Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Νέα δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό

tags :
Νέα δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό
Νέα δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό
Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά θέματα και την εμπέδωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η οικογένεια του Πάνου Λασκαρίδη προχωρά σε μία νέα χειρονομία υψηλού συμβολισμού, αλλά και επιχειρησιακής αξίας, προσφέροντας στο Πολεμικό Ναυτικό ένα δεύτερο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης.
Η δωρεά, που έρχεται λίγους μόνο μήνες μετά την παράδοση του ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ, αφορά ένα σκάφος μεγαλύτερο, νεώτερο και ισχυρότερο. Το οποίο ενισχύει και επεκτείνει τις δυνατότητες του ΠΝ σε προβολή ισχύος, με ιδιαίτερα μεγάλη μεταφορική ικανότητα αλλά και εκτέλεσης επιχειρήσεων πολλαπλού τύπου.
Το νέο πλοίο, που βρίσκεται σε διαδικασία παραλαβής, φέρει το όνομα σήμερα το όνομα VICTOR. Θα μετονομασθεί όμως σε ΗΡΑΚΛΗΣ, ενώ η ένταξή του στον ελληνικό Στόλο, αναμένεται να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, προσδίδοντας στο Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητες για αποστολές τις οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να αναλάβει.
Οι επιχειρησιακές του δυνατότητες είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Είναι μήκους 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.500 τόνων, κατασκευής 2002.  Έχει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα, άνω των 2.600 τόνων στο ανοικτό του κατάστρωμα. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά σημαντικού φόρτου εφοδίων, αλλά και αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων ή άλλου κρίσιμου υλικού βαρέως τύπου σε προωθημένες θέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεταφορική αυτή ικανότητα είναι τετραπλάσια αυτής του ΑΤΛΑΣ, που ανέρχεται σε 655 τόνους. Είναι επίσης απολύτως κατάλληλο για την υποστήριξη επιχειρήσεων των Ειδικών Δυνάμεων (και του εξοπλισμού τους) όπως επίσης και για την πετρέλευση των πλοίων του Στόλου σε ανοικτή θάλασσα.
Ωστόσο, όπως και το ΑΤΛΑΣ διαθέτει σύστημα dynamic positioning  (δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, DP2), ενώ μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις ελικοπτέρων, ανεφοδιασμού του Στόλου, αλλά και διάσωσης υποβρυχίων με την εγκατάσταση κατάλληλου γερανού. Ειδικότερα το ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ διαθέτει 2 προωστήριες μηχανές ισχύος 9.600 ίππων, 2 αξονικές γεννήτριες, 4 εγκάρσιους προωθητήρες, (2 πλώρα και 2 πρύμα) επιπλέον των 2 κύριων ελίκων των κύριων μηχανών. Η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και την πρύμνη), και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου.
Η σχεδίαση και των δυο πλοίων έχει γίνει με γνώμονα την επιχειρησιακή ευελιξία τους. Κάτι που σημαίνει ότι πλέον του βαρέως τύπου πολεμικού υλικού, μπορούν να μεταφέρουν κάθε είδους συστήματα υποστήριξης και εφοδιασμού, γερανούς, βαριές κατασκευές και εμπορευματοκιβώτια με διαμόρφωση και δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε αποστολής.
Η νέα δωρεά της οικογένειας Λασκαρίδη, που ακολουθεί την πρόσφατη ένταξη του ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ στο Στόλο, εντάσσεται στην ευρύτερή της προσφορά προς το Πολεμικό ναυτικό και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας συνολικότερα. Και έρχεται σε συνέχεια της απόφασής της, να αναλάβει τη χρηματοδότηση του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών φρεγατών τύπου "S”, στο πρόγραμμα που φέρει την επωνυμία "ΚΥΚΝΟΣ".
Στο πλαίσιο της σύμβασης η εταιρεία "BAUDOUIN” έχει αναλάβει, να εφοδιάσει το ΠΝ με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για εγκατάσταση σε δύο φρεγάτες τύπου "S”, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας αριθμού ανταλλακτικών, εργαλείων και υποστήριξης.
Είχε προηγηθεί η δωρεά του πλοίου "Κύκνος" για τις ανάγκες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, αλλά και η συνεισφορά της στην αποκατάσταση του ιστορικού θωρηκτού "Αβέρωφ".
Εκπρόσωπος της οικογένειας δήλωσε σχετικά με τη νέα δωρεά:  "Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες που περνάει η Πατρίδα μας, κάθε δυνατή ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, είναι απλά υποχρέωση όλων των Ελλήνων".
Άλλωστε τη φιλοσοφία και την αντίληψη της εφοπλιστικής οικογένειας για προσφορά προς τη χώρα και τις ένοπλες δυνάμεις της είχε συνοψίσει, ο Πάνος Λασκαρίδης κατά την τελετή ένταξης του ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ στον Στόλο τον περασμένο Δεκέμβριο: "Η πατρίδα δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να τιμά τους πολίτες της, αλλά οι πολίτες να τιμούν την πατρίδα τους.
Η πατρίδα δεν χρωστάει σε κανέναν,  εμείς όλοι, ως πολίτες, της χρωστάμε". Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη συμπλήρωσε επίσης ότι "η βοήθεια (προς την πατρίδα) πρέπει να προέρχεται από όλους τους Έλληνες και όποιος έχει πολλά πρέπει να δίνει πολλά, όποιος έχει λίγα να δίνει λίγα και όποιος δεν έχει καθόλου δυνατότητα δεν χρειάζεται να δίνει καθόλου".
Για τη νέα δωρεά, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και η στρατιωτική ηγεσία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού με μια ακόμα αξιόμαχη μονάδα που θα ενταχθεί σύντομα στην δύναμη του Στόλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης