Ενέργεια

Ξεκίνησε από τη ΡΑΕ η αδειοδότηση υβριδικών μονάδων ΑΠΕ σε νησιά

tags :
Ξεκίνησε από τη ΡΑΕ η αδειοδότηση υβριδικών μονάδων ΑΠΕ σε νησιά
Στην Αρχή έχουν συσσωρευθεί περί τις 170 αιτήσεις για έργα που συνδυάζουν φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες, η αδειοδότηση των οποίων άνοιξε μετά την απεμπλοκή της από το καθεστώς ενίσχυσης
Απτά αποτελέσματα έχει ήδη δώσει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την αδειοδότηση υβριδικών μονάδων ΑΠΕ σε νησιά, καθώς η ΡΑΕ ενέκρινε πρόσφατα τις πρώτες άδειες έργων που συνδυάζουν φωτοβολταϊκά συστήματα και μπαταρίες για την αποθήκευση μέρους της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.
Σχετική αναφορά έκανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο ελληνογερμανικό φόρουμ στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι εκδόθηκαν οι άδειες για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες, επί ελληνικού εδάφους. Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης ότι εντός του Μαρτίου η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης ενεργειακών επενδύσεων, ώστε το διάστημα που απαιτείται να περιοριστεί κάτω από τους 6 μήνες.

Απεμπλοκή των αδειών από το καθεστώς ενίσχυσης

Ο δρόμος για την αδειοδότηση έργων της συγκεκριμένης κατηγορίας άνοιξε με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το οποίο υπερψηφίσθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη Βουλή. Κι αυτό γιατί στον συγκεκριμένο νόμο περιλαμβανόταν ρύθμιση η οποία απέμπλεκε την έκδοση αδειών από το πλαίσιο αποζημίωσης των μονάδων.
Στη ΡΑΕ έχουν συσσωρευθεί περί τις 170 αιτήσεις για υβριδικά έργα σε πολλά νησιά. Ωστόσο, μέχρι τη θέσπιση της ανωτέρω ρύθμισης, για την αδειοδότησή τους θα έπρεπε να εγκριθούν παράλληλα και τα τιμολόγια κοστολόγησης της ενέργειας που θα αποδίδουν στο δίκτυο. Έτσι, με δεδομένο ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει θεσπισθεί το πλαίσιο αποζημίωσής, οι αιτήσεις παρέμεναν μπλοκαρισμένες.

Σύντομα το πλαίσιο αποζημίωσης

Παράλληλα με την αδειοδότηση, για την οποία το ΥΠΕΝ άνοιξε τον δρόμο με τη νομοθετική του παρέμβαση ώστε να κερδίσουν χρόνο οι επενδυτές, όπως έχει αναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στόχος είναι να θεσπισθεί σύντομα ο τρόπος αμοιβής τους. Μάλιστα, η κατάρτιση του σχετικού καθεστώτος ενίσχυσης είχε συμπεριληφθεί από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Α. Σδούκου, στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για φέτος για τον κλάδο ΑΠΕ.
Σύμφωνα με παλιότερη ομιλία της κ. Σδούκου σε ενεργειακό συνέδριο, το κόστος των υβριδικών μονάδων και των συστημάτων αποθήκευσης ολοένα και μειώνεται. Επομένως, η υλοποίηση τέτοιων έργων μπορεί να βοηθήσει στην ευστάθεια των ηλεκτρικών συστημάτων, τόσο στα νησιά που θα παραμείνουν αυτόνομα και σε αυτά που θα διασυνδεθούν.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης