Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη το 2020 λόγω κορωνοιού

Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη το 2020 λόγω κορωνοιού
Πρώτο μεγάλο θύμα της νόσου είναι η ανάπτυξη, η οποία ανέκοψε ήδη ταχύτητα, κινδυνεύοντας να περάσει ακόμη και σε ύφεση σε ένα από τα επόμενα τρίμηνα του 2020
Μεγάλες εστίες αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία δημιουργεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, εγείροντας φόβους στο οικονομικό επιτελείο για ένα νέο καταστροφικό σπιράλ ύφεσης, ανάλογο με αυτό που δημιούργησαν τα μνημόνια.
Ενώ η μετάσταση του ιού σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας είναι επιβεβαιωμένη, στο οικονομικό επιτελείο αδυνατούν να προσδιορίσουν την έκταση του προβλήματος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις συνέπειες στα έσοδα και τις δαπάνες θα είναι εντελώς αυθαίρετη, αφού, όπως αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, το πλήγμα στην οικονομία θα είναι τελικά πολύ μεγάλο.
Πρώτο μεγάλο θύμα της νόσου είναι η ανάπτυξη, η οποία ανέκοψε ήδη ταχύτητα, κινδυνεύοντας να περάσει ακόμη και σε ύφεση σε ένα από τα επόμενα τρίμηνα του έτους.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί απόρροια του μαύρου σκηνικού στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα. Διεθνείς οίκοι και οργανισμοί απευθύνουν προειδοποιήσεις για σημαντική κάμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Στο εσωτερικό της χώρας ο κόφτης στο ΑΕΠ θα προέλθει από τον τουρισμό που αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας, καθώς η συνολική του συνεισφορά φθάνει το 11,7% ή 21,6 δισ. ευρώ.
Οι ακυρώσεις στις προκρατήσεις ξενοδοχείων έχουν αρχίσει να παίρνουν μαζικές διαστάσεις, προκαλώντας τους πρώτους κραδασμούς στον κλάδο.
Η ναυτιλία είναι ο δεύτερος κλάδος που μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα, καθώς διεθνώς υπάρχει μείωση των εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.
Οι αναλυτές της Alpha Bank, μελετώντας την επίπτωση του κοροναϊού στην εξέλιξη του ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, η οποία θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση από την ένταση και τη διάρκεια του φαινομένου, επισημαίνουν ότι θα φανεί το δεύτερο φετινό τρίμηνο και εν μέρει στο πρώτο και στο τρίτο.
Στα σενάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση υποστηρίζουν μία πτώση από 0,4% έως 0,9% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά.
Αυτές οι εκτιμήσεις δεν απέχουν πολύ από αυτές που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τοποθετώντας τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,88% (με βάση το χειρότερο σενάριο) για το 2020.
Η πρόβλεψη της κυβέρνησης με βάση τον προϋπολογισμό ήταν για 2,8% το 2020.
Η χαμηλότερη ανάπτυξη θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές επί τα χείρω αναθεωρήσεις στο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, με την κυβέρνηση να εισέρχεται σε μια αχαρτογράφητη περιοχή για το εύρος του πακέτου δημοσιονομικής υποστήριξης που τελικά θα απαιτηθεί.
Κεντρική προτεραιότητα αποτελεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πληγεί ή θα επιβαρυνθούν το επόμενο διάστημα από την ορμή της νόσου, οπότε, ανάλογα με τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν και τις ενέσεις ρευστότητας (έκτακτες επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό), θα υπάρξει εκτίμηση για το κόστος των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, απώλειες θα υπάρξουν στον προϋπολογισμό και από τις φορολογικές, ασφαλιστικές διευκολύνσεις όταν θα ενεργοποιηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Όλα αυτά υπονομεύουν τον στόχο για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ επιβάλλουν επανασχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής.
Σε σοβαρό κίνδυνο μπαίνει και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ κλίμα αβεβαιότητας δημιουργείται για τις επενδύσεις και την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Ίσως η κυβέρνηση χρειαστεί να αυξήσει σε επίπεδα πάνω από τα 6,5 δισ. ευρώ τα κεφάλαια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για να στηρίξει τις απώλειες των θέσεων εργασίας που προκαλεί ο ιός, ενώ θα πρέπει να έχει τα ραντάρ ανοικτά για τυχόν σοβαρές ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες.
Οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω περιορισμού του διεθνούς εμπορίου και της εισαγωγής προϊόντων κυρίως από την Κίνα θα συρρικνώσουν την παραγωγή σε κλάδους και υπηρεσίες και θα χτυπήσουν την απασχόληση, καθώς εταιρείες, λόγω μείωσης του τζίρου τους, αναγκαστικά θα προχωρήσουν σε συρρίκνωση του προσωπικού.
Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων λόγω αναταραχής και φόβων για ύφεση στην οικονομία κλείνει τους δρόμους για νέα έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, η οποία, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα γινόταν μέσα στον Μάρτιο.
Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο αναβολής των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s και DBRs, που ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Απριλίου, με την Ελλάδα να χάνει την αναβάθμισή της σε επενδυτική βαθμίδα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης