Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura, MUFG, EIU: Οι μειώσεις επιτοκίων δεν θα σώσουν την οικονομία από τον κορωνοϊό

Nomura, MUFG, EIU: Οι μειώσεις επιτοκίων δεν θα σώσουν την οικονομία από τον κορωνοϊό
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο
Αν και οι επενδυτές αναμένουν από τη Fed και τις άλλες κεντρικές τράπεζες να σώσουν την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση λόγω της επιδημίας τους κορωνοϊού,  κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν μπορούν να βοηθήσουν και πολύ.
«Η ιδέα είναι βαθιά ριζωμένη στις αγορές: όταν έχουμε μεγάλη οικονομική συρρίκνωση παγκοσμίως, εμφανίζονται άμεσα οι κεντρικές τράπεζες με επιθετικές μειώσεις επιτοκίων» αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura.
«Οι αγορές αναμένουν αντίστοιχες παρεμβάσεις και αυτή τη φορά παρ' όλο που η οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι διαφορετική από άλλες» προσθέτουν.
Οι αναλυτές εξηγούν ότι η τρέχουσα οικονομική ύφεση δεν οφείλεται σε χρηματοοικονομικά γεγονότα, αλλά από την εξάπλωση ενός νέου ιού, οπότε η «καλύτερη άμεση αντίδραση» είναι «πρωτίστως πολιτικές ασφάλειας για την υγεία».
Ο Chris Rupkey από τη MUFG Union Bank επισημαίνει ότι τα επιτόκια είναι ήδη χαμηλά και κατά συνέπεια περαιτέρω μειώσεις ενδεχομένως να μην είναι τόσο αποτελεσματικές ώστε να πείσουν τις εταιρείες να αυξήσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις.
«Δεν πιστεύω ότι οι μειώσεις των επιτοκίων σε αυτό το στάδιο θα προσφέρει πολλά στις επιχειρήσεις.
"Χτίζουν" ρευστότητα αυτή τη στιγμή, δεν θέλουν να βγουν στην αγορά να δανειστούν και να κάνουν επενδύσεις για το μέλλον» δήλωσε ο ίδιος στο CNBC.
«Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει και να δει εάν είμαστε σε πραγματική ύφεση με απώλειες θέσεων εργασίας.
Αν και δεν θα το συνιστούσα, η συμβουλή μου προς τις κεντρικές τράπεζες είναι να μην μειώσουν τα επιτόκια ξανά, θα είναι μεγάλο λάθος» συμπλήρωσε.

Το βάρος στη δημοσιονομική πολιτική

Την ίδια στιγμή, κάποιοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά στην αντιστάθμιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.
Ο Simon Baptist από την Economist Intelligence Unit ανέφερε ενδεικτικά το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη που ανακοίνωσαν μέτρα για συγκεκριμένους τομείς και επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγμα.
«Οι επιδοτήσεις για εργαζόμενους ή η στήριξη των μισθών σε τομείς όπως ο τουρισμός... σίγουρα θα κάνουν κάποια διαφορά» δήλωσε στο CNBC.
Ωστόσο, συμπλήρωσε πως άλλες οικονομίες ανά τον κόσμο ενδεχομένως να μην έχουν οικονομίες που να μπορούν να στηρίξουν τέτοιες πολιτική.
Αυτό ισχύει κυρίως για οικονομίες στην Ευρώπη, «όπου τα περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς είναι πολύ πιο περιορισμένα» σε σχέση με την Ασία.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Fed, της ΕΚΤ αλλά της Bank of Japan φαίνεται να διατηρούν ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω μείωση επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης