Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ιδιαίτερα δυσμενείς οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Scope: Ιδιαίτερα δυσμενείς οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Ο κορωνοϊός φέρνει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, χαμηλότερα έσοδα από τραπεζικές υπηρεσίες και αθετήσεις δανείων.
Στο περιθώριο των επιπτώσεων του κορωνοϊού, της φονικής νόσου που ξεκίνησε από την επαρχία Hubei της Κίνας και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings κάνει λόγο για τις τρομακτικές επιπτώσεις του στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, ο κίνδυνος να αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με δρακόντεια μέτρα που υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- έχει αυξηθεί σημαντικά.
Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κινεζικές και τις ιταλικές αρχές μπορεί να παραδειγματίσουν και άλλες χώρες.
«Η εξομάλυνση θα είναι σταδιακή.
O κίνδυνος για τις τράπεζες είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει αργά, ασκώντας πιέσεις στα στοιχεία ενεργητικού τους» ανέφερε αναλυτής της Scope Ratings.
Καθώς το εύρος των σεναρίων παραμένει ευρύ, είναι σαφές ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σημειώσει άνοδο και ύφεση μπορεί να σημειωθεί μόνο στην Ευρώπη (και πιθανόν στην Ιταλία).
Σε αυτό το πλαίσιο, η αβεβαιότητα επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης ουσιαστικής δράσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με τη δημόσια υγεία, τις φορολογικές και νομισματικές αρχές, καθώς και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτό καθαυτό.
«Αναμένουμε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να διατηρήσει ανοιχτές τις κάνουλες ρευστότητας» υποστηρίζει η Scope Ratings.
«Κατά την άποψή μας, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο, διατηρώντας το χρέος ανά την Ευρώπη σε διαχειρίσιμο επίπεδο - ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία.
Οι πιθανότητες για πολιτικά λάθη, έλλειψη συντονισμού ή καθυστερημένες απαντήσεις είναι πολλές, οπότε πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα» επισημαίνει η Scope Ratings.
Η κρίση θα επηρεάσει περαιτέρω την κερδοφορία των τραπεζών πριν μετατραπεί σε πιστωτικό γεγονός.
Οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να επηρεάσει τον τραπεζικό κλάδο.
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, τα χαμηλότερα έσοδα από επενδυτικές τραπεζικές υπηρεσίες και οι αθετήσεις δανείων θα πρέπει να προβλεφθούν σε αυτό το χρονικό σημείο.
«Ευτυχώς, η κρίση του κορωνοϊού συναντά έναν θωρακισμένο τραπεζικό τομέα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι ισχυροί ισολογισμοί με χαμηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, υψηλοί δείκτες κεφαλαίου και πιο ισορροπημένα προφίλ χρηματοδότησης προσφέρουν κάποια προστασία» λέει η Scope Ratings.
Από την άλλη πλευρά, η πιθανή αύξηση των ζημιών από δάνεια θα υποβαθμίσει την κερδοφορία του τομέα, η οποία είναι ήδη χαμηλή και ανεπαρκής.
«Το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας μπορεί να υπονομεύσει τις προοπτικές για μερίσματα και εξαγορές» καταλήγει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης