Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τις επιπώσεις του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις - Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τις επιπώσεις του  κορωνοϊού στις επιχειρήσεις - Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους
Τα μέτρα αφορούν αρχικά τους νομούς Ηλείας, Αχαϊας, Ζακύνθου, όπου έχει αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας σχολείων και επιχειρήσεων
Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιείται σήμερα (8/3), προκειμένου να αναλυθούν όλα τα νέα δεδομένα και να αποφασιστούν τα πρώτα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τον κορωνοϊό.
Στη σύσκεψη θα μετέχουν ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός  Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ αν κριθεί αναγκαίο θα προσκληθούν κι άλλα «ευαίσθητα» υπουργεία.
Οι πρώτες ανακοινώσεις, που εκτός απροόπτου θα γίνουν τη Δευτέρα, θα αφορούν στις επιχειρήσεις των περιοχών όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει διαταραχθεί με αναγκαστικά μέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου να διακοπή η διασπορά του ιού.
Τα μέτρα αφορούν αρχικά τους νομούς Ηλείας, Αχαϊας, Ζακύνθου, όπου έχει αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και η αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), ωστόσο είναι προφανές ότι ανάλογα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα ισχύσουν και σε όποιες άλλες περιοχές ληφθούν τα ίδια ή αντίστοιχα αναγκαστικά μέτρα.
Το πρώτο μέτρο είναι η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις αυτές, δηλαδή η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, εισφορών, δόσεων ρυθμίσεων, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το πώς θα στηριχθούν και οι εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων, καθώς βάσει νομοθεσίας, δεν δικαιούνται μισθό για όσο διάστημα η επιχείρηση μένει κλειστή.
 
Τι θα γίνει με τους εργαζομένους
Σύμφωνα με το Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας, αν η επιχείρηση κλείσει κατόπιν διαταγής της Αρχής, εφαρμοστέο είναι το άρθρο 656 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο ο εργαζόμενος δικαιούται να ζητήσει τον μισθό του όταν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη για λόγους που αφορούν τον εργοδότη αλλά δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία.
Αντιθέτως δεν δικαιούται αποδοχών αν ο λόγος οφείλεται σε ανωτέρα βία.
Ανωτέρα βία θεωρείται «κάθε τυχηρόν γεγονός, στην συγκεκριμένη περίπτωση απρόβλεπτο, το οποίο ήταν αδύνατον να αποτραπεί ακόμη και με μέτρα άκρας επιμελείας και συνέσεως».
Εν προκειμένω ο κορωνοϊός και η απειλή διαδόσεώς του συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας, το οποίο απαλλάσσει κατά το άρθρο 656 ΑΚ τον εργοδότη που δεν μπορεί να απασχολήσει τους μισθωτούς του, από την καταβολή αποδοχών σ’ αυτούς.
Πως θα καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων.
Στη σημερινή σύσκεψη θα εξεταστεί εάν η μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων μπορεί να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με επιδότηση στο 100% ή αν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα «εργαλεία» π.χ. από Κοινοτικά Ταμεία ή Προγράμματα.
Ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς η όποια λύση επιλεγεί, είναι προφανές ότι δεν θα περιοριστεί στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά θα έχει γενική εφαρμογή στην περίπτωση που αποφασιστεί αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας.
Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου συμπεριλαμβάνει μέτρα στήριξης κλάδων (π.χ. Τουρισμός), που ενδεχομένως θα έχουν επιπτώσεις από την επέλαση του ιού, όπως επίσης μέτρα συνολικά για την Οικονομία, εάν η κατάσταση ξεφύγει.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά θα ανακοινώνονται όταν κρίνεται αναγκαίο και όχι προκαταβολικά, προκειμένου να μην «κορωνοποιηθεί» η οικονομική δραστηριότητα. Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου, καθώς εκεί θα φανεί εάν οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν συντεταγμένα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης