Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνεχές πινκ πονκ ελληνικής κυβέρνησης και τραπεζών για τον πτωχευτικό κώδικα

tags :
Συνεχές πινκ πονκ ελληνικής κυβέρνησης και τραπεζών για τον πτωχευτικό κώδικα
οιοι είναι οι προβληματισμοί των δύο πλευρών.
Ενα ατελείωτο πινκ πονγκ είναι αυτό που εξελίσσεται μεταξύ της επίσημης πολιτείας από τη μία η οποία επιχειρεί να νομοθετήσει το νέο πτωχευτικό πάνω στην κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία και των τραπεζών και των servicers από την άλλη πλευρά.
Και μπορεί φαινομενικά η προσπάθεια για θεσμοθέτηση να συνεχίζεται, πλην όμως υπάρχει σαφής και διακριτός προβληματισμός τουλάχιστον από την πλευρά της πολιτείας με δεδομένο πως η κορωνοϊός έχει ανατρέψει ακόμη και τους πιο συντηρητικούς σχεδιασμούς.
Και ενώ επισήμως στο τέλος του Απριλίου λήγει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας χωρίς να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του νέου πτωχευτικού οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Κάποιοι μιλούν για αναβολή των σχεδιασμών και συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος μέχρι να καταλαγιάσει η εξέλιξη της επιδημίας. Πλην όμως μέσα από το Υπουργείο αλλά και οι τράπεζες θεωρούν πως οι θεσμοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο και το μόνον πιθανόν είναι για κάποιους κλάδους ή περιοχές να υπάρξει ένα μερικό πάγωμα των πλειστηριασμών.
Χθες για άλλη μια φορά τράπεζες και servicers συναντήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα το νέο νόμο.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν ως εξής:
- Oι πλατφόρμες όλες έχουν ημερομηνία λήξης από την 1η Μαϊου και θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί από μία νέα και ενιαία πλατφόρμα ρύθμισης των οφειλών.
-Οι πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι και θα εξελιχθούν κανονικά.
Είναι όμως έτσι; Τα προγραμματισμένα Eurogroups αλλά και οι συνολικές επαφές με τους θεσμούς, η στάση των άλλων χωρών μελών - όπως για παράδειγμα αυτή της Ιταλίας- ενδέχεται να οδηγήσουν τις συζητήσεις σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα κάτι που μέχρι στιγμής δε φαίνεται. Η εξέλιξη της επιδημίας διαμορφώνει δεδομένα τέτοια που οι θεσμοί δύσκολα θα αγνοήσουν.
Αλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως η δυναμική των πραγμάτων μπορεί να οδηγήσει σε σφοδρές αναθεωρήσεις ακόμη και αυτού του συμφώνου σταθερότητας Ε.Ε.το οποίο έχει τεθεί σε επαναξιολόγηση από το Φεβρουάριο.

3+1 αιτήματα των τραπεζών

Μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη είναι:
- Διαφορετική διαχείριση σε ότι αφορά τη μεσολάβηση ή όχι των δικαστηρίων στις μικρές και τις μεγάλες υποθέσεις.
Οι τράπεζες και οι servicers προτιμούν τη μεσολάβηση των δικαστηρίων στις δεύτερες υποθέσεις ενώ δεν το επιθυμούν στις πρώτες.
-Οι τράπεζες και οι servicers δεν θέλουν αναστολή των πλειστηριασμών ή  των λοιπών αναγκαστικών μέτρων στις περιπτώσεις διαπραγμάτευσης όπως ισχύει τώρα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πλην όμως η κοινοτική οδηγία  για τη δεύτερη ευκαιρία προβλέπει περίοδο αναστολής προκειμένου να συντελεστεί απρόσκοπτα η διαπραγμάτευση.
- Οι τράπεζες επιθυμούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες στις περιπτώσεις που κάποιος αθετήσει τη ρύθμισή του.
Ωστόσο η κοινοτική οδηγία προβλέπει πως αν υπάρξει ανωτέρα βία όπως πχ. μια πανδημία δεν μπορεί να υπάρξουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
- Προβληματισμός αναπτύχθηκε για την απαλλαγή οφειλών των πτωχευσάντων μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που η περιουσία τους είναι ασήμαντη. Ωστόσο είναι προφανές πως ακριβώς αυτό είναι το πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας και δεν μπορεί να αλλάξει.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όμως οι τράπεζες τουλάχιστον εκφράζουν πολύ περιορισμένες ελπίδες πως τελικώς θα υπάρξει λύση και νέος πτωχευτικός κώδικας στο τέλος του Απριλίου. Θεωρούν δε πιθανότερο κάποια τμήματα του κώδικα να είναι έτοιμα τότε και κάποια άλλα λίγο αργότερα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης