Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρωτοφανές σοκ για οικονομία και αγορές ο κορωνοϊός, λένε οι αναλυτές - Αναμένεται ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2020

Πρωτοφανές σοκ για οικονομία και αγορές ο κορωνοϊός, λένε οι αναλυτές - Αναμένεται ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2020
Οι ανά τον κόσμο αναλυτές προσπαθούν να διερευνήσουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό, ενώ τονίζουν πως η όποια προσέγγισή τους είναι θολή, καθώς κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά.
Στη μέγγενη του κορωνοϊού, της φονικής πανδημίας που ξεκίνησε από την επαρχία Hubei της Κίνας και επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, είναι κλεισμένοι πολίτες και επιχειρήσεις.
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές σοκ, καθώς οι εταιρείες κλείνουν η μία μετά την άλλη και οι νεκροί αυξάνονται.
Οι ανά τον κόσμο αναλυτές προσπαθούν να διερευνήσουν την κατάσταση, ενώ τονίζουν πως η όποια προσέγγισή τους θα είναι θολή, καθώς κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά.
«Με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές σοκ, άγνωστου μήκους και βάθους, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι θα γίνει, ανεξάρτητα από το τι λέγεται» έγραψε ο επικεφαλής της Pantheon Macroeconomics, Shepherdson.
«Τα στοιχεία των εταιρειών καθιστούν σαφές ότι τόσο τα ταξίδια όσο και τα ταξίδια αναψυχής καταρρέουν και είναι απλώς θέμα χρόνου η τρέχουσα κρίση να επηρεάσει εστιατόρια, κινηματογραφικές αίθουσες, χώρους μουσικής και αθλητικές εκδηλώσεις» συμπλήρωσε.
Όπως ακριβώς και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, έρχεται μια πτώση της εμπιστοσύνης και των δαπανών.
Στην πραγματικότητα, αν η κατάσταση γίνει τόσο άσχημη όσο το 2008, θα δούμε πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων από το ΑΕΠ, εξήγησε.
Η πλέον μακρά αγορά ταύρων στην ιστορία των ΗΠΑ τελειώνει, καθώς η πανδημία του COVID-19 αναμένεται να προκαλέσει κατάρρευση στα εταιρικά κέρδη το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, προειδοποίησε κορυφαίος αναλυτής επενδύσεων στην Goldman Sachs στις 11 Μαρτίου 2020.
«Έπειτα από 11 χρόνια και ετήσια αύξηση κερδών 13%, πιστεύουμε ότι η bull market για τον δείκτη S&P 500 σύντομα θα τελειώσει» γράφει ο David Kostin, επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Sachs.
Τόσο η πραγματική οικονομία όσο και οι χρηματαγορές πιέζονται πάρα πολύ.
«Αιτίες είναι η παγκόσμια εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και η κατάρρευση κατά 43% των τιμών του αργού πετρελαίου, λόγω του εμπορικού πολέμου Ρωσίας - ΟΠΕΚ» ανέφερε.
Ο David Kostin έθεσε ως μεσοπρόθεσμο στόχο για τον δείκτη S&P 500 απώλειες της τάξης του -4,88% (στις 2.450 μονάδες), περίπου 15% κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης (10/3).
Ο αναλυτής της Goldman βλέπει για το 2020 τα κέρδη ανά μετοχή στον S&P 500 να κυμαίνονται στα 157 δολάρια, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις της για 165 δολάρια.
Η Goldman Sachs αναμένει μείωση κερδών 15% το β' τρίμηνο του έτους για τον δείκτη S&P 500, -12% το γ' τρίμηνο και ανάκαμψη 12% το δ' τρίμηνο.
Image
Πάντως, παρότι οι επενδυτές έχουν μειώσει τις τοποθετήσεις τους, δεν τις έχουν αναστείλει σε δραματικά επίπεδα, αναφέρει ο αναλυτής της Goldman Sachs.
Ένας σφοδρός γύρος ρευστοποιήσεων θα απειλούσε την αξία των μετοχών.
Η Goldman Sachs διατήρησε τη σύστασή της υπέρ του κλάδου του real estate και των εταιρειών τεχνολογίας.
Παράλληλα, δεν προκρίνει τοποθετήσεις στον κλάδο της ενέργειας, της υγείας και στην αγορά λιανικής.
Ο ήλιος τελικά θα βγει, είπε ο Κόστιν.
Στην πραγματικότητα, η Goldman «βλέπει» ότι υπάρχουν περιθώρια για μια γρήγορη ανάκαμψη και τον S&P 500 στο τέλος του έτους να αγγίζει τις 3.200 μονάδες.
«Μέχρι το τέλος του έτους, η ανάπτυξη και τα κέρδη θα επιταχυνθούν και ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών κινήτρων θα διαχυθεί στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι μετοχές θα φαίνονται πιο ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα και τα μετρητά» ανέφερε ο David Costin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης