Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

'Ενα βήμα πριν την πανδημία ο Covid-19, ένα βήμα πριν από μια καταστροφή χειρότερη του 2008, η παγκόσμια οικονομία

'Ενα βήμα πριν την πανδημία ο Covid-19, ένα βήμα πριν από μια καταστροφή χειρότερη του 2008, η παγκόσμια οικονομία
Από τα 4 σενάρια χάους που προέβλεπαν στην αρχή της επιδημίας του νέου κορωνοϊού οι διεθνείς αναλυτές, το κακό, το χειρότερο, το πολύ άσχημο και το αδιανόητο, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά στο 4ο!
Από τα 4 σενάρια χάους που προέβλεπαν στην αρχή της επιδημίας οι διεθνείς αναλυτές, το «κακό», το «χειρότερο», το «πολύ άσχημο» και το «αδιανόητο», η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά στο «αδιανόητο», λόγω Covid-19
Οι σοβαροί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι του παγκοσμιοποιημένου κόσμου, με τη λειτουργία των αλληλοσυνδεδεμένων αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς ένα κραχ στην οικονομίας της Κίνας μπορεί να στοιχίσει στον κόσμο, ζημιά ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Bloomberg Economics υποστηρίζει ότι η διακοπή της οικονομίας της Κίνας θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο και θέτει τέσσερα σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια:

1ο σενάριο:
Το πρώτο σενάριο προβλέπει βουτιά στην οικονομία της Κίνας, με μια μικρή επίδραση οικονομικών ζημιών στις χώρες του Ασίας-Ειρηνικού, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Η Κίνα αποτελεί πηγή ζήτησης για πολυεθνικές που εδρεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και εάν η Κίνα μπορεί να ανοίξει εκ νέου την οικονομία της το συντομότερο δυνατόν, η μετάδοση μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.
Το σενάριο λέει, ότι «ένα σοβαρό σοκ στο πρώτο εξάμηνο θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη στο δεύτερο.
Για τον κόσμο στο σύνολό του και τις μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, ο αντίκτυπος θα ήταν δύσκολο να αποτυπωθεί εν συνόλω στο ΑΕΠ.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/scenario%201.png?itok=m2XvgKqs
2ο σενάριο:
Το δεύτερο σενάριο υποθέτει ότι η επιδημία Covid-19 επιδεινώνεται, η οικονομία της Κίνας παραμένει διαταραγμένη με τις ελπίδες ότι η ανάκαμψη της μορφής «V» θα μετατραπεί σε μια βουτιά σχήματος «U», η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα διαταραχές τοπικά, για τις χώρες του Ασίας-Ειρηνικού και την Ευρώπη.
«Ακόμη και όταν τα εργοστάσια επιστρέψουν στην παραγωγή, δεν θα λύσουν αμέσως και ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα», δήλωσε ο Li Lei, ο διαχειριστής Made-in-China.com.
«Πολλά εργοστάσια δεν έχουν αρκετό απόθεμα ... τα εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού εμποδίζουν σοβαρά την παραγωγή»
Το σενάριο υποθέτει ότι οι χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, θα αντιμετώπιζαν διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού εξαιτίας της έλλειψης εξαρτημάτων που προέρχονται από την Κίνα εξαιτίας των διακοπών στην παραγωγή των εργοστασίων.
Όπως διευκρινίζει το Bloomberg το σενάριο αυτό θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια αύξηση στο 2,3%, σε σχέση με τις προβλέψεις ποσοστού 3,1% πριν από την επιδημία.
 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/scenario%202.png?itok=FUzjmL__
3ο σενάριο:
Το τρίτο σενάριο, προβλέπει τη διαδεδομένη εξάπλωση του ιού και ταυτόχρονα ένα σοβαρότατο σοκ στη Νότιο Κορέα, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και ένα μικρότερο σοκ σε όλες τις χώρες που παρουσίασαν κρούσματα του ιού στις αρχές Μαρτίου, υποστηρίζει το Bloomberg.
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τις χώρες, ΗΠΑ, Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά και Βραζιλία, που σημαίνει ότι οι 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα υποφέρουν από επιβράδυνση, καθώς αγωνίζονται για να περιορίσουν την εγχώρια εξάπλωση του ιού.
Κατά το σενάριο αυτό, η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,2% για το 2020, η Ευρώπη και η Ιαπωνία θα βυθιστούν σε ύφεση και η αμερικανική οικονομία θα επεκταθεί κατά 0,5% με αντιστροφή στο επίπεδο της ανεργίας μέχρι το τέλος του έτους.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/scenario%203.png?itok=ptLcBSNa

4ο σενάριο:
Το τέταρτο σενάριο είναι εκείνο της «παγκόσμιας πανδημίας».
Το Bloomberg λέει σε αυτό το σενάριο οι περιπτώσεις και οι θάνατοι του ιού ανεβαίνουν σε όλες τις μεγάλες οικονομίες και προκαλούν ένα από τα πιο τεράστια οικονομικά πλήγματα που έχει δει ο κόσμος από την οικονομική κρίση του 2008.
Στην περίπτωση αυτή, η παγκόσμια ανάπτυξη πέφτει στο μηδέν.
Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία βυθίζονται στην ύφεση, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια παραγωγή.
Προ καιρού, η ολλανδική τράπεζα Rabobank, σε αναφορά της θέτοντας για πρώτη φορά τα ενδεχόμενα σενάρια για τον οικονομικό αντίκτυπο και τον αντίκτυπο στην αγορά από τον κορωνοϊό, είχε αναφέρει τα 4 ενδεχόμενα σενάρια από την εξέλιξη της επιδημίας υπό τους τίτλους: το «κακό», το «χειρότερο», το «πολύ άσχημο» και το «αδιανόητο».
Ανάρτηση της τράπεζας στις 4 Μαρτίου, ανέφερε ότι «βιώνουμε ήδη το πολύ άσχημο», καθώς όπως προβλέπει αυτό το σενάριο, «η επιδημία επεκτείνεται σοβαρά σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη μολύνθηκαν».
Αυτό φυσικά υπονοούσε πως μια βαθιά παγκόσμια ύφεση βρίσκεται προ των πυλών καθώς ο κόσμος φαίνεται να είναι μόνο ένα βήμα μακριά από το «αδιανόητο σενάριο», το οποίο ποβλέπει μια παγκόσμια πανδημία με αποτελέσματα που ο κόσμος έχει δει μόνο στις ταινίες του Χόλιγουντ.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/scenario%204.png?itok=P6adym49
 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης