Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Οι επενδυτές να λάβουν μέτρα λόγω κορωνοϊού - Τι να επιλέξουν

tags :
UBS: Οι επενδυτές να λάβουν μέτρα λόγω κορωνοϊού - Τι να επιλέξουν
Η βραχυπρόθεσμη εστίαση στην αγορά είναι πιθανό να παραμείνει στην εξάπλωση του ιού σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ
Οι επενδυτές πρέπει να πρακολουθούν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές από τον κορωνοϊό.
Αυτό συστήνει η UBS, η οποία σχολιάζει την εικόνα που εμφανίζουν οι αγορές παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την UBS, ο ιός παραμένει η μεγάλη απειλή στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τους ρυθμούς μόλυνσης να συνεχίζουν να αυξάνονται.
Στην Ευρώπη υπάρχουν πλέον περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις και η Ιταλία κατέγραψε 133 θανάτους σε μια μέρα, παρόμοια με τα επίπεδα που γνώρισε η Κίνα κατά το ξέσπασμα του Φεβρουαρίου.
Η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς και από τμήματα της βόρειας Ιταλίας, τα οποία είναι οικονομικά σημαντικά και έχουν πληθυσμό περίπου 16 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τέτοιοι περιορισμοί αυξάνουν την πιθανότητα μιας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης και η είδηση ​​για παρόμοιους περιορισμούς που επιβάλλονται σε άλλες οικονομικά σημαντικές περιοχές του κόσμου θα μπορούσε πιθανώς να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από την αγορά.

Το σοκ της τιμής του πετρελαίου και ο αντίκτυπος στις πιστωτικές αγορές

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν είναι αρνητικές για την παγκόσμια οικονομία.
Αλλά η κλίμακα της προσαρμογής των τιμών θα είναι δύσκολη για την απορρόφηση της αγοράς.
Δεδομένου του βάρους του ενεργειακού τομέα κατά 14% στον δείκτη υψηλών αποδόσεων των ΗΠΑ, οι φόβοι για τις αθετήσεις του τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εκροές και προβλήματα πρόσβασης σε πιστώσεις για μη ενεργειακές επιχειρήσεις.
Η νέα αγορά εκδόσεων έχει παγώσει, δημιουργώντας δυσκολίες στις εταιρείες που χρειάζονται να αντλήσουν κεφάλαια, αλλά σημειώνεται ότι μόνο το 2,3% του χρέους υψηλών αποδόσεων των ΗΠΑ ωριμάζει το επόμενο έτος.
Στην αγορά αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, ο δείκτης crossover του iTraxx EUR διευρύνθηκε τη Δευτέρα κατά 120 μονάδες βάσης, για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2012.

Η καμπύλη αποδόσεων και ο αντίκτυπος στις χρηματοοικονομικές συνθήκες

Η αγορά έχει τιμολογήσει ότι η Fed θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της μέχρι το τέλος του έτους, ενώ υπάρχει κάποια προσδοκία ότι η Fed θα ξαναρχίσει το QE.
Μια επίπεδη καμπύλη αποδόσεων και τα επιτόκια στο ή κάτω από το μηδέν δεν είναι θετικά για τον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανησυχίες για την παροχή πίστωσης στην πραγματική οικονομία.
Δεδομένου ότι οι αγορές πιστώσεων είναι σήμερα κλειστές για νέες εκδόσεις, η μόνη πηγή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις είναι επί του παρόντος οι τράπεζες και οι κεντρικές τράπεζες.

Αυτοί οι παράγοντες, και η απομόχλευση των επενδυτών, είναι πιθανό να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη μεταβλητότητα της αγοράς στο εγγύς μέλλον, αναφέρει η UBS.  
Εντούτοις, εν μέσω των αρνητικών ειδήσεων αυτού του Σαββατοκύριακου, υπήρχαν επίσης θετικά σημάδια τόσο για τις προσπάθειες καταπολέμησης του ιού όσο και για την ανταπόκριση των πολιτικών.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε τέσσερις κύριους τομείς που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια πιο θετική άποψη για τις προοπτικές, αναφέρει η UBS.
- Κάποια απόδειξη επιτυχούς περιορισμού του ιού
- Σαφήνεια όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις
- Συντονισμένη ανταπόκριση πολιτικής
- Η αποτίμηση είναι σπάνια καταλύτης από μόνη της, αλλά μπορεί να προσφέρει στους νευρικούς επενδυτές ένα κριτήριο για πιθανές μακροπρόθεσμες επιδόσεις
 
Πως να κινηθούν οι επενδυτές;

Η βραχυπρόθεσμη εστίαση στην αγορά είναι πιθανό να παραμείνει στην εξάπλωση του ιού σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και στο άγχος στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι πιο θετικές πρόσφατες εξελίξεις - συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επιτυχούς περιορισμού του ιού στην Ασία, υψηλότερου δυνητικού διαθέσιμου εισοδήματος για τους καταναλωτές, δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης και ευνοϊκότερων αποτιμήσεων μετοχών - ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο για να τροφοδοτηθούν στην τιμολόγηση της αγοράς.
Ως εκ τούτου, η διακύμανση είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη.
Η UBS επαναλαμβάνει τις μακροχρόνιες συστάσεις για διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους.
Δεδομένης της σημερινής μειωμένης ρευστότητας σε αρκετές αγορές, οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη λήψη βιαστικών αποφάσεων σε περιόδους αστάθειας, επισημαίνοντας ότι τα περιθώρια προσφοράς σε μετοχές, και ιδίως σε πιστώσεις, ενδέχεται να είναι ευρύτερα από τα κανονικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης