνη εξέλιξη...
Η FED είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε επιτόκια πέριξ του μηδενός, 0% ωστόσο είχε ξαναδεί και στο παρελθόν η FED.

JP Morgan: Στο 0% το επιτόκιο της FED έως τον Ιούνιο του 2020 λόγω κορωνοιού – Στο 90% η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ

Η FED θα μειώσει τα επιτόκια στο 0% μέσα στο 2020 για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρόκληση του κορωνοιού εκτιμάει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan και τονίζει ότι η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί στο 90%.
Ήδη η FED μείωσε εσπευσμένα τα επιτόκια στο 1% με 1,25% από 1,50% με 1,75% προηγουμένως.
Για το 2020 η J P Morgan βλέπει μηδενικά επιτόκια.
Κατά την J P Morgan λόγω κορωνοιού και ιαπωνοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας δεν υπάρχουν επιλογές για την FED, μπορεί να μειώσει τα επιτόκια στο 0% από 1% της τρέχουσας περιόδου ίσως και έως τον Ιούνιο του 2020.
Σε πρόσφατη έκθεση της η J PMorgan υποστήριζε ότι τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσαν να μηδενίσουν.
Όμως κατά ένα παράδοξο τρόπο σχεδόν όλες οι επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ επαινούσαν μέχρι πρότινος την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τώρα κατανοούν ότι υπάρχουν προβλήματα.
Να σημειωθεί πάντως ότι το βασικό σενάριο είναι το 10ετές αμερικανικό ομόλογο θα μπορούσε να φθάσει από 0,99% της τρέχουσας περιόδου στο 1,30% έως τα μέσα του 2020 και το 1,60% μέχρι το τέλος του 2020.
Κατά την J P Morgan, «στα μέσα Ιανουαρίου 2020, υποστηρίξαμε ότι τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια είναι η κυρίαρχη μακροοικονομική πρόκληση της εποχής μας, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται σε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα 40 ετών σε όλο τον κόσμο.
Όταν δημοσιεύσαμε την έκθεσή μας θέτοντας το ερώτημα τι γίνεται αν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων φτάσουν στο μηδέν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ήταν 1,80%.
 Εβδομάδες αργότερα, καθώς οι φόβοι του COVID-19 εξαπλώνονται στον υπόλοιπο κόσμο οι αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων του αμερικανικού δημόσιου έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ 0,99% στις 4 Μαρτίου 2020.
Η τιμολόγηση της αγοράς αντικατοπτρίζει τις αρνητικές παραμέτρους  της χρηματοπιστωτικής αγοράς με πολλές αγορές μετοχών να αντιμετωπίζουν πριν μια εβδομάδα κραχ που είχαν να δουν πάνω από μια 10ετία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναγνώρισε σιωπηρά ότι η τρέχουσα πολιτική της Fed μπορεί να μην είναι πλέον κατάλληλη και ότι η επιστροφή σε χαμηλά επιτόκια – δεν αποκλείονται και τα μηδενικά επιτόκια – θα πρέπει να εξεταστεί.
Μετά την μείωση των επιτοκίων από την FED κατά 0,50% στο 1% από 1,5%  θα ακολουθήσει μια ακόμη μείωση 0,25% τον Απρίλιο 2020.
Επίσης θα υπάρξει μείωση 0,25% από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) το αργότερο στις 26 Μαρτίου.
Οι αγορές θεωρούν ότι μέχρι τα μέσα του 2021 τα επιτόκια της FED θα είναι στο 0,50%.
Οι 13 από τις 22 κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών θα μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια τους.  
Εάν η FED έχει σχεδιάσει μηδενικά επιτόκια τότε θα πρέπει να εξεταστούν πλήθος επιλογών και παραμέτρων.
Πάντως δεν μπορεί να αποκλειστεί η FED να μειώσει στο 0% τα επιτόκια με την πιθανότητα να βρίσκεται στο 0%.
Την ίδια στιγμή οι πιθανότητες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία για το 2020 έχουν αυξηθεί 90%.
Η αμερικανική ανάπτυξη προβλέπεται ότι δραματικά θα μειωθεί.
Η αμερικανική οικονομία στο βασικό σενάριο θα αποφύγει την ύφεση το 2020, αλλά θα πλησιάσει πολύ ακόμη και στο βασικό σενάριο.
Κατά την J P Morgan οι ΗΠΑ θα σημειώσουν αύξησης στο ΑΕΠ 0,5% το α ' τρίμηνο  του 2020, ακολουθούμενη από ανάκαμψη στο 2,25% το 2ο τρίμηνο 2020 με στόχο  ετήσια πρόβλεψη ανάπτυξης 1,4% στο βασικό σενάριο.
Ωστόσο, δεδομένου του αυξανόμενου κινδύνου για μηδενικά επιτόκια το 2020, δεν αποκλείεται η πορεία της αμερικανικής οικονομίας να κινηθεί χαμηλότερα από το βασικό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης