Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics, UBS: Ο κορωνοϊός θα «μειώσει» τα επιτόκια και θα δώσει ώθηση στις αναδυόμενες αγορές

Capital Economics, UBS: Ο κορωνοϊός θα «μειώσει» τα επιτόκια και θα δώσει ώθηση στις αναδυόμενες αγορές
Το αποδυναμωμένο οικονομικό outlook στον απόηχο της έξαρσης του κορωνοϊού έχει ενισχύσει τη φημολογία για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Πιο επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών «βλέπουν» οι αναλυτές μετά τη μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με το CNBC, το αποδυναμωμένο οικονομικό outlook στον απόηχο της έξαρσης του κορωνοϊού έχει εντείνει τη φημολογία ότι μια σειρά από κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια βαδίζοντας στον δρόμου που χάραξε η Fed.
Ενώ η χαλάρωση πολιτικής στις αναδυόμενες αγορές έχει περιοριστεί -μέχρι στιγμής- στην Ασία, όπου οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πιο δραματικές, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών ετοιμάζουν το δικό τους οπλοστάσιο νομισματικής πολιτικής.
Σε πρόσφατη ανάλυση της Capital Economics, ο Edward Glossop προβλέπει επιπλέον μειώσεις επιτοκίων στην Ασία αλλά και στη Βραζιλία, το Μεξικό, την Πολωνία και τη Νότια Αφρική.
Ο Glossop επεσήμανε ότι η οικονομική δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και ότι τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, όπως ο PMI Φεβρουαρίου, δεν έχουν αποτυπώσει πλήρως την επίδραση του κορωνοϊού.
Παράλληλα, η Capital Economics αναμένει ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και επηρεάζει την ανάπτυξη σε πολλές μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες.
«Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα δεχθεί πλήγμα από τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Και οι οπαδοί της Βραζιλίας, της Χιλής, της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας θα δεχθούν πλήγμα στις εξαγωγές λόγω των χαμηλότερων τιμών στα εμπορεύματα» επισημαίνει ο ίδιος.
Εκτός από τις αναδυόμενες αγορές που ακολουθούν τη Fed, ο Glossop επεσήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες στο Μεξικό, την Τουρκία και την Αίγυπτο δίνουν επίσης μεγάλη προσοχή στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μείωση επιτοκίων της Fed ως προκάλυμμα για τη μείωση των δικών τους επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη UBS Global Wealth Management, τα χαμηλότερα επιτόκια και το πιο αδύναμο δολάριο θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις μετοχές των αναδυόμενων αφορών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, οι μετοχές των αναδυόμενων μετοχών έχουν αρχίσει να υπεραποδίδουν έναντι των αναπτυγμένων αγορών, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης