Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - Στα 31 τα κρούσματα, αναμένεται ραγδαία αύξηση - Σε σοβαρή κατάσταση 3 ασθενείς

tags :
Συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - Στα 31 τα κρούσματα, αναμένεται ραγδαία αύξηση - Σε σοβαρή κατάσταση 3 ασθενείς
Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο
Βέβαιη και αναμενόμενη θεωρούν οι ειδικοί επιστήμονες την έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες τη στιγμή που επικρατεί ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τριών ασθενών που νοσηλευόνται στο νοσοκομείο του Ρίου.
Στις χθεσινές του δηλώσεις ο
καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας, υποστήριξε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 31, αν και εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα.
Εκτίμησε δε πως θα νοσήσει το 5% -10% του πληθυσμού εφέτος, τονίζοντας πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων, και συνεπώς οι αριθμοί και τα ποσοστά των ασθενών δεν έχουν σε αυτή τη φάση σημασία.

Αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ο κ.Τσιόδρας ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
«Αν παραμείνετε στα νούμερα έχετε χάσει το παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιόδρας.
«Στις περιοχές της Αχαϊας και της Ηλείας όπου επέστρεψαν οι εκδρομείς, είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και υγιεινής και η παραμονή στο σπίτι όσων έχουν συμπτώματα.
Συνολικά 21 από τους 24 ελεγχθέντες των επαφών των εκδρομέων ήταν θετικοί», τόνισε ο κ.Τσιόδρας.
Η νόσος δεν έχει δύο μεταλλάξεις, μια πιο επιθετική και μία πιο ήπια, όπως κυκλοφορεί, ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.
«Χτες στην Αχαϊα αναγνωρίστηκε περίπτωση της νόσου, χάρη στην επαγρύπνηση του προσωπικού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, μεταξύ ομάδας εκδρομέων», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών.
Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.
«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».
«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού.
Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10%-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.
Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.
«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα.
Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».
Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

Ανησυχία για 3 ασθενείς στο νοσοκομείο του Ρίου

Την ίδια στιγμή πάντως επικρατεί ανησυχία για την κατάσταση των τριών ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο σοβαρή είναι η κατάσταση του 66χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται με βαριά συμπτώματα πνευμονίας ενώ εξίσου σοβαρή κρίνεται η κατάσταση της υγείας της συζύγου του 66χρονου και ενός ιερέα.
Στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται άλλο 6 ασθενείς με ήπια συμπτώματα.
Υπενθυμίζεται πως έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Αχαϊα και Ζάκυνθο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί να παραμείνουν και σήμερα Παρασκευή 6/3 κλειστά σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, θέατρα αρχαιολογικοί χώροι ενώ αναστέλλονται όλες οι μαζικές συναθροίσεις και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κορωνοϊός: Αρνητικός ο φοιτητής στο Ρέθυμνο

Αρνητικό είναι το δείγμα που εξέτασε το τμήμα ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορά στον 20χρονο φοιτητή ο οποίος βρίσκεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Την παραπάνω είδηση επιβεβαίωσε και η κυρία Ελένη Μπορπουδάκη ,διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ στην Κρήτη.
Να θυμίζουμε ότι νωριτερα σήμερα και εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού είχε ληφθεί η απόφαση να κλείσει για δύο ημέρες το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου.
Παράλληλα, κλειστό θα μείνει και το Πάντειο Πανεπιστήμιο για δύο ημέρες καθώς μια αλλοδαπή καθηγήτρια, συνεργάτης του ιδρύματος παρουσίασε ύποπτα κρούσματα.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού και ζήτησε την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση.
Ο ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά τα εξής:

1. Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του ιού.
2. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.
3. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.
4. Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον ιό.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κορωνοϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.
Ωστόσο στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού.
Για το λόγο αυτό καλούμε τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό καθώς και για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα»

Ζιαζιάς (πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας): Δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος με τον 66χρονο

Τη θέση ότι δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος με την περίπτωση του 66χρονου – του 9ου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα - που νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου διατύπωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, ο οποίος είναι σε καραντίνα επειδή ήταν ένας από τους γιατρούς που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο.
«Δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος γιατί υπάρχει μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι γιατροί ότι δεν έστειλαν έγκαιρα το δείγμα.
Είχε γίνει επικοινωνία γιατρών από Αμαλιάδα και Ρίο με τον ΕΟΔΥ και η σαφέστατη οδηγία ήταν να μην σταλεί δείγμα.
Μετά από επιμονή των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Ρίου εστάλη το δείγμα» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Ζιαζιάς.
«Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από επιστροφή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά το Ισραήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου.
Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και καθορίζονται για κάθε χώρα πιο εξειδικευμένα μέτρα.
Πιθανό κρούσμα είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπης και επιστρέφει από χώρα υψηλού κινδύνου: Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιταλία.
Δεν υπήρχε στον κατάλογο των οδηγιών το Ισραήλ» τόνισε ο κ.Ζιαζιάς.
Ερωτηθείς για τη νοσηλεία του 66χρονου σε εξάκλινο θάλαμο, ο κ. Ζιαζιάς σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο αλλά ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη να σταλεί το δείγμα».
«Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε θάλαμο απομόνωσης πριν έρθει το αποτέλεσμα στο δείγμα» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν μπει σε καραντίνα οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς του θαλάμου και οι συγγενείς τους.
«Σε καραντίνα είναι η ομάδα η δική μου που είχε ευθύνη του ασθενούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και οι τραυματιοφορείς που ασχολήθηκαν μαζί τους, συνολικά 15 άνθρωποι.
Θα μείνουμε σε καραντίνα τουλάχιστον για 10 ημέρες και αν παρουσιάσουμε συμπτώματα θα σταλεί δείγμα σε εργαστήριο αναφοράς» είπε ο κ.Ζιαζιάς, ο οποίος ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε γιατρούς γιατί με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών έχουν «έχει φύγει το 1/5 των ιατρών της Α Παθολογικής κλινικής και το 1/5 των νοσηλευτριών της ίδιας κλινικής».

Που επικεντρώνονται οι ειδικοί

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες ειδικοί υπογραμμίζουν πως κύριο μέλημα τους είναι να προλάβουν να τελειώσει η γρίπη, έτσι ώστε οι υγειονομικές αρχές της χώρας να μπορέσουν να ανταποκριθούν χωρίς το "βάρος" της γρίπης στη διαχείριση και αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Αν και στην Ελλάδα, οι αρμόδιες αρχές έχουν καταφέρει τουλάχιστον προς το παρόν να εντοπίσουν έγκαιρα τα εισαγόμενα κρούσματα, πλέον το βάρος δίνεται στην πιθανή, μεγάλη διασπορά του ιού που θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες 3 με 5 εβδομάδες.
Σημειώνεται πως και οι 8 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε καλή κατάσταση όσον αφορά την υγεία τους.

Σε κλινική για τον κορωνοϊό η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο

Η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο (24 κλίνες), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, διαμορφώνεται έτσι ώστε να νοσηλεύσει τυχόν περιστατικά, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι η κλινική δεν είχε νοσηλευόμενους οφθαλμολογικούς ασθενείς.

Σταματούν οι εφημερίες στην παθολογική του νοσοκομείου Αμαλιάδας

Σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου είχε διακομιστεί αρχικά το ένατο κρούσμα κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος.
Σύμφωνα με τον διοικητή, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, το προσωπικό έχει μπει σε καραντίνα με απόφαση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που βρίσκεται από χθες Τετάρτη 04/03 στην Αμαλιάδα.
Ωε εκ τούτου, όπως είπε ο διοικητής, τα άκρως επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Όσον αφορά στην διαχείριση του ένατου κρούσματος κορωνοϊού, ο Χρήστος Χριστόπουλος είπε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για αυτές τις περιπτώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης