Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολύ μικρά περιθώρια αντίδρασης απέναντι στον κορωνοϊό

Scope: Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολύ μικρά περιθώρια αντίδρασης απέναντι στον κορωνοϊό
Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης, ώστε να ενισχύσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά τους.
Οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν ως «λευκοί ιππότες», όπως έκαναν κατά την προηγούμενη κρίση, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Στο μεταξύ, παρά τα αδύναμα κέρδη τους, τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, εχέγγυο σταθερότητας.
Από την άλλη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά, πέρα από τον υπερβολικά ρυθμισμένο τραπεζικό τομέα, έχει αυξήσει επικίνδυνα τη μόχλευσή του, γεγονός που αυξάνει την ευπάθειά του.
Ως εκ τούτου, θα ήταν καλύτερο οι εποπτικοί οργανισμοί, κρίνουν οι αναλυτές της Scope Ratings, να μην είναι υπερβολικά αυστηροί σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατά την τρέχουσα συγκυρία μεγάλα προβλήματα λόγω του κορωνοϊού, αλλά να εστιάσουν σε άλλες μεταβλητές κινδύνου.
Στην ευρωζώνη, είναι πολύ πιθανό, στην περίπτωση που ο SSM το επιτρέψει, οι εθνικές κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις τράπεζές τους.
Τα κράτη μπορούν να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, παρέχοντας δημοσιονομικά κίνητρα ή χρηματοδοτώντας τομείς που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα
Φως στο τούνελ, βέβαια, οι αγορές θα δουν όταν βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζει η Scope Ratings – κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Στο μεταξύ, πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο σε σχέση με τον περιορισμό των μετακινήσεων, μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού και των αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης