Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ξέσπασε νέος πόλεμος με επίκεντρο το πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία… βλέπουν τιμές 20 δολ το Brent

Ξέσπασε νέος πόλεμος με επίκεντρο το πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία… βλέπουν τιμές 20 δολ το Brent
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, με τη συναλλαγή του Brent στα 45 δολ., αύξηση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να στείλει το πετρέλαιο στα 20 δολάρια το βαρέλι.
Δεν μας έφθανε, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, δεν μας έφθανε ο θανατηφόρος κορωνοιός πλέον ξέσπασε νέος πόλεμος με επίκεντρο το πετρέλαιο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.
Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε για δεύτερη φορά τον δεύτερο πετρελαϊκό πόλεμο μετά τον Νοέμβριο του 2014 και αυτή την φορά είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω. Μετά τη συγκλονιστική κατάρρευση των συνομιλιών των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC στις 6 Μαρτίου, όταν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη σύνοδο κορυφής του OPEC στη Βιέννη, η οποία επιδίωκε περικοπές παραγωγής πετρελαίου έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ήδη η Aramco η κρατική εταιρία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας η οποία ρίχνει τις τιμές για να κερδίσει μερίδια αγοράς ξεκίνησε πρωτοφανείς εκπτώσεις και μείωσε την τιμολόγηση του Απριλίου 2020 για το ακατέργαστο πετρέλαιο στην Ασία κατά 4 με 6 δολάρια το βαρέλι.
Στην πιο σημαντική κίνηση, η Aramco αύξησε τις εκπτώσεις προσφέροντας τιμές έως και 10,25 δολάρια το βαρέλι κάτω από το δείκτη αναφοράς Brent.
Αντίθετα, το ρωσικό πετρέλαιο, έχει έκπτωση περίπου 2 δολαρίων το βαρέλι κάτω από το Brent.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/brent%20drop%20daily_1.jpg?itok=fG31zNSO
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/aramco%20IPO%20march%202020.jpg?itok=GGxVRHmL
Οι traders ανέφεραν ότι η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε σκοπό να αμφισβητήσει την ικανότητα των ρωσικών εταιρειών να πωλούν αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη.
Επιβεβαιώνοντας το προφανές, ο Iman Nasseri, διευθύνων σύμβουλος της Μέσης Ανατολής, σε σύμβουλο πετρελαίου FGE, δήλωσε ότι "η Σαουδική Αραβία τώρα πραγματικά σχεδιάζει έναν πλήρη πόλεμο τιμών".
Οι μεγάλες μειώσεις της μηνιαίας τιμολόγησης από την Saudi Aramco είναι η πρώτη και σαφέστερη ένδειξη για το πώς οι Σαουδάραβες θα ανταποκριθούν στη διάλυση της συμμαχίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Οι συνομιλίες στη Βιέννη του OPEC απέτυχαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία δεν συμφώνησαν στο εύρος των μειώσεων.
Και η δεύτερη ένδειξη ότι η καρτέλ του πετρελαίου του ΟΠΕΚ είναι πλέον πραγματικά νεκρό, ήρθε λίγες ώρες αργότερα, όταν το Bloomberg ανέφερε και πάλι ότι εκτός από τις τεράστιες μειώσεις τιμών, η Σαουδική Αραβία επρόκειτο να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς και να κεφαλαιοποιήσει τις μεγάλες μειώσεις τιμών, καθώς η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο, πολύ πάνω από τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Εκτός από τις μειωμένες τιμές, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ανεπίσημα ότι θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πολύ υψηλότερα εάν χρειαστεί, ακόμη και να φτάσει στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg,  από περίπου 9,7 εκατομμύρια την ημέρα αυτό τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, με τη συναλλαγή του Brent στα 45 δολ., αύξηση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να στείλει το πετρέλαιο στα 20 δολάρια το βαρέλι.
Με βάση εκτιμήσεις ένας πιθανός στόχος είναι τα 27,10 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είχε βρεθεί το 2016 κατά τον τελευταίο πόλεμο τιμών.
Αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι η αγορά θα μπορούσε να πάει ακόμα χαμηλότερα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/oil%20production%203.7.jpg?itok=BDSdLATA

Ποια είναι η λογική πίσω από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας;

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας είναι να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην τόσο στη Ρωσία όσο και σε άλλους παραγωγούς, κυρίως σχιστολιθικού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να τους οδηγήσει να επανέλθουν στην τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια, να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Ενώ αυτό είναι σίγουρα πιθανό, έχει ήδη δοκιμαστεί μια φορά - πάλι την περίοδο 2014/2015 - και το αποτέλεσμα ήταν ταπείνωση για την Σαουδική Αραβία, καθώς όχι μόνο το σχιστολιθικό πετρέλαιο ισχυροποιήθηκε, αλλά η Ρωσία δεν είχε κανένα πρόβλημα να απορροφήσει τις χαμηλότερες τιμές.
Αντίθετα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι η Ρωσία θα μπορέσει να αντέξει μια τιμή σοκ για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει προϋπολογίσει τιμή Brent ύψους 58 δολάρια το βαρέλι για το 2020 (οδηγώντας σε δημοσιονομικό έλλειμμα 6,4%).
Παρεμπιπτόντως, όσοι αναρωτιούνται ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για τις τιμές του πετρελαίου, θεωρούν ότι το Brent τον Δεκέμβριο του 1998 διαπραγματευόταν με  ένα χαμηλό κόστος ύψους 9,55 δολ. το βαρέλι…. .
Και τότε δεν υπήρχε η πανδημία του Κορωνοιού.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/oil%20price%20crisis%201998.jpg?itok=aFv_3RI_

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης