Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία - To χειρότερο σενάριο οίκων αξιολόγησης, IIF και ΟΟΣΑ

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία - To χειρότερο σενάριο οίκων αξιολόγησης, IIF και ΟΟΣΑ
Οι οικονομολόγοι της Nomura εκτιμούν ότι ενδεχομένως να είναι αναπόφευκτη η παγκόσμια ύφεση
Μια σειρά τραπεζών, επενδυτικών οίκων, οίκων αξιολόγησης, αλλά και ο ΟΟΣΑ και το IIF έχουν παρουσιάσει τα χειρότερα σενάρια για το 2020 με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και διαταράσσει τις αγορές.
Σύμφωνα με το IIF, η ανάπτυξη το 2020 θα είναι της τάξης του 1%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η πρόβλεψη έγινε πριν την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα (9/3/2020) που έστειλε τις μετοχές.
Η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,9% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
«Το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων είναι μεγάλο και εξαρτάται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις οικονομικές επιπτώσεις, εκ των οποίων όλα είναι αβέβαια αυτή τη στιγμή» αναφέρεται στο IIF σε πρόσφατη ανάλυση του.
«Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε πιθανότατα να προσεγγίσει το 1%, πολύ χαμηλότερο από το 2,6% πέρυσι και το πιο αδύναμο από την παγκόσμια οικονομική κρίση», δήλωσε η IIF.
Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ, η Moody's αλλά και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επίσης υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη του 2020 θα είναι της τάξης του 2,4% (0,5% μικρότερη από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου), ενώ η Moody's υποβάθμισε την πρόβλεψη της στο 2,1% από 2,4%.
«Προηγουμένως, εκτιμήσαμε τις επιπτώσεις του ιού κυρίως στη συνολική ζήτηση στην Κίνα, τα διεθνή ταξίδια και την παγκόσμια παραγωγή που οφείλονται σε διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες μέσω της Ανατολικής Ασίας», ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμα η Moody's.
«Είναι πλέον σαφές ότι το σοκ θα επιβραδύνει επιπρόσθετα την εγχώρια ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα μη εμπορεύσιμων δραστηριοτήτων σε διάφορες χώρες και περιοχές ταυτόχρονα» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
«Έχουμε υποβαθμίσει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 στο 2,8%.
Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό μετά το 2009» επισημαίνει η Bank of America σε πρόσφατη ανάλυση της.
Εν τω μεταξύ, η Nomura έχει προειδοποιήσει πως είναι αναπόφευκτη η παγκόσμια ύφεση.
Ωστόσο, οικονομολόγοι παραδέχονται πως οποιαδήποτε πρόβλεψη σε αυτό το στάδιο έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
«Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους η ζημιά ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμένεται.
Πρώτον, ο ιός από μόνος του ενδεχομένως να εξαπλωθεί ευρύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Και δεύτερον, ακόμη και αν οι υποθέσεις μας για τον ιό είναι γενικά σωστές, η οικονομική επιβάρυνση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι νομίζουμε» αναφέρεται σε ανάλυση της Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης