Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δ. Βέργαδος (ΣΕΒ): Υγεία 4.0 ένα ψηφιακό φάρμακο για τη δημόσια υγεία

tags :
Δ. Βέργαδος (ΣΕΒ):  Υγεία 4.0 ένα ψηφιακό φάρμακο για τη δημόσια υγεία
Άρθρο Του Δημήτρη Βέργαδου, Δ/ντή Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης του ΣΕΒ
 Οι ψηφιακές λύσεις σύμμαχος στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως ο κορωνοιός.
Δεν έχει περάσει πολύ καιρός που διαβάσαμε στον διεθνή τύπο ότι πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που αναπτύσσει η Google Health στην Αγγλία  ανιχνεύει τον καρκίνο στο στήθος, με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ειδικούς ακτινολόγους.
Επίσης, στον κλάδο της ταχέως εξελισσόμενης ρομποτικής, τα ιατρικά ρομπότ που χρησιμοποιούνται για χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές εργασίες αυξάνονται διαρκώς (από 3,4 το 2017 σε 5,1 χιλ. κομμάτια το 2018). 

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τα πάντα και στην υγεία

Χωρίς αμφιβολία, οι τεχνολογίες και εφαρμογές  της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε συνολικά. 
Οι τεχνολογικές αυτές αλλαγές δεν αφορούν μόνο σε συστήματα παραγωγής ή σε ψηφιακές υποδομές, αλλά σε μεγάλο βαθμό αλλάζουν τον τρόπο που ο άνθρωπος (ως πολίτης, ασθενής, εργαζόμενος, καταναλωτής, κτλ.) εξυπηρετεί τις ανάγκες του.
Οι επιδράσεις των ψηφιακών τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού θα είναι καθοριστικές και στον τομέα της Υγείας, δημιουργώντας σημαντικές προκλήσεις  και δυνατότητες για τη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού στις υπηρεσίες υγείας

Οι ψηφιακές τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην υγεία, επανακαθορίζουν την εμπειρία των ασθενών, τους τοποθετούν στο επίκεντρο, διευρύνοντας και το φυσικό χώρο φροντίδας, από το χώρο του νοσοκομείου στο χώρο του ασθενή. 
Παράλληλα, αλλάζουν τον τρόπο περίθαλψης, με έμφαση στην πρόληψη, ενισχύουν την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη με απομακρυσμένη τηλε-ιατρική πρόσβαση, και αποσυμφορούν το νοσοκομειακό σύστημα, κάτι που συνεπάγεται μικρότερη ανάγκη επέκτασης νοσοκομειακών μονάδων. 
Ήδη, σε πολλές χώρες της ΕΕ καταγράφονται σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία, όπως: η καθολική αύξηση της ικανοποίησης των ασθενών (95%), το χαμηλότερο κόστος (κατά 70%) των υπηρεσιών υγείας εξ αποστάσεως συγκριτικά με μια τυπική ιατρική συνεδρία, η κατά 23% αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ασθενών στα Επείγοντα, η μείωση της διάρκειας νοσηλείας και θεραπείας, οι προσωποποιημένες υπηρεσίες, οι λιγότερες εισαγωγές, κα.  

Έκτακτες καταστάσεις, «κορωνοιός» και ψηφιακές λύσεις

Στις προκλήσεις που καλείται να διαχειρισθεί ένα σύστημα υγείας, όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού, το αυξανόμενο κόστος για φάρμακα, οι μειωμένοι δημόσιοι πόροι, η αύξηση των χρόνιων παθήσεων, οι αυξανόμενες απαιτήσεις εξυπηρέτησης των ασθενών, προστίθενται και οι έκτακτες συγκυρίες.
Η πρόσφατη κρίση με τον κορονοιό, όπως και γενικότερα οι  έκτακτες συνθήκες που δημιουργούν τα περιστατικά ευρείας κλίμακας, είναι μια από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα και στο μέλλον τα δημόσια συστήματα υγείας. 
Σύμμαχος στην προσπάθεια αντιμετώπισης μπορεί να αποδειχθούν  οι ψηφιακές λύσεις, που σε μεγάλο βαθμό, είναι διαθέσιμες και στην υπόλοιπη ΕΕ, όπου ήδη στηρίζουν τόσο εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας όσο και ιατρικά περιστατικά ευρείας κλίμακας.

Οι 6 παρεμβάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας

Το σύστημα υγείας  στην Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από τη μετάβαση στην Υγεία 4.0.  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να μειώσει το κόστος, προσφέροντας ταυτόχρονα καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς.
Το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ με την υποστήριξη της Deloitte προτείνει 6 παρεμβάσεις για την Υγεία 4.0:
Διαλειτουργικότητα στην ανταλλαγή πληροφοριών υγείας μεταξύ των συστημάτων ΤΠΕ όλων των φορέων υγείας (δημόσιων και ιδιωτικών).
Δημιουργία προ-τυποποιημένων ηλεκτρονικών φακέλων ασθενούς (EMR - Electronic Medical Records) καθώς και μιας ενιαίας βάσης, όπου θα αξιοποιούνται εργαλεία big data analytics για πρόγνωση αναγκών και ορθολογική κατάρτιση προϋπολογισμών.  
Εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης ασθενών (CRM) στα δημόσια νοσοκομεία και σύνδεσή τους με εφαρμογές ιατρικών πληροφοριών.
Παροχή απομακρυσμένων υπηρεσιών διάγνωσης για επείγοντα περιστατικά (τηλε-ιατρική).  
Καθολική επέκταση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ανάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών νοσοκομείων.
Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και λιγότερο προβλέψιμος, πιο αβέβαιος αλλά και πιο συναρπαστικός, λόγω της ταχύτητας των αλλαγών που προκαλεί η τεχνολογία και η παγκοσμιότητα,  η μόνη ασφαλής προοπτική είναι ο ευέλικτος σχεδιασμός, οι συνεργασίες και η έγκαιρη και αποτελεσματική ενσωμάτωση των ψηφιακών εφαρμογών σε όλες τις κλίμακες δραστηριοτήτων.
Το μέλλον της Υγείας θα είναι επί 4.0 καλύτερο.
Περισσότερα για την ειδική έκθεση του ΣΕΒ για «ΥΓΕΙΑ 4.0» στην σελίδα www.sev.org.gr    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης