Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κραχ σε τράπεζες -10%, FTSE 25 -30% και ΧΑ -5,50% στις 728 μον. ορατές οι 650 μον. - Δεν πείθουν οι διεθνείς παρεμβάσεις για τον Covid 19

Κραχ σε τράπεζες -10%, FTSE 25 -30% και ΧΑ -5,50% στις 728 μον. ορατές οι 650 μον. - Δεν πείθουν οι διεθνείς παρεμβάσεις για τον Covid 19
Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων αποδεικνύουν πανικό και χαρακτηρίζονται κινήσεις απελπισίας
(upd14)Κραχ σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 728 μονάδες, ειδικότερα στις τράπεζες με απώλειες έως -10% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips... ακολουθώντας την ισχυρή πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή του Ελλάκτωρα η οποία έκλεισε κλειδωμένη στο -29,97% ενώ σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του bankingnews.gr όλοι οι βασικοί μέτοχοι, Έλληνες και ξένοι, δεν πουλάνε, αντιθέτως στηρίζουν τη μετοχή, ενώ η βασική αιτία των επιθετικών πωλήσεων οι αθρόες πωλήσεις από μικροεπενδυτές.
Η ήδη αρνητική εικόνα επιδεινώθηκε από την αύξηση των κρούσματων του κορωνοϊού στην Ελλάδα στα 31 άτομα όπως και σε ολόκληρο τον πλανήτη ενώ πλέον κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πόσο βαρύ θα είναι το "χτύπημα" στην παγκόσμια οικονομία  από την επιδημία του κορωνοϊού με τις
παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων αποδεικνύουν πανικό και κινήσεις απελπισίας.
Την ίδια στιγμή που υποβάθμισαν το πρόβλημα υπήρξε καθολική παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης 50 δισεκ. και η World Bank χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του Covid 19 περίπου 12 δισεκ.
Για ένα ελεγχόμενο πρόβλημα όπως αρχικά το χαρακτήρισαν όλες αυτές οι κινήσεις είναι ενδείξεις πανικού, το πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία θα αποδειχθεί τεράστιο καθώς η οικονομία της Κίνας έχει καταρρεύσει.
Τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και το ελληνικό θα ακολουθήσουν πλαγιοκαθοδική πορεία με τον Γενικό Δείκτη από 728 μονάδες να διατηρεί τον καθοδικό στόχο των 650 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 728 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 720-700 μονάδες, παραμένει το δυσμενές σενάριο των 650 μονάδων ενώ εάν ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε πανδημία ανοίγει ο δρόμος για το δραματικό σενάριο των 550 μονάδων.
Ώθηση από το χθεσινό ράλι στην Wall Street πήραν οι αγορές στην Ασία, με τον δείκτη Shanghai στην Κίνα στο +1,99%....
Αντιθέτως, σημαντικές απώλειες  καταγράφονται στην Ευρώπη, με τον δείκτη Dax στην Γερμανία -1,9% και τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο -2% ενώ ισχυρές απώλειες καταγράφει ο Dow Jones στο -2,7%.
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -10,45% και ακολούθησαν Πειραιώς -8,04%,  Εθνική -6,87% και Eurobank -5,53%
Εν τω μεταξύ, παρά τη διεθνή κρίση, το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής φαίνεται ότι προχωρά και το CVC με 640 με 650 εκατ ή 0,65 B/V με 1 δισεκ. αποτίμηση πιθανότατα θα είναι ο πλειοδότης ενώ το deal της MIG με την ιρλανδική Comer πιθανότατα θα μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2020.
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με πρώτη την μετοχή του  Ελλάκτωρα που έκλεσε κλειδωμένη στο -29,97% και ακολούθησαν Aegean -9,7%, Jumbo -9,6%, Viohalco -8,99%, Φουρλής -8,12%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -7,89%
Σε κατάσταση επιφυλακής για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων θωράκισης των οικονομιών απέναντι στο πρόβλημα του κορωνοϊού είναι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Ενδεικτικό του μεγέθους της κρίσης είναι πως το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 50 δισεκ. δολάρια για να στηρίξει όσες χώρες χρειάζονται βοήθεια ενώ και η World Bank ανακοίνωσε ότι θα εισφέρει 12 δισεκ. δολάρια για τον ίδιο σκοπό.
Οι παρεμβάσεις αυτές σχετίζονται και με τις συντονισμένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών με την  FED να μειώσει τα επιτόκια στο 1% ή μείωση 0,50% ενώ στις 18 Μαρτίου και 28 Απριλίου αναμένονται νέες μειώσεις .
Επίσης, ορισμένοι επενδυτικοί οίκοι όπως η J P Morgan υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια της FED εντός του 2020 θα μπορούσαν να μειωθούν στο 0%.
Η ΕΚΤ στις 12 Μαρτίου θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,60% ενώ θα ανακοινώσει και ένα πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στις μικρές εταιρίες μέσω TLTROs.
Επίσης, με βάση τελευταίες ενδείξεις η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο αγοράς μετοχών υπό πολύ αυστηρά πλαίσια.
Και ενώ η κατάρρευση της οικονομίας της Κίνας, των αλυσίδων διανομής και προμηθειών έχει προκαλέσει συστημικό σοκ στις αγορές από την άλλη το δευτερογενές σοκ θα έρθει καθώς οι εταιρίες θα ανακοινώνουν  στα επόμενα τρίμηνα δραματική μείωση κερδοφορίας, profit warning ή ακόμη και ζημίες.
Όλοι έχουν κατανοήσει ότι το παγκόσμιο σύστημα νοσεί, υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα ενώ όλα αυτά συμβαίνουν  τόσο για τον κορωνοιό που  χτύπησε τον πλανήτη αλλά και  γιατί η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε σε σαθρά θεμέλια.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημία στο παγκόσμιο σύστημα, χρησιμοποίησαν την ρευστότητα 4,5 τρισεκ. δολαρίων για να καθησυχάσουν τις αγορές, να φουσκώσουν τις αποτιμήσεις και να καλύψουν το κενό που άφησαν οι κυβερνήσεις σε μεταρρυθμίσεις και πάσης φύσεως δημοσιονομικές προσαρμογές.
Επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,27%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2, και το ιταλικό 10ετές στο 1,07% με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης .
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 169 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14  Φεβρουαρίου 2020 - ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5989 μονάδες βάσης από 6120 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,76% και τον Γενικό Δείκτη +0,71%  
Λίγο πριν τις 16:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, οι οποίες έφτασαν το -9% ...αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -8,23% και ο Γενικός Δείκτης στο -5,86%.
O Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 578,05 μονάδες με ισχυρή πτώση -7,93%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -5,50% στις 728 μονάδες έχοντας υψηλό στις 776,46 μονάδες και χαμηλό στις 725,42 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 114,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 55,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 32 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,4 εκατ. ευρώ και όγκου 1,04 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 1,02 εκατ. τεμάχια αξίας 13,08 εκατ. ευρώ και η Jumbo 22 χιλ. τεμάχια αξίας 314 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 728 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 720-700 μονάδες και ακολουθούν οι 680 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση τις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι 820 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη  βρίσκονται οι 720-700 μονάδες και ακολουθούν οι 680 και οι 650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 578 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 600 μονάδών και ακολουθούν οι 570 και οι 500 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 680 και οι 700 μονάδες

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στους στόχους των τραπεζών, κερδοφορία, NPEs και νέα δάνεια

Η κρίση του κορωνοιού, έχει παγκόσμιες προεκτάσεις, ο πλανήτης κινητοποιείται για να αποτρέψει την επιθετική επιβράδυνση και ύφεση στην οικονομία, ενώ τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ και την World Bank αποδεικνύουν μόνο πανικό.
Στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται και πιθανόν να ενταθούν, οι διοικήσεις των τραπεζών ήδη έχουν ετοιμάσει σχέδια δράσης για το πώς θα αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοιού, πως θα λειτουργούν ή δεν θα λειτουργούν τα καταστήματα σε περίπτωση έξαρσης του ιού κ.α.
Οι τράπεζες ήδη προετοιμάζουν σχέδια δράσης και αντιμετώπισης μιας πανδημίας.
Σε ένα δυσμενές σενάριο οι ελληνικές τράπεζες και υπό το καθεστώς της επιδείνωσης της νόσου, π.χ. περιοχές στην Ελλάδα μπαίνουν σε καραντίνα
1)Θα υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν θέσει για την κερδοφορία του 2020.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δηλαδή οι τράπεζες να εμφανίσουν εύλογα λιγότερα κέρδη σε σχέση με τους στόχους
2)Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποκλίνουν από τους στόχους μείωσης των NPEs τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρίες διαχείρισης.
3)Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι τράπεζες ελλείψει την καθίζησης της ελληνικής οικονομίας να αποτύχουν να πιάσουν τους στόχους χορήγησης νέων δανείων καθώς σε ένα καθεστώς επιδημίας και εύλογου πανικού, οι εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα το τελευταίο που θα εξετάσουν είναι να συνάψουν δάνεια.

Η επικαιρότητα

Εκτός ελέγχου παραμένει η εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο ιός εξακολουθεί να πλήττει ολοένα και περισσότερες χώρες με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται καθημερινά.
Κράτη και κυβερνήσεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της επιδημίας προκειμένου να μπορέσουν τα υγειονομικά τους συστήματα να αντέξουν και να διαχειριστούν τα αυξανόμενα περιστατικά.
Μέχρι στιγμής ο κορωνοϊός έχει πλήξει 85 κράτη και έχει αφήσει πίσω του 3.303 νεκρούς, εκ των οποίων οι 3.012 έχουν καταγραφεί στην Κίνα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 96.720, εκ των οποίων τα 80.411 στην ηπειρωτική Κίνα ενώ συνολικά 53.610 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως έχουν εντοπίσει δύο στελέχη του κορωνοϊού, εκ των οποίων το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο και το οποίο είναι αυτό που ευθύνεται για το 70% των περιστατικών.
Αυτή η διαπίστωση, ότι δηλαδή ο κορωνοϊός έχει δύο "πρόσωπα" εκτιμάται ότι θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την ανάπτυξη εμβολίου.
Ραγδαία αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα από την ομάδα των ταξιδιωτών που επέστρεψαν στις περιοχές της Αχαϊας και της Ηλείας ενώ συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 31, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σ.Τσιόδρας.
Σήμερα συνεδριάζει το EuroWorking Group (EWG), στο οποίο αναμένεται να υπάρξει επίσης συζήτηση για το πρόβλημα με τον κορονοϊό, αφού θα αναλάβει να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 16ης Μαρτίου. Σε αυτήν ούτως ή άλλως ήταν στο τραπέζι το θέμα του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. μαζί με τα πορίσματα (5η έκθεση θεσμών) για την Ελλάδα αλλά και τα αιτήματα για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, με αρχή τις προσφυγικές δαπάνες και την εξαίρεσή τους από τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας.
Τεταμένο το κλίμα στον Έβρο όπου συνεχίζεται ο κλεφτόπολεμος μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων και των μεταναστών που -έπειτα από την προτροπή της Άγκυρας- έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία στήνει καταυλισμούς στα σύνορα, όπου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 10.000 μετανάστες.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα συνεχίζει τον πόλεμο προπαγάνδας εις βάρος της Ελλάδας, «ανακαλύπτοντας» -σε καθημερινή βάση- νεκρούς και σοβαρά τραυματίες από πυρά Ελλήνων, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προέβη σε μια ακραία πρόκληση προειδοποιώντας τους Έλληνας για... προσφυγιά.
Εν τω μεταξύ, μια από τις πλέον κρίσιμες συναντήσεις τους θα έχουν σήμερα Πέμπτη 5/3 στη Μόσχα οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, καθώς σε αυτήν θα ξεκαθαριστεί το τοπίο για την επόμενη ημέρα στην επαρχία Idlib της Συρίας, εξέλιξη που με τη σειρά του θα επηρεάσει και τα όσα σοβαρά γεγονότα εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.

Kέρδη στις ασιατικές αγορές  

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (05/03) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά το ράλι που σημειώθηκε στη Wall Street κατά την χθεσινή 4/3 συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,09%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,99%, ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο +1,26% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +1,88%

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 5/3 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς δεν πείθουν τις αγορές οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη μάχη για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -1,9%, ο CAC στο Παρίσι στο -2%, ο MIB στο Μιλάνο στο -2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,7% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -1,9% .
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -2,7%, ο S&P στο -2,4%, ο Nasdaq στο -1,9% ενώ ισχυρές πιέσεις ασκούνται στο ETF GREC στο -6,11% (7,53 δολ.)

Sell Off στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Alpha Bank -10,45%

Επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9930 ευρώ, με πτώση -6,87%, με όγκο 7,04 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,26 ευρώ, με πτώση -10,45%, με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,9220 ευρώ, με πτώση -8,04% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 839 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5980 ευρώ, με πτώση -5,53% με όγκο 13,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,25 ευρώ, με πτώση -0,79% και με κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2410 ευρώ, με πτώση -10,74% και όγκο 2,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,98 ευρώ, με πτώση -4,12% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας -29,97%

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις μη  τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η μετοχή του Ελλάκτωρα κλειδωμένη στο -29,97% και ακολούθησαν Aegean, Jumbo, Viohalco, Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.....
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισε μόνο ο Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,04 ευρώ, με πτώση -2,58% και κεφαλαιοποίηση στα 10,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,34 ευρώ, με πτώση -3,22% και αποτίμηση 5,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0780 ευρώ, με πτώση -6,16% και αποτίμηση 714 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2350 ευρώ, με πτώση -5,7% και κεφαλαιοποίηση 519 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,19 ευρώ με πτώση -1,07% και αποτίμηση 3,41 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,04 ευρώ, με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,31 ευρώ με πτώση -7,34% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με πτώση -4,36% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,15 ευρώ με πτώση -6,41% και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,44 ευρώ με πτώση -9,60% και κεφαλαιοποίηση 2,10 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, με πτώση -3,70% και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,30 ευρώ, με πτώση -8,12% και κεφαλαιοποίηση στα 224 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,077 ευρώ, με πτώση -10,57% και κεφαλαιοποίηση 72 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ομόλογα με το 10ετές ελληνικό 1,27% από 1,13% και Ιταλία 1,07%

 Μετά το sell off των τελευταίων συνεδριάσεων και τις αγορές που ακολούθησαν στα ελληνικά ομόλογα προφανώς λόγω των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών… σήμερα 5 Μαρτίου αρχικά οι επενδυτές προέβησαν σε επιλεκτικές πωλήσεις όπου επιδεινώθηκαν στην συνέχεια....
Τα ελληνικά ομόλογα και τα ιταλικά διατηρούν τις μεταξύ τους διαφορές.   
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,65% ενώ στην συνέχεια σημειώθηκαν πωλήσεις...
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,27% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,07%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,18% με το αμερικανικό 10ετές 0,95% - βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό 0,93% - η Ελλάδα δανείζεται με παραπλήσιους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,25% με απόδοση αγοράς 0,29% και απόδοση πώλησης 0,20%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,90 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,57% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,84 μονάδες βάσης και απόδοση 0,77%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,63 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 0,99%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23% με απόδοση αγοράς 1,25% και απόδοση πώλησης 1,20%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 102,99 μονάδες βάσης και 1,65% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 132,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,76%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 141,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 194 μονάδες βάσης από 177 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.989 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,69% ή 169 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών  

Πωλήσεις σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών κόντρα στο χάος που προκαλεί ο κορωνοιός.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Μαρτίου 2020 στο 1,07%.
Εξαίρεση αποτελεί το 10ετές γερμανικό ομόλογο καθώς βρίσκεται σήμερα 5/3/2020 στο -0,67% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,22% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,07% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,53%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης