Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γη και ύδωρ δίνει στις ΗΠΑ για τους Patriot o Erdogan – Το συζητούν οι Αμερικανοί

Γη και ύδωρ δίνει στις ΗΠΑ για τους Patriot o Erdogan – Το συζητούν οι Αμερικανοί
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayip Erdogan, προσπαθεί ταυτόχρονα να δελεάσει τον Ρώσο ομόλογό του, Putin, με πρόταση συνεκμετάλλευσης των πετρελαίων στη Συρία
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayip Erdogan, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αμβλύνουν τη στάση τους αναφορικά με το ενδεχόμενο να πωλήσουν στην Τουρκία πυραυλικά συστήματα Patriot και πρόσθεσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από την Άγκυρα να εγγυηθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει του πυραύλους S-400.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και S-400 και Patriot.
Ωστόσο, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη νοτιοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας φέτος, η Άγκυρα ζήτησε να αναπτύξει συστήματα Patriot στα ανατολικά σύνορά της.
Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι είναι πρόθυμη να δώσει πολεμοφόδια στην Τουρκία και πως αξιολογεί το τουρκικό αίτημα για συστήματα Patriot «στο πλαίσιο του ζητήματος των S-400».
«Κάναμε την ακόλουθη προσφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα Patriot: αν είναι να μας δώσετε Patriot, κάντε το. Μπορούμε να αγοράσουμε και Patriot από εσάς», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες. «Άμβλυναν [τη στάση τους] σημαντικά και σ' αυτό το θέμα των S-400. Βρίσκονται σήμερα στο σημείο 'υποσχεθείτε μας ότι δεν θα καταστήσετε λειτουργικούς τους S-400» πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin να διαχειριστούν από κοινού τις περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου στη βορειοανατολική περιοχή Deir al Zor της Συρίας, αντί για τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις, οι οποίες τις ελέγχουν τώρα.
«Έκανα την προσφορά στον κ. Πούτιν ότι, αν δώσει οικονομική υποστήριξη, μπορούμε να κάνουμε τις κατασκευαστικές εργασίες και μέσω του πετρελαίου που θα αποκτηθεί εκεί, μπορούμε να βοηθήσουμε την κατεστραμμένη Συρία να σταθεί στα πόδια της», είπε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν είπε πως ο Putin αξιολογεί την πρόταση που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να κάνει την ίδια προσφορά και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης