Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι δήμοι μπαίνουν στο… παιχνίδι για τα Airbnb

tags :
Οι δήμοι μπαίνουν στο… παιχνίδι για τα Airbnb
της Εύας Οικονομάκη
Ενεργό ρόλο στη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, κατά τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι δήμοι σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σε τοπικό επίπεδο η παροχή κινήτρων και αντικινήτρων σε όλους τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν διαδικτυακά τα καταλύματά τους για ενοικίαση σε τουρίστες, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε συνοικίας, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί μέρος του τουριστικού προϊόντος με μερίδιο που προσεγγίζει το 10%.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίο, άλλωστε, συγκεντρώνεται η πλειονότητα των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση, με τον δήμαρχο της πόλης, Κώστα Μπακογιάννη, να έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα ρυθμίζουν τη συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 14.000 διαθέσιμα καταλύματα, εκ των οποίων τα 12.800 είναι ενεργά, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των ενεργών καταλυμάτων σε όλη τη χώρα. Στα συγκεκριμένα καταλύματα, το διάστημα Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019 καταγράφηκε πληρότητα 60%, με τα έσοδα να ανέρχονται σε 84 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% επί του συνόλου.

Κίνητρα και αντικίνητρα
Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο της παροχής αντικινήτρων, όπως η αύξηση των δημοτικών τελών για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου υπάρχει κορεσμός, όπως είναι για παράδειγμα το Κουκάκι, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν. Αντίστοιχα, μελετάται η παροχή κινήτρων, για παράδειγμα η μείωση των δημοτικών τελών, στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Πατησίων και του Αγίου Παντελεήμονα, με στόχο την αναβάθμισή τους και την ένταξή τους στον τουριστικό χάρτη της πρωτεύουσας.
Στην ίδια κατεύθυνση έχουν κινηθεί, άλλωστε, και μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως η Βαρκελώνη και το Λονδίνο, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα διαφορετικό μοντέλο, το οποίο εν πολλοίς καθορίζεται από τους δήμους.
Οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις και η ρύθμιση της αγοράς έχουν τεθεί επί τάπητος και στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κινείται στην κατεύθυνση λήψης αποφάσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ως απόρροια της αύξησης των ενοικίων στην πόλη.

Τόνωση δημοσίων εσόδων
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου από τα συναρμόδια υπουργεία και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Άλλωστε, στόχος της κυβέρνησης, η οποία εντατικοποιεί τους ελέγχους, στοχεύοντας στην τόνωση των εσόδων του προϋπολογισμού για το 2020 με επιπλέον πόρους 60 εκατ. ευρώ., είναι η διαμόρφωση του αναθεωρημένου πλαισίου με σαφείς γραμμές να ολοκληρωθεί άμεσα, πριν από την έναρξη της ερχόμενης τουριστικής σεζόν.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται στην κατεύθυνση του δίκαιου ανταγωνισμού, της τουριστικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, με την καταστολή της φοροδιαφυγής να αποτελεί τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα συγκροτηθεί το νέο πλαίσιο. Γι’ αυτό και θα καθίσταται πλέον υποχρεωτική η αναγραφή Αριθμού Μητρώου Ακινήτου, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί η ανάρτηση κάθε καταλύματος στις σχετικές ιστοσελίδες προκειμένου να μισθωθεί.
Προκειμένου δε να γίνουν πιο αποδοτικοί οι έλεγχοι των ακινήτων που είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο, οι επικεφαλής της ΑΑΔΕ έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων πλατφορμών, της Airbnb, της Booking και της HomeΑway, με στόχο τη στενή τους συνεργασία.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν λάβει ΑΜΑ, έσπευσαν να δηλώσουν τα καταλύματά τους, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων της ΑΑΔΕ περίπου 85.000 καταλύματα, από 70.000 που ήταν μέχρι τα τέλη του 2019, με τον αριθμό των ακινήτων που εκτιμάται ότι δεν διαθέτουν ΑΜΑ να ανέρχεται σε περίπου 15.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης