Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Δεύτερη ευκαιρία σε 200.000 οφειλέτες σε ΕΦΚΑ –ΕΤΕΑΕΠ να ρυθμίσουν χρέη 35 δισ ευρώ

tags :
Δεύτερη ευκαιρία σε 200.000 οφειλέτες σε ΕΦΚΑ –ΕΤΕΑΕΠ να ρυθμίσουν χρέη 35 δισ ευρώ
Δεύτερη και τελευταία ευκαιρία προκειμένου να ρυθμίσουν- από τα αρρύθμιστα 35 δις ευρώ-  τα χρέη τους με 120 δόσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020
Δεύτερη και τελευταία ευκαιρία προκειμένου να ρυθμίσουν- από τα αρρύθμιστα 35 δις ευρώ-  τα χρέη τους με 120 δόσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 δίνει σε περισσότερους από 200.000 οφειλέτες ο ΕΦΚΑ και ο ΕΤΕΑΕΠ (εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες).
Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του ΕΦΚΑ κατ εφαρμογή του νόμου Βρούτση, απαραίτητη  προϋπόθεση είναι η καταβολή του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών.
Η αίτηση για την επανένταξη στη ρύθμιση θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, ενώ ευνόητο είναι ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και με την καταβολή των απαιτητών ποσών (απαιτητές δόσεις και τυχόν νέες βεβαιωμένες εκτός ρύθμισης οφειλές).
Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε αναγκαστικές κατασχέσεις λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην διάθεσή τους οι οφειλέτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, περί τους 55.000 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στην πρώτη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, την έχασαν, ενώ περί το 1 δις ευρώ χρέη προς ρύθμιση εκκρεμούν, καθώς 80.000 οφειλέτες  έχουν σε περισσότερα από ένα ταμεία χρέη τα οποία μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη δεν είχαν εντοπιστεί και βεβαιωθεί με υπαιτιότητα του ΕΦΚΑ και του πρώην ΕΤΑΑ (ταμείο Επιστημόνων), καθώς τα αρχεία του δεν είναι πλήρη ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια και να αναρτηθούν οι παλαιές οφειλές μέχρι το 2017.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, στο τέλος του 2019 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών διαμορφώθηκε στα 35,3 δισ. ευρώ, ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαγραφές οφειλών μη μισθωτών βάσει του επανυπολογισμού που προβλέπει ο ν.4611/2019, ενώ συνέβαλαν επίσης οι μειώσεις και οι συμψηφισμοί οφειλών, καθώς και οι εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ένταξης των οφειλετών σε ρύθμιση.
Οι ρυθμισμένες οφειλές φτάνουν τα 5,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 3,8 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές που εντάχθηκαν στην διαδικασία ρύθμισης που ορίζει ο ν.4611/2019).
Την ίδια στιγμή βέβαια, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΕΑΟ προχωρούν στη διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, μετά από έρευνες για τον εντοπισμό των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ξεκινώντας σαφάρι ώστε να βρει καταθέσεις, ακίνητα και πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία.
Μεταξύ των στοιχείων που ερευνώνται, είναι τυχόν μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Σε περίπτωση θανάτου του οφειλέτη ή συνυπεύθυνου προσώπου, όλες οι έρευνες, ενέργειες και μέτρα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή ληφθεί και κατά των κληρονόμων του.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης