Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Υπάρχει νεκρός στον Έβρο; - Το αδιέξοδο Erdogan είναι στη Συρία

Γερμανικός Τύπος: Υπάρχει νεκρός στον Έβρο; - Το αδιέξοδο Erdogan είναι στη Συρία
Το Spiegel αναφέρεται στον 22χρονο Σύρο Mohamed al Arab που την Καθαρή Δευτέρα δέχθηκε σφαίρα στον λαιμό από άγνωστη κατεύθυνση
Οι συνεχείς δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας σχετικά με την ύπαρξη νεκρών στον Έβρο έχει μπει στο μικροσκόπιο του γερμανικού Τύπου ο οποίος αναρωτιέται εάν υπάρχει ίχνος αλήθεια σε αυτό.
Το Spiegel Online επαναφέρει μάλιστα το ερώτημα για την "δολοφονία" Σύρου πρόσφυγα στα ελληνοτουρκικά σύνορα την Καθαρά Δευτέρα.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για τον Mohamed al Arab 22 ετών, από τη Συρία, ο οποίος, σύμφωνα με το SPIEGEL, "στην προσπάθειά του να διασχίσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, το πρωί της Δευτέρας, δέχθηκε μία σφαίρα στον λαιμό.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για σφαίρα τουφεκιού ή πλαστική σφαίρα. Επίσης δεν είναι βέβαιο ποιος τον πυροβόλησε. Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει στο SPIEGEL ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ.
Και οι τουρκικές αρχές κατηγορούν την Ελλάδα για τον θάνατο του Arab.
Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture με έδρα το Goldsmith College του Λονδίνου έχει αναλύσει βίντεο που γυρίστηκαν λίγο πριν και λίγο μετά το περιστατικό. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο άνδρας πυροβολήθηκε στην περιοχή των συνόρων.
Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει 'fake news' τον ισχυρισμό ότι πυροβόλησαν αστυνομικοί ή στρατιώτες (στην ελληνική πλευρά). Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας άνθρωπος είναι νεκρός".

Εγκαταλελειμμένη η Μόρια

"Κόλαση στο νησί" επιγράφεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που καταγράφει τις εξελίξεις στη Μυτιλήνη. "O προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια είναι ούτως η άλλως υπερπλήρης.
Η κατάσταση και η διάθεση που επικρατεί είναι αποκαρδιωτική. Τώρα κάνουν την εμφάνισή τους και ακροδεξιοί τραμπούκοι. Θύματά τους, όλο και πιο συχνά, οι ΜΚΟ", επισημαίνει ο αρθρογράφος και παρατηρεί ότι "λίγο μετά την αναγγελία του Τούρκου προέδρου ότι δεν θα εμποδίζει πλέον τους πρόσφυγες να πάρουν τον δρόμο για την Ευρώπη, ήρθε η κόλαση στη Λέσβο.
Ομάδες τραμπούκων έκλεισαν δρόμους, επιτέθηκαν σε συνεργάτες ΜΚΟ όπως η 'Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οι 'Γιατροί χωρίς Σύνορα', απέτρεψαν τον ελλιμενισμό σκάφους που ήταν γεμάτο πρόσφυγες.
Ένας εγκαταλειμμένος καταυλισμός, τον οποίο ήθελαν να θέσουν σε λειτουργία και πάλι τα Ηνωμένα Έθνη, παραδόθηκε στις φλόγες. Το άνοιγμα των συνόρων από τον Erdogan ήταν ο σπινθήρας σε μία γεμάτη μπαρουταποθήκη, έτοιμη να εκραγεί".
 
Ξένοι ακροδεξιοί στα ελληνικά νησιά

Στους ακροδεξιούς ταραχοποιούς αναφέρεται πιο αναλυτικά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ένας από αυτούς είναι, πιθανότατα, ο Αυστριακός Martin Sellner, ο οποίος "εμφανίζεται σε βίντεο που δημοσιεύει το ακροδεξιό Ταυτοτικό Κίνημα της Γερμανίας.
Δείχνει τον ίδιο και άλλους δύο νεαρούς άνδρες να μιλούν στην κάμερα, απαιτώντας την προστασία των ελληνικών συνόρων. Το βίντεο αφήνει να εννοηθεί ότι για τον σκοπό αυτό έχουν μεταβεί και οι ίδιοι στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων ο Sellner επικρίνεται, γιατί είχε δεχθεί δωρεά 1.500 ευρώ από τον δoλοφόνο του Κράισττσαρτς (στη Νέα Ζηλανδία). 51 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε εκείνη την επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα.
Επιπλέον λέγεται ότι ο 31χρονος Αυστριακός είχε επανειλημμένα επικοινωνία με τον δράστη μέσω E-Mail. Οι αρχές διενεργούσαν προανάκριση για πιθανή συμμετοχή του Sollner σε τρομοκρατική οργάνωση".
"Γιατί άνοιξε τα σύνορα ο Erdogan;" είναι ο τίτλος στην ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Επιχειρώντας να εξηγήσει την τακτική της Άγκυρας, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι η απάντηση βρίσκεται στη Συρία:
"Ο Erdogan έστειλε τον τουρκικό στρατό στο Ιντλίμπ, σε έναν αδιέξοδο πόλεμο.
Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της στο μέτωπο, παρά μόνο με συμβατικό πόλεμο, ο οποίος όμως θα προκαλούσε νέο κύμα φυγής, κάτι που η Τουρκία θέλει να αποτρέψει.
Επιπλέον η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη (ή δεν είναι σε θέση) να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ανακουφίσει τον άμαχο πληθυσμό στο Ιντλίμπ. Να αφοπλίσει δηλαδή τις ομάδες των τζιχαντιστών και να τερματίσει τις επιθέσεις τους εναντίον συριακών και κυρίως ρωσικών στόχων, όπως η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.
Σε πολιτικό επίπεδο η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ. Δεν παίρνει αυτό που ζητάει, ούτε από τη Ρωσία, ούτε από την Αμερική, ούτε από την Ευρώπη. Και στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει διατεθειμένη για μία αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Είναι και αυτός ένας λόγος που κατευθύνει τους μετανάστες προς τα ελληνικά σύνορα και όχι προς τη Βουλγαρία".  
 
Η Ευρώπη δεν θέλει τους πρόσφυγες

Η εναλλακτική Tageszeitung (ΤΑΖ) εστιάζει στις ευθύνες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και υποστηρίζει ότι τα κλειστά σύνορα στην Ευρώπη των "27" ουσιαστικά καταργούν την ιδιότητα του πρόσφυγα:
"Η ΕΕ φαίνεται διατεθειμένη, περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν, να ασκήσει βία για να κρατήσει ανθρώπους μακριά από την επικράτειά της. Είναι απλούστατα λανθασμένοι οι ισχυρισμοί ότι αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Κατά συνέπεια η ΕΕ υφίσταται μία ακόμη τεράστια απώλεια κύρους και αξιοπιστίας, η οποία θα τη δυσκολεύει στο μέλλον, όταν θα παρακινεί άλλες χώρες να σεβαστούν τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος να καταρρεύσει πλήρως η διεθνώς αναγνωρισμένη ιδιότητα του πρόσφυγα.
Όταν σημαντικοί 'παίκτες' όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ μειώνουν τη διπλωματική παρουσία τους, ακολουθούν πολιτική αποποίησης ευθυνών και ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, αυτό έχει μία ευρύτερη επίδραση".».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης