Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο κραχ στην Wall είναι πλέον bear market - Sell off στον Dow -5,86% με 1.467 μον. πτώση, έσπασε τεχνικά ο S&P - Πανδημία και επίσημα ο κορωνοιός

Νέο κραχ στην Wall είναι πλέον bear market - Sell off στον Dow -5,86% με 1.467 μον. πτώση, έσπασε τεχνικά ο S&P - Πανδημία και επίσημα ο κορωνοιός
Νέες δραματικές απώλειες σημειώνονται στην Wall απόρροια των ανησυχιών για τον κορωνοιό ο οποίος χαρακτηρίζεται και επίσημα πανδημία
(upd14) Νέο επιθετικό sell off, πραγματικό κραχ σημείωθηκε σήμερα 11 Μαρτίου 2020 στην Wall Street, καθώς καθυστερεί η ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, λόγω κορωνοϊού... ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά από εβδομάδες αναβολών επίσημα πλέον χαρακτηρίζει τον Κορωνοιό πανδημία.
Την ίδια στιγμή ο αμειρκανός Πρόεδρος Trump ενδέχεται να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Και επίσημα η Wall Street μπορεί να χαρακτηριστεί bear market, ο ανοδικός κύκλος τελείωσε βίαια, χρηματιστήρια και οικονομίες βρίσκονται σε καθοδική πορεία

Οι δραματικές απώλειες ακολουθούν το εντυπωσιακό ράλι των δεικτών χθες, με τον Dow Jones να προσθέτει 1.167,14 μονάδες ή 4,9% μετά το  sell-off της Δευτέρας, όταν η αγορά γνώρισε τη χειρότερη συνεδρίαση από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Σήμερα 11 Μαρτίου οι βασικοί δείκτες καταγράφουν δραματική πτώση. 
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με μεγάλες απώλειες -5,86% στις 23.551 μονάδες ή απώλειες 1.467 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να χάνει 1.680 μονάδες

Πτώση -4,89% κατέγραψε ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 στις 2.741 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι τεχνικά έσπασε καθοδικά ο S&P 500 τις 2.750 μονάδες είναι πολύ κρίσιμες η καθαρή διάσπαση τους θα οδηγήσει στις 2.600 και εν συνεχεία στις 2.450 μονάδες.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -4,7% στις 7.952 μονάδες.
Ο δείκτης φόβου VIX ενισχύθηκε +13% στις 53,84 μονάδες.
Image
Επίσης εξανεμίστηκαν τα κέρδη τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την μεταβλητότητας να ήταν έντονη κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων των αγορών, παρά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία μείωσε το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Χθες οι αγορές ανέμεναν τις ανακοινώσεις για το περίφημο σχέδιο Trump, με στόχο την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας απέναντι στον κορωνοϊό.
Οι αναφορές έκαναν λόγο για ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να διατηρηθούν έως το τέλος του 2020 και ενώ υπήρχαν πληροφορίες, ότι το κόστος αυτού του πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων θα μπορούσε να φθάσει τα 300 δισ.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε σαφή στοιχεία για το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο Trump.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί του Trump δεν ελέγχουν και τα δύο σώματα την Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο, οπότε πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος με τους Δημοκρατικούς.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών S. Muchin, ο οποίος ηγείται των σχετικών διαπραγματεύσεων εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Trump, συναντήθηκε με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων N. Pelosi, με θέμα το ενδεχόμενο έγκρισης ενός πακέτου μέτρων για την παροχή κινήτρων στην αμερικανική οικονομία.
«Θα συνεργαστούμε σε δικομματική βάση, προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να δρομολογήσουμε ταχύτατα εξελίξεις, που θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο έχει ήδη περάσει ένα πακέτο χρηματοδότησης 8,3 δισ. δολαρίων  που θα κατευθυνθεί σε προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον κοροναϊό και σε βοήθεια προς τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Image
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς πλέον καθημερινά μια σειρά από κράτη κάνουν λόγο για τα πρώτα τους κρούσματα (ανάμεσα στα οποία και η Τουρκία), τη στιγμή που άλλα βλέπουν τον αριθμό των θυμάτων αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών να αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς.
Και μπορεί στην Κίνα, η οποία μετρά 3.158 νεκρούς, να γίνεται λόγος για μεγάλη μείωση των νέων κρουσμάτων – τα οποία μάλιστα φαίνεται να έχουν περιοριστεί μόνο στην επαρχία Χουμπέι, την περιοχή από όπου ξέσπασε η επιδημία – ωστόσο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η επιδημία είναι σε έξαρση.
Την ίδια στιγμή, τα τρία τέταρτα των Πολιτειών στις ΗΠΑ έχουν αναφέρει επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συνολικά, γίνεται λόγος για 1.039 κρούσματα και για 28 νεκρούς.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στις ΗΠΑ σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας είναι ότι το American Hospital Association υποστηρίζει ότι στις ΗΠΑ τα κρούσματα θα φθάσουν τα 96 εκατομμύρια και οι θάνατοι τους 480.000.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροικοικονομίας τα πιο υψηλά ενοίκια και οι πιο υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ οδήγησαν το κόστος ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες ελαφρώς υψηλότερα τον Φεβρουάριο, αλλά ο πληθωρισμός ήταν ήπιος συνολικά, ενώ δεν καταγράφεται ακόμη κάποια ένδειξη επιρροής από την επιδημία του κορωνοϊού.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfmF4AF_0.jpg?itok=CJE_qa2J

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch είχαν προβλέψει ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Σε ετήσια βάση, κατέβασε ταχύτητα στο 2,3% από 2,5% τον Ιανουάριο, όταν είχε φτάσει στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 15 μηνών.

Αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η αμερικανική Federal Reserve, η οποία μείωσε εκτάκτως τα επιτόκια της την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα μείωση στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της επόμενη εβδομάδα.
Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε την υποβάθμιση της εκτίμησής του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, κατά 920 χιλ. βαρέλια την ημέρα, στις 6 χιλ., κίνηση η οποία αντανακλά τις εκτιμήσεις για σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της ραγδαία εξάπλωσης του κορωνοϊού, εκτός Κίνας.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας
 «Οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς», τόνισε η αναλύτρια της IG, Jingyi Pan, διευκρινίζοντας ότι «οι λεπτομέρειες για τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης από τις ΗΠΑ παραμένουν αβέβαιες σε αυτό το σημείο».
«Με τον ιό να φτάνει στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών σε σημαντικότερο βαθμό στα τέλη Φεβρουαρίου, οι οικονομικοί δείκτες του μήνα θα μπορούσαν να θεωρηθούν οπισθοδρομικοί και οποιαδήποτε απογοήτευση δε θα αντιμετωπιστεί με καλό τρόπο», επεσήμανε η Jingyi Pan.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 15% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου, ενώ σε περίπτωση που οι απώλειες ξεπερνούσαν το -20%, ο δείκτης θα μπορούσε να εισέλθει σε bear market.

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στις ευρωαγορές, έντονη μεταβλητότητα

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την μεταβλητότητας να είναι έντονη, παρά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία μείωσε το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, με την πρόεδρο Christine Lagarde να απευθύνει έκκληση για τη λήψη μέτρων, προειδοποιώντας ότι η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει μια κρίση, όπως έγινε το 2008.

Image


Η BoE μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 0,25%

Κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25%, μείωσε το βασικό επιτόκιο η Bank of England (BoE), προκειμένου, όπως ανέφερε, να αντιμετωπίσει η οικονομία το "σοκ" από την επιδημία του κορωνοϊού.
Επίσης, ανακοίνωσε νέο σχέδιο χρηματοδότησης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών.
"Αν και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης από το Covid-19 είναι εξαιρετικά αβέβαιο, η δραστηριότητα ενδέχεται να εξασθενίσει σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τους επόμενους μήνες", αναφέρει η BoE σε δήλωση.
Οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και η ασθενέστερη δραστηριότητα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα ταμειακών ροών και να ενισχύσουν την ανάγκη βραχυπρόθεσμης πίστωσης.
"Αυτό το οικονομικό σοκ θα επηρεάσει τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά στην οικονομία", ανέφερε η τράπεζα.

Δραματική προειδοποίηση Lagarde

Σε μια δραματική προειδοποίηση προχώρησε σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ C. Lagarde, αναφέροντας ότι η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει μια κρίση, όπως έγινε το 2008.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Lagarde προειδοποίησε του Ευρωπαίους ηγέτες ότι εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση - απάντηση τότε ο κίνδυνος κατάρρευσης μέρους της οικονομικής δραστηριότητας αυξάνεται σημαντικά.
Αυτό το σενάριο θυμίζει σε πολλούς τις εξελίξεις λίγο πριν το κραχ του 2008.
Όπως προειδοποίησε η Ευρώπη κινδυνεύει από ένα μεγάλο οικονομικό σοκ παρόμοιο με την οικονομική κρίση, εκτός εάν οι ηγέτες ενεργήσουν επειγόντως.
Επίσης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει μέτρα αυτή την εβδομάδα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τηλεδιάσκεψη αργά την Τρίτη ότι χωρίς συντονισμένη δράση η Ευρώπη «θα δει ένα σενάριο που θα υπενθυμίσει σε πολλούς από εμάς τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008».
Με τη σωστή απάντηση, το σοκ πιθανόν να αποδειχθεί προσωρινό, πρόσθεσε.
Είπε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν όλα τα εργαλεία, ιδιαίτερα εκείνα που παρέχουν "σούπερ φθηνή" χρηματοδότηση και εξασφαλίζουν ότι η ρευστότητα και η πίστωση θα συνεχιστούν.
Όμως, η Lagarde πρόσθεσε ότι τα μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν το βάρος τους και με τα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές.
Η δραματική παρέμβαση της Lagarde αναμένεται να επηρεάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να ενεργήσει γρήγορα.
Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη και ενδεχομένως να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Νέες απώλειες για τις αγορές της Ασίας παρά τα κέρδη στη Wall

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (11/3) οι αγορές της Ασίας, παρά τα ισχυρά κέρδη που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street, καθώς τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων για τον κορωνοϊό δε φαίνεται να μετριάζουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,27% στις 19,416,06 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -3,60% και τις 5.725,90 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,78% στις 1.908,27 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -1,69% στις 5.123,37 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,85% στις 25.176 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1% στις 10.893,75 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,94% στις 2.968,52 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -1,78% στις 11.200,05 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πακέτο στήριξης ύψους 4 δισ. δολ. για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην οικονομία, με τα μέτρα να επικεντρώνονται στην υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Αρκετές χώρες στην Ασία έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης προκειμένου να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τον κορωνοϊό, ενώ οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης