Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα αποφασίσουν SSM και EKT για τις ελληνικές τράπεζες, τι θα συμβεί με τα stress tests;

tags :
Τι θα αποφασίσουν SSM και EKT για τις ελληνικές τράπεζες, τι θα συμβεί με τα stress tests;
Moratorium σε πλειστηριασμούς και δόσεις δανείων
Άμεσα ίσως και σήμερα 12 Μαρτίου 2020 εκτός από την ΕΚΤ αναμένεται η ανακοίνωση μέτρων εποπτείας και από τον SSM μέτρα τα οποία εκτιμάται πως θα αφορούν θέματα διαχείρισης κόκκινων δανείων πιθανής αλλαγής στόχων στα τριετή προγράμματα των τραπεζών και άλλα για τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.
Κανένας μάλιστα δεν αποκλείει ακόμη και την αναβολή των stress tests ώστε οι τράπεζες να τεσταριστούν υπό πραγματικές συνθήκες αργότερα και όχι στην παρούσα φάση που οι παραδοχές ενδέχεται να είναι και άκυρες.
Και μολονότι οι εκπρόσωποι των θεσμών απαντούν με δύο και μόνον λέξεις σε αντίστοιχες ερωτήσεις "Ουδέν σχόλιον"  τα πιστωτικά ιδρύματα στη χώρα  πιστεύουν, εκτιμούν και ίσως ελπίζουν πως οι θεσμοί θα αντιδράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η νομισματική πολιτική δεν φθάνει αναφέρουν όλες οι αναλύσεις!
Ας υπενθυμίσουμε την προχθεσινή κίνηση της Ιταλίας  που την ακολούθησε η αντίστοιχη κίνηση των αγγλικών τραπεζών να σταματήσουν οι πληρωμές των δόσεων των στεγαστικών δανείων για όσους έχουν πληγεί από την επιδημία και όχι μόνον.
Ενα άτυπο moratorium μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών πέραν του τέλους του Απριλίου που λήγει η προθεσμία για την προστασία της πρώτης κατοικίας αρκετοί το θεωρούν περίπου δεδομένο, μολονότι κανένας επίσημα δεν δίνει τη διάσταση αυτή ή δεν την έδινε μέχρι χθες τουλάχιστον.  
Σε κάθε περίπτωση μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι περίπου αδύνατον να συνεχιστούν κανονικά οι πλειστηριασμοί .
Ομως πέραν τούτου αν δεν παραταθούν οι διαδικασίες για τις δόσεις των δανείων εφόσον οι υπάρχουσες ρυθμίσεις των ελληνικών τραπεζών αρχίσουν να χαλούν, εφόσον αναπτυχθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων, εφόσον οι στόχοι των NPEs  δεν επιτευχθούν τα προβλήματα για τις ελληνικές τράπεζες που κάνουν έναν αγώνα δρόμου να σταθούν στα πόδια τους θα είναι πολύ μεγάλα.
Αγγλικές τράπεζες προσφέρουν στα στεγαστικά τους δάνεια προσωρινή παύση πληρωμών.
Χθες η Αγγλία ανακοίνωσε σειρά μέτρων ενώ τράπεζές της όπως RBS (Royal Bank of Scotland)  η Lloyds Banking Group, η Barclays η Satander Βρετανίας, το Virgin Money   ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τις πληρωμές δόσεων στα στεγαστικά δάνεια μέχρι και για 3 μήνες λόγω των φόβων πως ο ιός θα μπορούσε να βυθίσει τη Βρετανία σε ύφεση.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν περιθώρια για νέες προβλέψεις διότι δεν έχουν τη δυνατότητα στην παρούσα τουλάχιστον φάση να αντλήσουν καινούρια κεφάλαια.
Εφόσον λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες ασφαλώς κατόπιν εγκρίσεως των θεσμών της ΕΚΤ και της  Τράπεζας της Ελλάδος  προχωρούσαν σε ένα τέτοιο ή σε ένα παρόμοιο μέτρο δε θα χρειαζόταν να εγγράψουν νέες επισφάλειες που θα ενέγραφαν στην περίπτωση που χαλάσουν ρυθμίσεις ή δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Επισφάλειες σημαίνει νέα κεφάλαια, που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν οι τράπεζες να αντλήσουν σε μια τέτοια περίοδο.
Mεγάλοι κλάδοι της οικονομίας διατυπώνουν αιτήματα  για αναστολή των δόσεων
Στη βάση αυτήν  εμφανίζεται ο ΣΕΤΕ και σε λίγο και άλλοι κλάδοι που ζητούν αναστολή δανείων και χρηματοδοτότηση.
Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι teleconferences των πιστωτικών ιδρυμάτων  κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης