Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον αέρα τινάζει ο κορωνοιός τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα εποπτείας της Ελλάδας - Έρχεται νέο πακέτο μέτρων

Στον αέρα τινάζει ο κορωνοιός τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα εποπτείας της Ελλάδας  - Έρχεται νέο πακέτο μέτρων
Αξιοσημείωτο είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού από το Βερολίνο ότι «δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν».
Κόκκινο έχει χτυπήσει η αγωνία της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού στα έσοδα του προϋπολογισμού και στους συμπεφωνημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αξιοσημείωτο είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού από το Βερολίνο ότι «δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν».
Με αυτή τη δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την πόρτα στις φορολογικές ελαφρύνσεις (μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης) που είχε προαναγγείλει για επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοαπασχολούμενους, προεξοφλώντας αλλαγή σκηνικού στην οικονομία.
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται ήδη σε κατάσταση επιφυλακής για τη λήψη δεύτερου πακέτου μέτρων, δημοσιονομικού και όχι μόνο χαρακτήρα. Οι συνθήκες στην αγορά το επιβάλλουν (εικόνα δυσκολιών μεταφέρει ο Μάρτιος) και οι νέες παρεμβάσεις θα αφορούν επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος έχει πληγεί σημαντικά από τις παρενέργειες του ιού κι έχουν απολέσει τουλάχιστον το 25% του τζίρου τους.
Μάλιστα το Γενικό Λογιστήριο ξεκινά ένα σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων κατά κλάδο και γεωγραφική περιοχή, ώστε να καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι επιδράσεις από τη νόσο, με σημαντικό κομμάτι να αφορά τα φορολογικά έσοδα.
Παράλληλα θα υπάρξει αναστολή των φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία και όχι μόνο για αυτές που έχουν διακόψει υποχρεωτικά σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει κρατική μέριμνα με τη μορφή επιδότησης των μισθών για τους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι λόγω αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας επιχείρησης.
Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων θα είναι σε συνάρτηση με τις αντοχές του προϋπολογισμού, θα κλειδώσουν τις επόμενες μέρες, θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και θα ανακοινωθούν αμέσως μετά.
Η συγκεκριμένη υπουργική σύνοδος θεωρείται χαρακτηρίζεται κομβική αφού θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν ευελιξία στις δαπάνες που καταβάλλονται για έκτακτες περιστάσεις.
Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και ο φετινός στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας των χαμηλών φορολογικών εσόδων και της μεγάλης επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Χθες είχαμε την πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων τα οποία ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αποτυπώθηκαν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αμέσως μετά. Π
ρόκειται για φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, καθώς και επιπλέον δαπάνες για το σύστημα υγείας ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες παρεμβάσεις είναι:

*Η αναστολή καταβολής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

*Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης