Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ο κορωνοϊός θα χτυπήσει τις αγορές πέρα από κάθε πρόβλεψη

Goldman Sachs: Ο κορωνοϊός θα χτυπήσει τις αγορές πέρα από κάθε πρόβλεψη
Δεν πιστεύουμε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα, λέει αναλυτής της Goldman Sachs.
Η αγορά έχει εφησυχάσει, παρότι η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται επικίνδυνα, προειδοποιούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Mάλιστα, ένας διαχειριστής στοιχείων ενεργητικού ο οποίος είχε προβλέψει το ράλι μετοχών του προηγούμενου έτους αναφέρει ότι η ζημιά που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός είναι πέρα από κάθε προσδοκία.
«Δεν πιστεύουμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα, καθώς τα μέτρα περιορισμού των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό μπορεί να συνεχιστούν» δηλώνει ο Shoqat Bunglawala, επικεφαλής του τμήματος λύσεων χαρτοφυλακίων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία στην Goldman Sachs.
Η Goldman μείωσε την έκθεσή της σε χρηματιστήρια ανά τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα εκτός Κίνας, χτυπώντας την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απειλώντας την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ωστόσο διατηρεί επενδύσεις που αποδίδουν σταθερό εισόδημα, προβαίνοντας σε τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τα επιτόκια και επενδύοντας με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μετοχές.
Η τράπεζα, που διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι σε assets που ενέχουν μεγάλο ρίσκο, δεδομένης και της αυξανόμενης αβεβαιότητας.
Ο κορωνοϊός και ο πόλεμος για την τιμή του πετρελαίου έχουν εξαϋλώσει 11 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον δείκτη MSCI All-Country World: οι μετοχές πέφτουν σε επίπεδα ρεκόρ και οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να «βλέπουν» ιστορικά χαμηλά.
Αυτή η κατάσταση κάνει κάποιους παράγοντες της αγοράς να ανησυχούν ότι είναι τα χειρότερα είναι μπροστά.
«Αν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυτό θα έχει σαφώς μεγάλη επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη και τα κέρδη» αναφέρει ο Shoqat Bunglawala.
Σημαντικές εταιρείες, όπως η Apple Inc., η BASF SE και η Adidas AG χτυπήθηκαν πάρα πολύ. Η Goldman εκτιμά ότι η αύξηση των κερδών ανά μετοχή στις ΗΠΑ θα είναι μηδενική έως το 2% φέτος, ενώ προβλέπει συρρίκνωση της τάξης του 6% για την Ευρώπη.
Ο Bunglawala αναφέρει ότι τα οικονομικά στοιχεία θα καθυστερήσουν να αποτυπώσουν την πλήρη έκταση των ζημιών που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, οπότε είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού, τα μέτρα περιορισμού των επιπτώσεών του και τον δείκτη φόβου.
Η αγωνία, λοιπόν, εντείνεται για τους ανά τον κόσμο αρμόδιους.
Ωστόσο, τα χαμηλά περιθώρια αντίδρασης μέσω του εργαλείου της νομισματικής πολιτικής προεξοφλεί τη λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, καταλήγει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης