Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η οικονομία είναι σαν ελατήριο - Δεν αποκλείεται απότομη ανάκαμψη - Οι προβλέψεις 3 αναλυτών

Η οικονομία είναι σαν ελατήριο - Δεν αποκλείεται απότομη ανάκαμψη - Οι προβλέψεις 3 αναλυτών
H Fed αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων σε μια προσπάθεια τόνωσης των οικονομιών
Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν να γίνονται τόσο bearish (απαισιόδοξοι) μετά τις απώλειες που καταγράφηκαν στη Wall Street, επεσήμανε ο επικεφαλής επενδύσεων της Plurimi Investment Managers, Patrick Armstrong.
Οι αγορές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ υπέστησαν χθες τη χειρότερη μέρα τους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση λόγω του κορωνοϊού και της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου.
Μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 50 μονάδες βάσης στις 3 Μαρτίου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding, προβλέπει «μεγάλο πακέτο χαλάρωσης» από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης (12/3/2020), μείωση 50 μονάδες βάσης στα επιτόκια της Bank of England αυτόν τον μήνα και ακόμα μία μείωση 50 μονάδων βάσης από τη Fed έως τις 18 Μαρτίου, μαζί με επιπλέον 25 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από μόνη της σε μεγάλες οικονομίες αναμένεται να έχει κάπως μειωμένη επίπτωση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, λόγω του αντίκτυπου του κορωνοϊού στην οικονομική ανάπτυξη, όπως αναφέρουν αναλυτές της UBS.
«Κατά την άποψη μας, χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα από τις μεγάλες οικονομίες για την τόνωση των προσδοκιών για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος» αναφέρεται στην ανάλυση.
Ο Armstrong από την Plurimi Investment Managers επεσήμανε ότι σε συνδυασμό με πιο ήπια νομισματική πολιτική, αναμένονται και δημοσιονομικά μέτρα.
«Έχουμε έναν ιό που έχει μεγάλη επίδραση στην οικονομία, πρόκειται να αποδεκατίσει τα εταιρικά κέρδη σε κάποιους τομείς, αλλά αυτό θα είναι προσωρινό» δήλωσε ο Armstrong μιλώντας στο CNBC.
«Η οικονομία αναμένεται να είναι σαν ελατήριο, όπου θα έχουμε μηδενικά επιτόκια, θα έχουμε δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, θα έχουμε τιμές πετρελαίου που υποχωρούν κατά 30%.
Κατά συνέπεια έχεις όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας αμέσως μόλις ξεπεράσεις αυτή την κρίση εμπιστοσύνης» τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Armstrong, παρά τον σημερινό πανικό για την παγκόσμια εξάπλωση του ιού, προέβλεψε ότι σε 12 μήνες ο κορωνοϊός δεν θα μας απασχολεί ενώ θα έχει βρεθεί φάρμακο.
«Πιστεύω ότι οι επενδυτές το διαχειρίζονται σαν να έχει έρθει το τέλος του κόσμου, όπου είναι μια προσωρινή βραχυπρόθεσμη οπισθοδρόμηση για την οικονομία» δήλωσε.
Παράλληλα, σχετικά αισιόδοξοι εμφανίστηκαν και οι αναλυτές της UBS επισημαίνοντας ότι εάν αποτραπεί η μετάδοση και η ύφεση, υπάρχει περιθώριο για «πολύ απότομη ανάκαμψη στην οικονομική ανάπτυξη και στα risk assets, χάρη στα οφέλη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των χαμηλών μια χαμηλής τιμής πετρελαίου».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης