Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στο 1,87% εκτοξεύθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μετά την ΕΚΤ

Ιταλία: Στο 1,87% εκτοξεύθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μετά την ΕΚΤ
Η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο1,5% από 1,186% χθες, με το υψηλό ημέρας στο 1,522%

Στο 1,877% εκτοξεύθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων της ΕΚΤ για τον κορωνοϊό, τα οποία απογοήτευσαν τις αγορές.
Η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 1,764% από 1,186% χθες, με το υψηλό ημέρας στο 1,877%.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταρρέει -13% στις 15.674 μονάδες, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι αποκλεισμένη, με τους νεκρούς από τον κορωνοϊό να ξεπερνούν τους 800.

Image

Απογοήτευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το πακέτο μέτρων έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού, καθώς μετά την ανακοίνωσή τους το sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εντάθηκε.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων νομισματικής πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει:
(1)
Προσωρινά πρόσθετες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) για την παροχή άμεσης στήριξης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Παρόλο που το Διοικητικό Συμβούλιο δεν βλέπει σημαντικά σημάδια έλλειψης ρευστότητας στις χρηματαγορές ή ελλείψεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, οι ενέργειες αυτές θα αποτελέσουν αποτελεσματικό αντιστάθμισμα σε περίπτωση ανάγκης.
Θα διεξαχθούν μέσω διαγωνισμού σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή και επιτόκιο ίσο με το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
Τα LTROs θα παρέχουν ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους για να γεφυρωθεί η περίοδος μέχρι τη λειτουργία του TLTRO ΙΙΙ τον Ιούνιο του 2020.
(2) Στα TLTRO III θα εφαρμοστούν σημαντικά ευνοϊκότεροι όροι κατά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 σε όλες τις εκκρεμείς εργασίες του TLTRO III κατά την ίδια χρονική στιγμή.
Οι ενέργειες αυτές θα στηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το επιτόκιο για τις εν λόγω πράξεις TLTRO III θα είναι κατά 25 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο που εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.
Για τους αντισυμβαλλομένους που διατηρούν τα επίπεδα παροχής πιστώσεων, το επιτόκιο που εφαρμόζεται σε αυτές τις πράξεις θα είναι χαμηλότερο και, κατά την περίοδο που λήγει τον Ιούνιο του 2021, μπορεί να είναι χαμηλότερο κατά 25 μονάδες βάσης από το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
Επιπλέον, το μέγιστο συνολικό ποσό που οι αντισυμβαλλόμενοι θα δικαιούνται πλέον να δανειστούν στις πράξεις TLTRO III αυξάνεται στο 50% του αποθέματος των επιλέξιμων δανείων στις 28 Φεβρουαρίου 2019.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναθέσει στις επιτροπές του Ευρωσυστήματος την διερεύνηση των ασφαλειών διευκολύνοντας τα μέτρα ώστε οι αντισυμβαλλόμενοι να εξακολουθήσουν να μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση της χρηματοδότησης.
(3)
Θα υπάρξουν συμπληρωματικές αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, εξασφαλίζοντας την ισχυρή συμβολή των προγραμμάτων αγοράς ιδιωτικού τομέα.
Σε συνδυασμό με το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), αυτό θα στηρίξει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων θα διαρκέσουν για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί ο αντίκτυπος των επιτοκίων των πολιτικών του και να λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνονται τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
(4) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι να δει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό θα συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδο αρκετά κοντά αλλά κάτω από το 2%, και η σύγκλιση αυτή αντανακλάται σταθερά στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.
(5)
Οι επανεπενδύσεις των τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο της APP θα συνεχιστούν πλήρως για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία που το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα είναι αναγκαία για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας.
Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους ακριβείς όρους των νέων ενεργειών θα δημοσιευθούν σε ειδικά δελτία τύπου σήμερα, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης