Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Borrell: Ελπίζω σε μια συμφωνία με την Άγκυρα, ώστε οι μετανάστες να καταλάβουν ότι τα σύνορα δεν είναι ανοικτά

Borrell: Ελπίζω σε μια συμφωνία με την Άγκυρα, ώστε οι μετανάστες να καταλάβουν ότι τα σύνορα δεν είναι ανοικτά
O Borrell τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της και την ίδια ώρα αναγνώρισε την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει μια μεταναστευτική πολιτική
Την προσδοκία του να βρεθεί λύση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Gertrud von der Leyen, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Josep Borrell.
«Ελπίζω να φτάσουμε σε μια συμφωνία, έτσι ώστε οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να καταλάβουν ότι τα σύνορα δεν είναι ανοικτά και να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη, ασκώντας μαζική, υπερβολική πίεση στα σύνορα, γιατί αυτό δεν θα είναι καλή λύση για κανέναν, ούτε γι' αυτούς.
Δεν θα είναι μια καλή λύση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, ούτε θα είναι χρήσιμο καθώς προσπαθούμε να βρούμε μια δομική μόνιμη λύση» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Borrell κατά την παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για την Αφρική.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είπε πως δεν συνδέεται με τη στρατηγική της ΕΕ για την Αφρική, «αλλά αντίθετα πρόκειται για απολύτως διαφορετικά ζητήματα».
Εκτίμησε πως δεν θα έχει καμία επίπτωση στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, επειδή οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στην Τουρκία και προσπαθούν να φτάσουν την Ευρώπη, προέρχονται κυρίως από το Αγφανιστάν, τη Μέση Αντολή, το Ιράκ, το Ιράν, και όχι από αφρικανικές χώρες.
Αναγνώρισε πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει σχέση με τις μεταναστευτικές πολιτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της και την ίδια ώρα αναγνώρισε την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει μια μεταναστευτική πολιτική.
Τέλος, επισήμανε πως σήμερα η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα «μάς δίνει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΕΕ μπορεί να καταλήξει σε μια απόφαση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης