Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Διαχασμένη η ΕΕ για την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία που προωθεί η Merkel

Die Welt: Διαχασμένη η ΕΕ για την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία που προωθεί η Merkel
Ο πρόεδρος της ΕΕ και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός φέρονται να υποσχέθηκαν στον Erdogan 500 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ - Αντιδρά Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία
Η νέα οικονομική συμφωνία που προσπαθεί να κερδίσει η Τουρκία με την ΕΕ μετά το άνοιγμα των συνόρων της στους πρόσφυγες διχάζει την ΕΕ καθώς Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία αντιδρούν σε "γενναία"  οικονομική βοήθεια προς τον Erdogan που επιδιώκουν Merkel και Orban
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που προκαλούν διχασμό στους κόλπους της ΕΕ, εν αναμονή και της επίσκεψης Erdogan τη Δευτέρα (9/3) στις Βρυξέλλες:
Τι ύψους πρέπει να είναι η νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη της και κατά πόσον θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπλακεί με δυνάμεις ασφαλείας ή ακόμη και την αποστολή στρατιωτών στη βόρεια Συρία για να επιτηρούν μια πιθανή ζώνη ασφαλείας και απαγόρευσης πτήσεων.
Από το ΝΑΤΟ, ωστόσο, δεν αναμένεται προς το παρόν κάποια υποστήριξη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα ως προς το ύψος της νέας -παρά τη συνεχιζόμενη απόπειρα εκβιασμού από μέρους του Erdogan - οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Sarl Michel και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Boiko Borisov φέρονται να υποσχέθηκαν σε εμπιστευτικές συνομιλίες με τον Erdogan, ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ έως σχεδόν ένα δισ. ευρώ.
«Η Merkel και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban ασκούν παρασκηνιακά εντατικές πιέσεις για όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρη βοήθεια προς την Τουρκία και να σταλεί με κάθε ευκαιρία σήμα αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους στην Άγκυρα», γράφει η Welt σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή προσκρούει σε σφοδρές αντιδράσεις π.χ. από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία.

Johannes Hann στην Τουρκία: Σταματήστε τους εκβιασμούς

Αλλά και ο Επίτροπος της ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, Johannes Hann έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να μην περιμένει νέα βοήθεια αν δεν σταματήσει τους εκβιασμούς.
«Περιμένουμε να σταματήσει η εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας μέσω της αποστολής προσφύγων προς την κατεύθυνση τς ΕΕ». Τότε θα είναι και η ΕΕ έτοιμη για νέα οικονομική βοήθεια προς υποστήριξη των προσφύγων.
Ωστόσο τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατίθενται «αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σκοπό και στο μέγιστο μέρος τους μέσω οργανώσεων αρωγής», τόνισε ο Αυστριακός επίτροπος στη Welt.
O Erdogan αξιώνει μια πρόσθετη οικονομική βοήθεια, σαφώς υψηλότερη απ’ ό,τι ως τώρα αλλά ο Hann το απορρίπτει και για έναν πρόσθετο λόγο:
«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μια ισόρροπη χρηματοδότηση, που λαμβάνει υπόψη της και σημαντικές χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία – χώρες που έχουν υποδεχθεί σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους σαφώς περισσότερους πρόσφυγες στα εδάφη τους απ’ ό,τι η Τουρκία».

Εγκώμια Hann για την Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας, αλλά και της Frontex για τη συνεπή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και τον θεμέλιο λίθο για μια αλλαγή στάσης», είπε.
Αν η ΕΕ καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τότε κι αυτοί [οι πολίτες] ίσως να ήταν πρόθυμοι για περισσότερη αλληλεγγύη στην κατανομή εκείνων που χρήζουν προστασίας. «Το θέμα», είπε, «είναι να ξεπεραστεί το τραύμα από τις εικόνες του 2015».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης