Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνθήκες κραχ στη Βραζιλία, κατρακύλα δίχως τέλος για το ρεάλ

Συνθήκες κραχ στη Βραζιλία, κατρακύλα δίχως τέλος για το ρεάλ
Πετρέλαιο και κορωνοϊός βυθίζουν την οικονομία της Βραζιλίας
Καταρρέει η οικονομία της Βραζιλίας, καθώς το νόμισμά της, το βραζιλιάνικο ρεάλ, διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και οι μετοχικές αξίες βρίσκονται σε bear market
Η βύθιση των τιμών του πετρελαίου που προκαλεί ο πόλεμος τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας και ο φόβος για τον οικονομικό αντίκτυπο που επιφέρει ο κορωνοϊός ενισχύουν τα δυσμενή σενάρια για τη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο βραζιλιάνικο χρηματιστήριο, μετά τα πρώτα 31 λεπτά της συνεδρίασης, ετέθη σε εφαρμογή ο λεγόμενος «αυτόματος διακόπτης» (circuit breaker) αναστολής διαπραγμάτευσης, καθώς ο δείκτης Ibovespa σημείωσε πτώση 10%.
Τη μεγαλύτερη «βουτιά» σημείωσε ο τίτλος της Petroleo Brasileiro, η οποία κατέγραψε πτώση της τάξης του 26%.
Η κατάρρευση των assets στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής καθρεπτίζει το διεθνώς δυσμενές κλίμα.
«Οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν μια παγκόσμια ύφεσης» σημειώνει ο James Gulbrandsen, επικεφαλής επενδύσεων στην NCH Capital της Λατινικής Αμερικής.
Παράλληλα, το ρεάλ, το οποίο από την αρχή του έτους καταγράφει τη χειρότερη επίδοση στον κόσμο, έπεσε κατά 3,6%, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,79 ρεάλ ανά δολάριο, λίγο μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.
Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις spot δημοπρασίες δολαρίων στα 3 δισ. δολάρια, από 1 δισ. δολάρια που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή, με σκοπό να στηρίξει το νόμισμα.
Ο επικεφαλής νομισματικής πολιτικής Bruno Serra απέφυγε να ανακοινώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα συστηματικής πώλησης δολαρίων από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βραζιλίας, αλλά υποστήριξε ότι η βραζιλιάνικη κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει δράση.
«Θα παρέμβουμε για όσο διάστημα χρειαστεί» τόνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Bloomberg.
Πάντως, το ρεάλ κατέγραψε πτώση περισσότερο από 3% ακόμη και μετά τη δημοπρασία δολαρίων ύψους 3 δισ. στην οποία προέβη η κεντρική τράπεζα σήμερα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι πιέσεις που δέχεται το ρεάλ εντάθηκαν τη Δευτέρα, μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, ως αποτέλεσμα του πολέμου τιμών που έχει ξεκινήσει η Σαουδική Αραβία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης