Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank, Natixis: Η Lagarde θα πρέπει να αψηφήσει μέλη της ΕΚΤ ώστε να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό

Deutsche Bank, Natixis: Η Lagarde θα πρέπει να αψηφήσει μέλη της ΕΚΤ ώστε να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό
Σε αντίθεση με τη Fed και την Bank of England, η ΕΚΤ δεν έχει παρέμβει για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού
Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη (12/3/2020) είναι στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών αλλά και των αναλυτών, καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι σε καραντίνα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Fed και την Bank of England, η ΕΚΤ δεν έχει παρέμβει για τη στήριξη της οικονομίας και των αγορών απέναντι στον κορωνοϊό.
Αυτό, όπως σχολιάζει το CNBC, αναμένεται να αλλάξει την Πέμπτη (12/3/2020) οπότε συνεδριάζει η ΕΚΤ.
«Το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό outlook έχει επιδεινωθεί.
Πρώτον, η καραντίνα της Λομβαρδίας είναι πιθανό να αυξήσει τα άμεσα και έμμεσα κόστη του σοκ που προκαλείται από τον κορωνοϊό.
Δεύτερον, η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών επιδεινώνεται και διευρύνεται» αναφέρεται σε ανάλυση της Deutsche Bank.
«Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι σε νέα χαμηλά και τα οικονομικά κόστη της έξαρσης του κορωνοϊού θα είναι σημαντικά.
Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα, είναι ασαφές πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η οικονομική επίδραση, αλλά θα είναι σημαντική» αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC.
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η κρίση του πετρελαίου που πυροδοτήθηκε από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
«Παρά αυτή την αβεβαιότητα, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ, τελικά θα αισθανθεί αναγκασμένη να απαντήσει με ακόμα ένα πακέτο μέτρων… κυρίως για να δείξει την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει τυχόν αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες» επισημαίνει ο Dirk Schumacher από τη Natixis.
Όπως διευκρίνισε, αναμένεται μείωση επιτοκίων καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, αύξηση του προγράμματος αγορών assets σε 40 δισ. ευρώ μηνιαίως αλλά και στοχευμένα μέτρα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δοκιμασίας της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία θα πρέπει -ενδεχομένως- να αθετήσει την υπόσχεση της για γεφύρωση του χάσματος εντός της ΕΚΤ.
«Ενδεχομένως, η Lagarde να πρέπει να θυσιάσει την ενότητα του διοικητικού συμβουλίου» επισημαίνει ο Mark Wall από την Deutsche Bank, o οποίος τονίζει ότι εάν η ΕΚΤ απογοητεύσει, οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν έως το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης