Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τίναγμα της ψόφιας γάτας στις αγορές - Αργεί η επιστροφή στην ομαλότητα

tags :
Rabobank: Τίναγμα της ψόφιας γάτας στις αγορές - Αργεί η επιστροφή στην ομαλότητα
Rabobank: «Τίναγμα της ψόφιας γάτας», η όποια αντίδραση στις αγορές
Η χθεσινή (9/3) Μαύρη Δευτέρα ήταν μία από εκείνες τις μέρες που θα θυμούνται για χρόνια οι επενδυτές.
Η κλίμακα και το εύρος των κινήσεων που παρατηρήθηκαν ήταν πραγματικά εκπληκτικό αναφέρει σε report της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Μετά τον πανικό αυτό που παρατηρείται σήμερα στις αγορές, είναι το φαινόμενο «Το τίναγμα της ψόφιας γάτας».
Τι σημαίνει η φράση σε απλά ελληνικά;
Είναι η απρόσμενη και απότομη ανοδική αντίδραση της αγοράς, μετά από παρατεταμένη πτώση που έχει οδηγήσει σε καταστροφή τους περισσότερους μικροεπενδυτές.
Η αντίδραση αυτή όμως δεν είναι βιώσιμη, μα τεχνητή και μικρής διάρκειας.
Παρά το τίναγμα (και τις επτά της ζωές) η γάτα τελικά «τα τινάζει τα πέταλα».
Κάτι σαν τον ανθρώπινο επιθανάτιο ρόγχο.
Φυσικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Trump, ο οποίος ανησυχεί πραγματικά για την πορεία της Wall Street, καθώς έχει συνδέσει την προεδρία του με την πορεία των αγορών, βλέπει τις πιθανότητες επανεκλογής του να μειώνονται και κάνει λόγο για «πολύ ουσιαστικά μέτρα» μέσω ενός πακέτου οικονομικών κινήτρων.
Μείωση φόρου μισθοδοσίας, στήριξη των ωρομίσθιων εργαζομένων καθώς και κάποιου είδους δημοσιονομική στήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις.
Αυτό είναι ευπρόσδεκτο, αλλά είναι μόνο ένα απλή γάζα σε μια βαθιά πληγή εκτός αν υπάρξουν κάποιες σοβαρές προσπάθειες για να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Δεν υπάρχουν δείγματα ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται πουθενά στον κόσμο υπό έλεγχο.
Υπάρχει βεβαίως και οι συνηθισμένες επικρίσεις της αγοράς προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), τον κηδεμόνα του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς, για να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μόνο άνοδος στη χρηματιστηριακή αγορά.
Μια ακόμα γενναία μείωση των επιτοκίων θα λάβει χώρα μέσα στον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την Rabobank, η οποία όμως το μόνο που θα προκαλέσει θα είναι ακόμα ένα «τίναγμα της ψόφιας γάτας».
Οι αγορές μπορεί να ανακάμψουν για λίγο με την ελπίδα για κάτι ακόμα πιο δραματικό από τα μηδενικά επιτόκια και την απεριόριστη τρέλα στην αγορά των Repos.
Ωστόσο το μόνο που μετράει (παρά τις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές) είναι το τι γίνεται για την καταπολέμηση του ιού.
Μόνο όταν εξασφαλιστεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα για τις αγορές και είμαστε πολύ μακριά από αυτό το γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης