Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβγαλε αντίδραση, αλλά οι ξένες αγορές συνεχίζουν να προβληματίζουν

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβγαλε αντίδραση, αλλά οι ξένες αγορές συνεχίζουν να προβληματίζουν
ΑΓΟΡΕΣ: Στα ύψη η μεταβλητότητα και βέβαια η ψυχολογία των επενδυτών δεν είναι και στα καλύτερά της. Τη μία στο -20% και βάλε και την άλλη στο +20%, ενώ έχει προηγηθεί και μία σειρά από πτωτικές κινήσεις. Ευμετάβλητοι επομένως οι επενδυτές στις αποφάσεις τους. Τη μία βλέπουν πάνω και την άλλη είναι έτοιμοι να πουλήσουν.

Μεγάλη η κίνηση σήμερα στις ξένες αγορές, ειδικά στα παράγωγα που διαπραγματεύονται περισσότερες ώρες. Πήγε λίγο πάνω από τις 11.000 μονάδες ο DAX, αλλά γύρισε και όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε μικρή άνοδο, έχοντας περάσει και για λίγα λεπτά σε αρνητικό έδαφος.

Έτσι και το ΧΑ ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να βγάζει μία πολύ καλή αντίδραση έως και 8,77%, προς το κλείσιμο μάζεψε αρκετά και μετά τις δημοπρασίες πήγε περίπου στο 6% και πάλι με καλό τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Βέβαια αρκετές μετοχές όπως και η ίδια η αγορά έκλεισε μακριά από τα υψηλά της λόγω ξένων αγορών. Πάλι καλά όμως…

FTSE 25: Οι περισσότερες είχαν πολύ καλή αντίδραση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση διάλυσης αποτιμήσεων. Πολύ καλή η πορεία της Lamda, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αρκετών τραπεζών. Υστέρησε η Coca Cola, αλλά κατά την ταπεινή μας άποψη δεν έχει διορθώσει το ίδιο με τις άλλες.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δεν είναι η πρώτη φορά που μετά από συνεδριάσεις μεγάλων απωλειών, αντιδρά πρώτη σχεδόν και καλύπτει σημαντικό μέρος των απωλειών. Έτσι λοιπόν και σε αυτή την αντίδραση ήταν μεταξύ των πρώτων. Στα 4,9450 ευρώ και στο +15% με υψηλό ημέρας τα 5,15 ευρώ. Στις 463 χιλ. τεμάχια ανήλθε ο όγκος των συναλλαγών.

ΔΕΗ: Επίσης πολύ καλή και η δική της αντίδραση. Με υψηλό στα 2,42 ευρώ έκλεισε στα 2,20 ευρώ αλλά και στο +10%.

ΛΑΜΔΑ: Στο +15,5% η συγκεκριμένη και μάλιστα προσπάθησε να περάσει πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Υψηλό στα 6,74 ευρώ και κλείσιμο στα 6,38 ευρώ με όγκο 791 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλύτερη σήμερα η συμπεριφορά της μετοχής. Μαζεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια πάνω από τα 0,73 ευρώ. Βέβαια με το γύρισμα των ξένων μαζεύτηκαν κάπως οι αγοραστές και η μετοχή έκλεισε στο +4% και στα 0,6760 ευρώ αλλά είχε γράψει υψηλό στα 0,78 ευρώ. Ο όγκος περίπου στα 3 εκατ. τεμάχια.

REDS: Είχε πιεστεί και αυτή όπως και όλες συνολικά. Έβγαλε όμως καλή αντίδραση και μάλιστα με μικρό όγκο. Στο 1 ευρώ και στο +19,05% με όγκο 29 χιλ. τεμάχια.

ΕΧΑΕ: Στα 3,40 ευρώ με άνοδο 13,3% και όγκο 311 χιλ. τεμάχια. Επιλέγεται πλέον από ολοένα και περισσότερους, οι οποίοι ποντάρουν στον υψηλό τζίρο του ΧΑ. Βέβαια η αποτίμηση πλέον είναι πιο ελκυστική αλλά μη ξεχνάμε και την πτώση της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Για να δούμε τι πρωτοβουλίες θα ληφθούν για την «ανάταση» της αγοράς. Μακάρι να βελτιωθεί το όνομα του ΧΑ.

ΑΠΟΨΗ: Με τις αγορές να παραμένουν ευμετάβλητες και με τον ιό να συνεχίζει την επέλασή του, πιστεύουμε πως το ΧΑ δε μπορεί και δε θα διαφοροποιηθεί. Χρειάζεται προσοχή και δεν αποκλείουμε να δούμε ξανά ένα κύκλο πωλήσεων, αν οι πολιτικοί δεν καταφέρουν να πάρουν μέτρα που θα πείσουν τις αγορές.

Καλό είναι οι επενδυτές να χειριστούν με προσοχή το κεφαλαιό τους. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μετοχές με χαμηλό δανεισμό, καλή διοίκηση και υψηλές μερισματικές αποδόσεις μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο. Τα ΘΑ, τα turnaround stories κ.α. δε μπορούν στην παρούσα φάση να βοηθήσουν τους επενδυτές. Εδώ όπως βλέπετε πέφτουν αδάνειστες με υψηλά μερίσματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης