Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στην Ιταλία με τον κορωνοϊό με 366 νεκρούς οι 133 θάνατοι σε 24 ώρες, 7.375 τα κρούσματα - Σε καραντίνα ο βορράς με 16 εκατ. κατοίκους

Σοκ στην Ιταλία με τον κορωνοϊό με 366 νεκρούς οι 133 θάνατοι σε 24 ώρες, 7.375 τα κρούσματα - Σε καραντίνα ο βορράς με 16 εκατ. κατοίκους
Πραγματικό σοκ και δέος στην Ιταλία, όλος ο βιομηχανικός βορράς σε καραντίνα.
(upd6) Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πλήξει περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη ο κορωνοϊός, οι νεκροί αυξάνονται δραματικά ενώ οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ιταλίας θα είναι ανυπολόγιστες.
Είναι 100% βέβαιο ότι η Ιταλία εισέρχεται σε βαθειά ύφεση μετά την απόφαση για καραντίνα της Βόρειας Ιταλίας και 16 εκατ ανθρώπων.
Μόνο την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 έχασαν την ζωή τους άλλοι 133 άνθρωποι, ενώ 622 ασθενείς έχουν θεραπευτεί. 
Τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου είναι 1.314 και τα συνολικά 7.385. 
Σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων έχουν εισαχθεί 650 ασθενείς.
Oi 113 νεκροί ζούσαν στην Λομβαρδία.
Συνολικά, 3.557 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ 2.180 είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Την κρισιμότητα των στιγμών η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει σε καραντίνα ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας, με συγκεντρωμένη τη βιομηχανική παραγωγή γεγονός που θα επιδράσει στην ιταλική οικονομία.
Σε καραντίνα έχει τεθεί μία περιοχή με πληθυσμό μεγαλύτερο των 16 εκατομμυρίων κατοίκων ή αλλιώς το 1/4 της Ιταλίας.
Το απόγευμα της Κυριακής (8/3/2020) η Alitalia ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα, από τη Δευτέρα (9/3).
Image

Αδειάζει ο βορράς

Την ιδια ώρα αδειάζει ο ιταλικός βοράς καθώς κατά χιλιάδες οι ιταλοί εγκαταλείπουν τις πόλεις του βορρά που βρίσκονται σε καραντίνα και κατευθύνονται προς το νότο καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στο Μιλάνο κατάγονται από περιοχές του νότου.
Η μετακίνηση πολιτών ωστόσο εγκυμονεί τον κίνδυνο μαζικής εξάπλωσης του ιού και στις περιοχές του νότου,για το λόγο αυτό σήμερα (8/3) ο Ιταλός πρωθυπουργός με απόφασή του, απαγόρευσε όλες τις μετακινήσεις πολιτών.
Ο Giuseppe Conte αναφέρει ότι «κανείς δεν θα μπορεί να μπει ή να βγει από τις 14 επαρχίες που βρίσκονται σε καραντίνα μεταξύ των οποίων είναι και η Βενετία, η Μόντενα, η Πάρμα, η Πιατσέντζα , το Ρέτζιο Εμίλια και το Ρίμινι.
Χθές (7/3) στους δυο κύριους σταθμούς του Μιλάνου (Τσεντράλε και Πόρτα Γκαριμπάλντι) υπήρξε ένταση, διότι χιλιάδες ιταλοί δεν μπόρεσαν να ανέβουν στα βαγόνια των τρένων με προοριμό το νότο.
Αισθανόμαστε σαν πρόσφυγες, προτιμούμε να γυρίσουμε σπίτι μας, δήλωσαν ορισμένοι επιβάτες στους ιταλούς δημοσιογράφους.
Ο Ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο συνωστισμός που προκλήθηκε παραβίασε τους κανόνες που έχει θέσει η κυβέρνηση για τήρηση απόστασης ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πολιτών.
Παράλληλα, κάποιοι κάτοικοι του Μιλάνου αποφάσισαν να φύγουν από την πόλη οδικώς, τόσο για να βοηθήσουν να επιστρέψουν συγγενείς τους που είχαν μεταβεί στην εξοχή λόγω σαββατοκύριακου, όσο και επειδή προτιμούν προς το παρόν να μετακινηθούν εκτός «κόκκινης ζώνης».
ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στην ανησυχία των νότιων περιφερειών της χώρας, για τυχόν εξάπλωση των κρουσμάτων, λόγω της μεγάλης μετάβασης φοιτητών και εργαζομένων, από το Μιλάνο στην Κάτω Ιταλία. «Θα υιοθετήσουμε σκληρή στάση με όποιον δεν σέβεται τους κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Yγείας RobertoSperanza.

Δήμαρχος Μιλάνου: Ανυπολόγιστη η ζημιά

«Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο».
Με αυτή τη δραματική έκκληση ο δήμαρχος του Μιλάνου Beppe Sala απευθύνεται στους κατοίκους της ιταλικής μεγαλούπολης και τους ζητεί να μείνουν περιορισμένοι κατ’ οίκον, μέχρι να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού που έπληξε ολόκληρη τη Λομβαρδία και τη χώρα κατ΄επέκταση.
«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, πρέπει να αποφύγουμε επαφές όσο το δυνατόν πιο πολύ.
Μόνο εάν είμαστε ενωμένοι, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Ας εξηγήσουμε καλά στα παιδιά μας, ας φροντίσουμε τους ηλικιωμένους.
Λαμβάνοντας υπόψη μία θεμελιώδη αρχή: να κατανοήσουμε πώς ενεργούμε για να προσαρμόσουμε τη δομή της υγείας των περιφερειών στην έκτακτη ανάγκη».
Η έκκληση για ενότητα είναι μόνο η πρώτη πράξη, καθώς ισχυρότερο είναι το αίτημα προς την κυβέρνηση για βοήθεια.
Μπορεί η έκτακτη ανάγκη για την υγεία είναι η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων, αλλά και η οικονομική κατάσταση θα γίνει πιεστική τις επόμενες μέρες.
Είναι πιθανό να κλείσουν εταιρείες, να μείνουν εργαζόμενοι άνεργοι και να εξαϋλωθούν τα εισοδήματα των πολιτών, γράφει η Corriere della Sera.
Για ανυπολόγιστη ζημιά στον τομέα της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή έκανε λόγο ο Sala.

Κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χιονοδρομικά κέντρα.

Τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μόνον από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.
Στα νοσοκομεία της χώρας έχουν εισαχθεί 2.651 άτομα, εκ των οποίων οι 567 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας , ενώ 1.843 βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Πάντως, οι περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19 παραμένουν η Λομβαρδία (3.420), η Εμίλια Ρομάνια (1.010) και το Βένετο (543).
Θετικός στον ιό εντοπίστηκε εν τω μετακύ ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Nicola Zingaretti ο οποίος είναι καλά και βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του αλλά και ένας άνδρας της ασφαλείας του Salvini.
Μετά από αυτό ο γραμματέας της Lega, όπως αναφέρει η RAI, δήλωσε έτοιμος να υποβληθεί στις εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει πιεστεί να ενισχύσει τους ελέγχους, καθώς οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ιταλία έχουν μεταφέρει τον ιό σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, ακόμη και στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Δεν θα τελούνται λειτουργίες, γάμοι και κηδείες στις καθολικές εκκλησίες μέχρι τις 3 Απριλίου 2020
 
H Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού, αποφάσισε ότι οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου.
Δεν θα τελούνται γάμοι ούτε κηδείες σε εκκλησιαστικούς χώρους .
«Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.
Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι ασπάζεται και εφαρμόζει τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, διότι η Καθολική Εκκλησία ανησυχεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Θα ανοίξει το χρηματιστήριο του Μιλάνου τη Δευτέρα 9/3
 
Η χρηματιστηριακή αγορά της Ιταλίας θα ανοίξει ως συνήθως τη Δευτέρα (9/3/2019), δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης μία μέρα μετά την επιβολής καραντίνας στο βόρειο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, που επλήγη από τον κορωνοϊό.
Η ιταλική χρηματιστηριακή αγορά εδρεύει στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, το Μιλάνο της Λομβαρδίας, μία από τις περιοχές όπου η κυβέρνηση έχει επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς, καθώς έχει πληγεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τη νόσο.
Ρευστή ωστόσο παραμένει η κατάσταση με την προγραμματισμένη έξοδο της Ιταλίας στις αγορές την επόμενη εβδομάδα.
Μία πιθανή αναστολή στις δημοπρασίες ιταλικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την ιταλική οικονομία, δήλωσαν στο Reuters οικονομικοί αναλυτές.

Συντρίβεται δημοσκοπικά το M5S

Η τραγική κατάσταση, που επικρατεί στην Ιταλία με τον κορωνοϊό αποτυπώνεται ανάγλυφα και στις δημοσκοπήσεις με το κυβερνόν Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) να πληρώνει ακριβά το μάρμαρο για τις καταγγελίες περί ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού.
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Winpoll, για πρώτη φορά το εθνικιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας»  (Fdl) φτάνει στο 13,3% και προσπερνά το M5S, που κατρακυλά στο 12,5% και είναι πλέον τέταρτο κόμμα ενώ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε συγκεντρώσει 32,7%.
Στην πρόθεση ψήφου στην πρώτη θέση βρίσκεται η Lega του Matteo Salvini με 31%.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το συγκυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PD) με 23%.
Στο 5% βρίσκεται το δεξιό Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi.
Πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν, πως ήδη δημιουργείται μία διακριτή κυβερνητική συνέχεια, καθώς όποτε και εάν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές μία εθνικιστική συμμαχία της Lega με τους «Αδελφούς της Ιταλίας» δεν θα δυσκολευθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. 
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης