Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Το νέο μαζικό ξεπούλημα έφερε την αγορά κάτω από τις 600 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Το νέο μαζικό ξεπούλημα έφερε την αγορά κάτω από τις 600 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Τρομερή πτώση. Άλλα χρόνια όταν βυθιζόταν η αγορά για διάφορους λόγους, η αντίστοιχη πτώση των τελευταίων εβδομάδων έπαιρνε μήνες. Σήμερα χάσαμε σε μία συνεδρίαση το μισό και παραπάνω της πτώσης των προηγούμενων τριών εβδομάδων περίπου. Ο λόγος το πετρέλαιο. Πόλεμος και εκεί μεταξύ χωρών που παράγουν.

Να ανοίγει η συγκεκριμένη αγορά και να βλέπεις το crude -30%. Ό,τι να΄ναι. Κραχ στα παράγωγα της Ευρώπης και της Αμερικής και κραχ στην Ελλάδα με το άνοιγμα. Κρατήθηκε μέχρι το τέλος η πίεση και μάλιστα είχε και πάλι μεγάλο τζίρο. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λένε οι χρηματιστές. Δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις και το κάτω πλέον πουλάει.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Προσέξτε τώρα. Η αποτίμηση της Coca Cola είναι στα 9,5 δισ. ευρώ. Με τόσα χρήματα αγοράζεις σήμερα με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις τις ακόλουθες μαζί: Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Lamda, Μυτιληναίο, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΔΕΗ, Σαράντη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Aegean , Φουρλή, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ. Κορυφαία στρέβλωση;

ΧΑ: Με την αγορά να κλείνει στις 593 μονάδες και στο -13,39% δε μπορούμε να πούμε και πολλά. Να πούμε μόνο ένα μπράβο στη Jumbo που έκλεισε με απώλειες 3%, στο Φουρλή που έχασε μόλις 3,6% και τον ΟΤΕ που έχασε 5,3%. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έφυγαν πολλές μετοχές προς το -30%, αλλά μερικές κατάφεραν να «ισιώσουν», αν μπορούμε να το πούμε.

Η Jumbo δηλαδή έγραψε γρήγορα στο άνοιγμα χαμηλό στα 12,55 ευρώ, αλλά κατάφερε να κλείσει στα 14,21 ευρώ. Η Fourlis έγραψε χαμηλό στα 3,02 ευρώ αλλά έκλεισε στα 3,94 ευρώ. Από την άλλη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, όπως και η ΔΕΗ, η Viohalco η ΕΧΑΕ και αρκετές ακόμα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έσπασαν και εδώ οι αγοραστές. Έφυγε κάτω από το 200άρη και η κατάσταση ξέφυγε. Στα 4,30 ευρώ η μετοχή και στο -26,87% με υψηλό όγκο 633 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 444 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Στα 2 ευρώ πλέον. Γρήγορα και αυτή έγραψε την άνοδο, γρήγορα την έχασε. Απίστευτο να σκεφτείς ότι όλα τα χαρτιά και τη συγκεκριμένη πριν λίγο καιρό τα αγόραζαν με μανία και ένας ιός μπορεί να φέρει την καταστροφή στα χαρτοφυλάκια.

ΕΧΑΕ: Τα 3 ευρώ έχουμε πολλά χρόνια να τα δούμε. Η αποτίμηση των 181 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι η αποτίμηση της αγοράς έχει διαλύσει τη θεωρούμε πλέον ελκυστικότατα. Το που βέβαια θα σταματήσει η πτώση δε το ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι πως λογικά από τον ιό θα μείνουν και κάποιοι ζωντανοί και θα ξαναπαίξουν μετοχές.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Όταν βλέπεις τα βαριά χαρτιά να έχουν τέτοιες απώλειες τι να πεις για το δικό του -30%; Λογικό.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Πλήττεται σου λένε ο τουρισμός, θα επηρεαστεί και η συγκεκριμένη. Στο -30% επίσης.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Και αυτή θα επηρεαστεί από το πλήγμα στον τουρισμό άρα και εδώ -29%.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Τι να πούμε για την περίπτωσή της; Άτυχη ίσως; Στα 1,53 ευρώ και στο -21,54% με όγκο 77 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 0,92 ευρώ και στο -24,47% με όγκο 213 χιλ. τεμάχια. Τρομερά πράγματα στα τερματικά.

ΤΙΤΑΝ: Και λίγο ντροπή βρε παιδιά. Στα 9,79 ευρώ; Στο -20%; Αποτίμηση 807 εκατ. ευρώ;

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Σιγά μη πήγαινε πάνω αυτή! Στα 0,50 ευρώ και στο -19,35% με όγκο 31 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 20 εκατ. ευρώ.

CENTRIC: Λογικό να υποχωρήσει και αυτή. Αφού τόσο καιρό κρατιόταν κοντά στα 0,25 ευρώ κάποιοι είδαν τη διαφορά και αποφάσισαν να φύγουν αφού είτε χάνουν λίγα είτε έχουν κέρδος. Και σε σύγκριση με άλλες έχει πάει εξαιρετικά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης