Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόκκινος συναγερμός με 1.016 νεκρούς στην Ιταλία – Κλειστά τα πάντα για 15 ημέρες – Εξαίρεση φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων

tags :
Κόκκινος συναγερμός με 1.016 νεκρούς στην Ιταλία – Κλειστά τα πάντα για 15 ημέρες – Εξαίρεση φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων
Μετά την Κίνα, η Ιταλία μετρά τα περισσότερα κρούσματα – Ανέρχονται σε 12.462
Σε μια ενιαία, απαγορευμένη ζώνη μετατρέπεται από σήμερα Πέμπτη 12 Μαρτίου η Ιταλία, η οποία μετά την Κίνα μετρά τους περισσότερους νεκρούς (827) και τα περισσότερα κρούσματα (12.462) σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πλέον τα κρούσματαείναι συνολικά 15.113, ενώ οι νεκροί σήμερα έφτασαν τους 1.016.
Την ίδια ώρα, 1.258 ασθενείς ιάθηκαν.
Στην Λομβαρδια συνολικά υπάρχουν 8.725 κρούσματα και 744 νεκροί.
Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι ασθενείς είναι 1.947 και οι νεκροί, συνολικά, 146.
Στο δε Βένετο σημειώθηκαν 1.384 μεταδόσεις και υπάρχουν 32 νεκροί.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες Τετάρτη 11/3 το βράδυ ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, αφού υποστήριξε πως η Ιταλία είναι η πλέον πληττόμενη χώρα της Ευρώπης από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα, περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας πως από σήμερα και για τις επόμενες 15 ημέρες (έως τις 25/3) θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια.
Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τα ήδη περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ όπως απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, αναμένεται να νεκρώσει την οικονομική και κοινωνική ζωή στην Ιταλία.
Σημειώνεται πως το αίτημα για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων είχε καταθέσει η Περιφέρεια της Λομβαρδίας, η οποία είναι και αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, καθώς μετρά 7.280 από τα συνολικά 12.462 κρούσματα.
Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, A.Fontana είχε ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων, αναφέροντας στοιχεία, βάσει των οποίων στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν αυστηρά, περιοριστικά μέτρα η διάδοση του ιού περιορίστηκε σημαντικά.
Άλλωστε οι Ιταλοί επιστήμονες επεσήμαναν από την αρχή της εβδομάδας, πως οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της νόσου, προειδοποιώντας πως αν αυτή δεν περιοριστεί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί το 60% του πληθυσμού.

Conte: Έχουμε δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα στην Ευρώπη

«Είμαστε το πιο πληττόμενο κράτος της Ευρώπης από τον κορωνοϊό
Αλλά είμαστε και εκείνοι που αντιδρούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ, και γινόμαστε μέρα με την ημέρα το μοντέλο για τους άλλους.
Έκανα μια συμφωνία με τη συνείδηση μου: πάνω από όλα είναι και θα είναι πάντα η υγεία των Ιταλών πολιτών.
Πριν από μερικές ημέρες σας ζήτησα να αλλάξετε δραστικά τις καθημερινές σας συνήθειες, παραμένοντας όσο το δυνατόν περισσότερο στα σπίτια σας και βγαίνοντας έξω μόνο για λόγους ανάγκης.
Είχα συνείδηση ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα και ότι λογικά δεν θα ήταν το τελευταίο.
Είναι τώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, αυτό που είναι και το πιο σημαντικό» είπε ο Conte, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε λεπτομερώς όλες εκείνες τις δραστηριότητες που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Όπως είπε, κλειστά θα μείνουν όλα τα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια, όλα τα μπαρ, κάθε εμπορική και λιανική δραστηριότητα με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα μαγαζιά που πωλούν εφημερίδες και τσιγάρα.
Παράλληλα είπε πως «ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας», τόνισε ότι «θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία» και επεσήμανε πως «ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε».
Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες.
Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα.
Σύντομα, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού.
Η χώρα χρειάζεται την υπευθυνότητα του καθενός μας
Είμαστε μέρος της ίδιας κοινότητας.
Είμαστε μια κοινότητα ατόμων.
Ας μείνουμε μακριά ο ένας από τον άλλο σήμερα και θα αγκαλιαστούμε αργότερα.
Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Τι κλείνει, τι μένει ανοιχτό

Βάσει των νέων μέτρων, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικής, λιανικής δραστηριότητας με εξαίρεση τα τρόφιμα και τις βασικές ανάγκες.
Κλειστά θα είναι τα μπαρ, οι παμπ, τα εστιατόρια ενώ βιομηχανίες και εργοστάσια θα μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τους υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.
Τα μουσεία, τα σινεμά, τα θέατρα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά έως τις 3 Απριλίου, όπως είχε ανακοινωθεί με προηγούμενο διάταγμα.
Οι εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την πώληση τροφίμων και με βασικές ανάγκες, θα συνεχιστούν.
Συγκεκριμένα, τα αρτοποιεία, τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα που πωλούν γαλακτοκομικά, τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό εμπορικών κέντρων.
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία και τα καταστήματα που πωλούν τσιγάρα και εφημερίδες.
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα εστιατόρια που βρίσκονται σε εθνικές οδούς, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και νοσοκομεία ενώ ανοικτές είναι οι τραπεζικές, οικονομικές, ασφαλιστικές υπηρεσίες.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα λειτουργήσουν κανονικά αλλά θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, εκτελώντας πάντως τα ελάχιστα δρομολόγια.
Πάντως, ο Conte εξήγησε ότι ο βασικός κανόνας είναι ένας, δηλαδή ο περιορισμός των μετακινήσεων, υποστηρίζοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Image
Διαθέσιμα 25 δις ευρώ

Εν τω μεταξύ, αύριο Παρασκευή 13/4 αναμένεται ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας να ανακοινώσει το πώς θα διαθέσει τα πρώτα 12 δις ευρώ από τα συνολικά 25 δις ευρώ, τα οποία η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει προκειμένου αντιμετωπίσει τις έκτακτες δυσκολίες που προκαλεί η επιδημία.
Σημειώνεται οι περισσότερο πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας είναι η Λομβαρδία, η Εμίλια – Ρομάνια, το Βένετο και το Πιεμόντε.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο περιφερειάρχης του Βένετο, Luca Jaia, υπογράμμισε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρεις.
Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι τις 15 Απριλίου, μόνο στην περιφέρεια Βένετο, αν δεν ανακοπεί ο μέχρι τώρα ρυθμός διάδοσης του ιού, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα δυο εκατομμύρια.
Ο Jaia έκανε γνωστό, επίσης, ότι στην περιφέρειά του, το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1023, ενώ άλλα 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/empty%20italy.jpg?itok=M1pdLqug

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης