Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν δημοσιονομικά κίνητρα, μετριάστηκαν οι απώλειες στην Wall -1,71% από -4% - Νέα βουτιά για τον DAX -3,37%

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν δημοσιονομικά κίνητρα, μετριάστηκαν οι απώλειες στην Wall -1,71% από -4% - Νέα βουτιά για τον DAX -3,37%
Τα μέτρα στήριξης από κεντρικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς με στόχο την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν πείθουν τους επενδυτές
(upd6) Νέες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα 6 Μαρτίου 2020 στους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ξεπερνάει πλέον τα 100.000 σε παγκόσμιο επίπεδο και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα πολλαπλασιαστούν ραγδαία.
Ωστόσο οι απώλειες ενδοσυνεδριακά έφθασαν έως -4% για να μετριαστούν στην συνέχεια απόρροια των αναφορών ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων εάν η κατάσταση με τον κορωνοιό επιδεινωθεί.
Τα νέα περιστατικά εκτός Κίνας σημειώνουν άλμα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Πανικός επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις αγορές της Ευρώπης να δέχονται εκ νέου ισχυρές πιέσεις και λόγω του sell off στη Wall, με το δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να κλείνει με μεγάλη πτώση -3,37% στις 11.541 μονάδες που μεταφράζεται σε απώλειες 14% από τα υψηλά έτους.
Τα μέτρα στήριξης από κεντρικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς με στόχο την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν πείθουν τους επενδυτές.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -0,98% στις 25.866 μονάδες ή πτώση 256 μονάδες με την ενδοσυνεδριακή πτώση να φθάνει στις 870 μονάδες. 
Απώλειες -1,7% για το δείκτη S&P 500 στις 2.972 μονάδες.
Πτώση -1,87% για το δείκτη Nasdaq στις 8.575 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν χθες με απώλειες άνω του 3%.
Ο δείκτης VIX ή δείκτης φόβου κατέγραψε άνοδο +6% στις 42 μονάδες και με υψηλό 50 μονάδες ενδοσυνεδριακά.

Image


Νέο ιστορικό χαμηλό για τα αμερικανικά ομόλογα στο 0,66% το ενδοσυνεδριακό χαμηλό
    
Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού που συνεχίζουν να σαρώνει και τις αγορές.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγων έφτασε στο 0,76% με ενδοσυνεδριακό χαμηλό 0,66% ενώ του 30ετούς στο 1,4186%.
Και στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό.
Χθες (5/3/2020) καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες στη Wall Street με τον Dow Jones να «βουλιάζει» 3,58% ή 970 μονάδες στις 27.121, τον S&P να σημειώνει πτώση 3,39% στις 3.023 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται χαμηλότερα 3,1% στις 8.738 μονάδες.


Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός

Εκτός ελέγχου παραμένει η εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο ιός εξακολουθεί να πλήττει ολοένα και περισσότερες χώρες με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται καθημερινά.
Πάντως και μέχρι στιγμής, ο κορωνοϊός έχει πλήξει 90 κράτη και έχει αφήσει πίσω του 3.398 νεκρούς, εκ των οποίων οι 3.042 έχουν καταγραφεί στην Κίνα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 100.055, εκ των οποίων τα 80.556 στην ηπειρωτική Κίνα ενώ συνολικά 55.672 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Την ίδια στιγμή, η επιδημία του κορωνοϊού προκαλεί τεράστια νευρικότητα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πόσο βαρύ θα είναι το χτύπημα του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία θα πληγεί από την επιδημία, αν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση του θα διαχειριστεί και αυτήν την πρόκληση.

Ο κορωνοϊός έφερε νέους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία - Αβέβαιες οι προοπτικές

Τη θέση ότι ο κορωνοϊός έφερε νέους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία, διατύπωσε σήμερα (6/3) ο πρόεδρος της New York Federal Reserve, John Williams, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Ειδικότερα, ο κ. Williams, δήλωσε ότι «η έξαρση του COVID-19 έφερε νεόυς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία ξεκίνησε το έτος με μία πολύ καλή δυναμική», προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της Τράπεζας «παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές της οικονομίας».
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Fed τόνισε ότι η μείωση των επιτοκίων που ανκοινώθηκε νωρίτερα εντός της εβδομάδας «παρέχει μία ουσιαστική στήριξη στην οικονομία και βοηθάει στη διατήρηση της οικονομικής επέκτασης».
«Ο ιός προκάλεσε αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και αποδυνάμωσε τη ζήτηση, με τις επιχειρήσεις ταξιδιών και τουρισμού να δέχονται βαρύ πλήγμα, καθώς οι καταναλωτές γίνονται επιφυλακτικοί», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Williams, διευκρινίζονταςι ότι «οι προοπτικές εξελίσσονται και γίνονται ιδιαίτερα αβέβαιες».
«Η Fed θα παραμείνει ευέλικτη και έτοιμη να προσαρμόσει τις δραστηριότητές της προκειμένου να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική εφαρμόζεται με αποτελεσματικότητα και μεταφέρεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ευρύτερη οικονομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της New York Fed.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, δήλωσε ότι «δεν με εξέπληξε η μεταβλητότητα στις αγορές», προσθέτοντας ότι «δυσκολεύομαι να κατανοήσω τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό».
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Fed, η οποία είναι προραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου, ο κ. Bullard τόνισε ότι «όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε περισσότερα».
Στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της αμερικανικής οικονομίας λόγω του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan,
ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση γύρω από την έξαρση του COVID-19 έχει αλλάξει «σημαντικά» τις τελευταίες εβδομάδες.
Ειδικότερα, ο κ. Kaplan δήλωσε ότι «η Fed παρακολουθεί προσκετικά τις εξελίξεις γύρω από την εξάπλωση του κορωνοϊού και πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τις επιχειρήσεις ώστε να καθορίσει τον αντίκτυπο της επιδημίας στις εταιρείες και τους καταναλωτές».
«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμής ώστε να πραγματοποιήσουμε μακροπρόθεσμα προγνωστικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Dallas Fed, διευκρινίζοντας ότι «η κατάσταση γύρω από την έξαρση του COVID-19 έχει αλλλάξει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες».
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι πιθανό το ενδεχόμενο μίας σοβαρής ύφεσης» της αμερικανικής οικονομίας, η οποία «θα μπορούσε να διαρκέσει για ένα με ενάμιση τρίμηνο».
Παράλληλα, ο κ. Kaplan διευκρίνισε ότι «τα φυσιολογικά μακροοικονομικά στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αυτή τη στιγμή», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα έαν θα στηρίξει μία ακόμα μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου.
«Μία εβδομάδα αποτελεί μία αιωνιότητα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Robert Kaplan, αναφερόμενος στο πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα γεγονότα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Σχολιάζοντας την μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών στις αγορές της Wall, ο αξιωματούχος της Fed τόνισε ότι «κοιτάζοντας κάποιος τις διακυμάνσεις στις αγορές χάνει τη μεγαλύτερη εικόνα», ενώ διευκρίνισε ότι «η μείωση των επιτοκίων έχει ως στόχο την παροχή στήριξης στην οικονομία ώστε να ανακάμψει από έναν πιθανό αντίκτυπο του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες».
Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι της Wall Street αναμένουν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, μετά την έκακτη μείωση 50 μονάδων βάσης στην οποία προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες.

Μεγάλες εταιρείες συνιστούν κατ’ οίκον εργασία λόγω κορωνοϊού

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon, Microsoft, Google και Facebook συνιστούν πλέον στους υπαλλήλους τους να μην προσέρχονται στους χώρους εργασίας τους, αλλά να δουλεύουν από το σπίτι.
Τα περισσότερα από 180 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και οι δώδεκα -μέχρι στιγμής- νεκροί (έντεκα στην Ουάσιγκτον και ένας στην Καλιφόρνια) που έχουν καταγραφεί δημιούργησαν τις συνθήκες για να δοθεί αυτή η οδηγία.
«Συνιστούμε στους εργαζομένους μας που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους να το κάνουν ως τις 25 Μαρτίου» ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μicrosoft, Kurt DelBene σε σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας:
«Τα μέτρα αυτά θα εγγυηθούν την ασφάλειά μας και θα καταστήσουν επίσης τα γραφεία μας πιο ασφαλή για όσους πρέπει να βρίσκονται εκεί».
Από την άλλη, η Amazon, που έχει περισσότερους από 50.000 εργαζομένους στο Seattle και στο Bellevue, έκανε τις ίδιες συστάσεις προς τους υπαλλήλους της.
«Μείνετε στο σπίτι σας μέχρι το τέλος του μήνα» δήλωσε εκπρόσωπος του κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου.
Αλλά και η Google κάλεσε τους υπαλλήλους της να «περιοριστούν» σε κατ’ οίκον εργασία και να μην επισκεφθούν τα γραφεία της εταιρείας.
Στο San Francisco, η Lyft, μια πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών μεταφοράς, ζήτησε χθες Πέμπτη (5/3) από τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού ενημερώθηκε ότι ένας εξ αυτών είχε έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Νέες μειώσει επιτοκίων αναμένουν οι αναλυτές

Νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed εντός του Μαρτίου «βλέπουν» οι αναλυτές αν και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης αργότερα εντός του Μαρτίου του 2020.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού.
Αλλά η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (λίγο πάνω από 85%) στη δημοσκόπηση αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι η μείωση των επιτοκίων δεν είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της διαταραχής στις αγορές από την επιδημία του κορωνοϊού.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας
στις 273 χιλ. ανήλθαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,5%.



Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 165 χιλ. θέσεων εργασίας.



Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% από 3,6%, σε χαμηλά 50 ετών.



Συρρικνώθηκε το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ καθώς οι εμπορικές ροές με τον υπόλοιπο κόσμο επιβραδύνθηκαν στη διάρκεια του μήνα όταν η επίδραση του κοροναϊού έγινε πιο έντονη στην Κίνα.
Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε 6,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 45,34 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν εμπορικό έλλειμμα 46 δισ. δολαρίων.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν 1,6% τον Ιανουάριο ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν  0,4% έναντι του Δεκεμβρίου.
Η μείωση των εισαγωγών αποτυπώνει τις λιγότερες αγορές βιομηχανικών προμηθειών, κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και αυτοκινήτων.
Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα συρρικνώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 23,67 δισ. δολαρίων, κυρίως εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των εισαγωγών από την Κίνα στις ΗΠΑ.

Ισχυρές πιέσεις στην Ευρώπη

Πανικός επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις αγορές της Ευρώπης να δέχονται ισχυρές πιέσεις μετά το sell off στη Wall.
Τα μέτρα στήριξης από κεντρικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς με στόχο την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν πείθουν τους επενδυτές.
Το βαρύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιριών, λόγω των φόβων ότι η οικονομική ζημιά από την επιδημία του νέου ιού θα είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν.

Image

Σε bear market o δείκτης εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής

Ο δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής καταγράφει βουτιά 2,7%, και βρίσκεται σε περιοχή "bear market"  - που ορίζεται ως πτώση 20% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα - καθώς η επιδημία έπληξε τη ζήτηση για ταξίδια.
Η ευρωπαϊκή εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Airbus υποχωρεί 3,4% καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέες παραγγελίες τον Φεβρουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της επιδημίας.

Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, «βουτιά» στη Γερμανία

Άλμα καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, εν μέσω πανικού στις αγορές λόγω κορωνοϊου, με εξαίρεση το γερμανικό 10ετές, το οποίο θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Στην Ιταλία η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται 84 μονάδες βάσης στο 1,151% από 1,068%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη Γερμανία υποχωρεί 45 μονάδες βάσης στο -0,718% από -0,677%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Πορτογαλία ενισχύεται 38 μονάδες βάσης στο 0,290% από 0,253%.
Στην Ισπανία η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 0,256% από 0,221% κατά 34 μονάδες βάσης

Νέο ιστορικό χαμηλό για τα αμερικανικά ομόλογα - Στο 0,80% το 10ετές

Nέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού που συνεχίζουν να σαρώνει και τις αγορές.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγων έφτασε στο 0,8081% ενώ του 30ετούς στο 1,4186%. Και στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό.
Χθες (5/3/2020) καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες στη Wall Street με τον Dow Jones να «βουλιάζει» 3,58% ή 970 μονάδες στις 27.121, τον S&P να σημειώνει πτώση 3,39% στις 3.023 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται χαμηλότερα 3,1% στις 8.738 μονάδες.
Σημειώνεται ότι κλίμα στις αμερικανικές αγορές δεν βελτιώθηκε ούτε μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (6/3) οι αγορές της Ασίας, μετά τη «βουτιά» που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς η αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,72% στις 20.749,75 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -2,81% και τις 6.216,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε πτώση της τάξεως του -2,16% στις 2.040,22 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -2,24% στις 5.511,93 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,54% στις 26.088 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -1,68% και τις 11.321,81 μονάδες.
Όσον αφορά τον ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,21% στις 3.034,51 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -1,10% στις 11.582,82 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -3,39% στις 3.023,94 μονάδες, ενώ οι απώλειες σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου διαμορφώθηκαν στο -10,7%.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -3,57% στις 26.121,18 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Nasdaq, οποίος έκλεισε στο -3,09% και τις 8,738,60 μονάδες.
«Ο Δυτικός κόσμος ακολουθεί τώρα μερικές από τις στρατηγικές της Κίνας, αναστέλλοντας τη λειτουργία σχολείων και δηλώνοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της IG, Chris Beauchamp, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μία αίσθηση ότι αυτές οι κινήσεις είναι λίγες και καθυστερημένες».
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη, Vishnu Varathan, δήλωσε ότι ο αρχικός αντίκτυπος του κορωνοϊού αφορά τη μείωση της ζήτησης στον ταξιδιωτικό τομέα και τις αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ η δεύτερη επίδραση αφορά τις «ελπίδες που δημιουργούνται γύρω από τα μέτρα στηριξης των κεντρικών τραπεζών, με στόχο την παροχή προσωρινής ανακούφισης».
«Τις τελευταίες ημέρες οι αγορές εμφανίζουν υψηλή μεταβλητότητα και σήμερα φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην κάτω πλευρά της διαδρομής», τόνισε ο αναλυτής μετοχών της U.S. Bank Wealth Management, Terry Sandven, προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος, και δυστυχώς το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι η μεταβλητότητα».

Ήπιες απώλειες στο πετρέλαιο

Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ για νέα μείσωση στην παραγωγής πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τη συνάντηση του Οργανισμού με τη Ρωσία για την έγκριση της συμφωνίας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,70% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 49,64 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,68% στα 45,59 δολ. ανά βαρέλι.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια το δεύτερο τρίμηνο του 2020, προτείνοντας παράλληλα τη μείωση στην παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές εάν η Ρωσία, η οποία ηγείται των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία, θα εγκρίνει τη σχετική απόφαση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στη Βιέννη.
«Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή για τις χώρες του ΟΠΕΚ+, καθώς μία αντίσταση από τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα χαμηλά της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο αναλυτής της OANDA, Edward Moya.
Μάλιστα, χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, διευκρίνισε ότι οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν μόνο εάν η πλευρά της Ρωσίας συμφωνήσει κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν έχουμε κάποια εναλλακτική επιλογή».
Σημειώνεται ότι παρά την ανάκαμψη του πετρελαίου νωρίτερα εντός της εβδομάδας, η τιμή του αμερικανικού αργού παραμένει χαμηλότερη κατά -24% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ η αντίστοιχη πτώση για το Brent διαμορφώνεται στο -23%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης