Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού - Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και οφειλών σε Εφορία για 4 μήνες

Τα μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού - Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και οφειλών σε Εφορία για 4 μήνες
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία
Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, αλλά και των οφειλών προς τις Εφορίες για τέσσερις μήνες περιλαμβάνονται στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε σήμερα (9/3/2020) την πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι «στην οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις».
1.    Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
2.    Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
3. Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να γίνονται παρεμβάσεις έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ωρών και το υπουργείο Εργασίας.

Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν έγκαιρα στοχευμένες δράσεις.
«Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.
Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και  ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.
Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «απαιτείται, από όλους, ενημέρωση, νηφαλιότητα, προνοητικότητα και ορθολογισμός».

Ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών υπάρχει «πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.
Ήδη ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης