Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Καταρρέουν οι αγορές παγκοσμίως και μαζί τους και η εγχώρια αγορά

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Καταρρέουν οι αγορές παγκοσμίως και μαζί τους και η εγχώρια αγορά
ΑΓΟΡΕΣ: Παγκόσμια η καταστροφή. Απογοητεύουν και οι κεντρικές τράπεζες. Το πρόβλημα μεγαλώνει αντί να μαζεύεται. Τέτοια καταστροφή στις αποτιμήσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δε νομίζουμε πως έχουμε ξαναζήσει. Απίστευτη η πτώση και χωρίς δυνάμεις να βγει μία καλή αντίδραση. Πέντε μέρες έπεφτε ο DAX και στην έκτη πήγε -10%. Τι άλλο να σχολιάσει κάποιος.

Κανένα σημάδι αντίδρασης. Θα δούμε αύριο κάποια; Πόσο ακόμα θα υποχωρούν; Θα υπάρξει κάποια παρέμβαση που να ικανοποιήσει; Η εξάπλωση του ιού είναι ραγδαία και αυτό που προεξοφλούν οι αγορές είναι μάλλον κάτι εξαιρετικά άσχημο που λογικά δε θα τελειώσει στις επόμενες δυο-τρεις μέρες. Θεωρούν πως θα κρατήσει αρκετά ακόμα. Για να δούμε θα επιβεβαιωθούν;

Το ΧΑ πήγε στις 540 μονάδες και άμα συνεχιστεί αυτή η πορεία, οι 450 μονάδες δεν απέχουν και τόσο… Βλέπεις τις αποτιμήσεις και σε πιάνει η καρδιά σου. Πριν 3 περίπου εβδομάδες ήταν διπλάσιες και βάλε. Στα χαμηλά σχεδόν ημέρας το κλείσιμο του γενικού δείκτη με το τζίρο να είναι ικανοποιητικός.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Όλες πλέον βουλιάζουν καθημερινά. Απλά εναλλάσσονται στην κατάταξη. Στο τέλος όλες όμως γράφουν σχεδόν παρόμοιες απώλειες. Ελάχιστες έχουν κρατήσει. Οι τράπεζες έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει, ο γενικός δείκτης πήγε 45 μήνες πίσω και οι μετοχές πάνε στο σημείο από όπου ξεκίνησαν την άνοδο, τη μακροχρόνια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βλέπεις τη Eurobank κάτω από τα 0,40 ευρώ και έχει απορροφήσει και τη Grivalia. Βλέπεις την Alpha Bank στα 0,85 ευρώ και θυμάσαι προς πριν λίγες εβδομάδες ήταν κοντά στα 2 ευρώ. Η Εθνική πάει να χάσει και το 1 δισ. ευρώ σε αποτίμηση. Η Πειραιώς πλέον βρίσκεται στα 500 εκατ. ευρώ.

COCA COLA: Πάει και αυτή όπως όλο το ταμπλό. Αναμενόμενο. Δεν μπορεί όπως γράφαμε πριν λίγες μέρες με την αποτίμησή της να αγόραζες καμιά δεκαπενταριά μετοχές του FTSE 25. Στο -15,07% και στα 19,84 ευρώ με υψηλό μάλιστα όγκο 252 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 7,3 δισ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Διψήφιο και εδώ το ποσοστό απωλειών και η μετοχή στα 7,74 ευρώ με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια.

ΤΙΤΑΝ: Τα κατάφερε και έκλεισε με θετικό πρόσημο. Έστω και κατά 0,10% κάτι είναι. Στα 9,93 ευρώ με όγκο 70 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 818 εκατ. ευρώ. Τι να λέμε…

ΕΥΔΑΠ: Αφού έπεσε μόλις 1,79% πάλι καλά να λέμε. Με 585 εκατ. ευρώ αποτίμηση και στο εξάμηνο ταμείο 426 εκατ. ευρώ.

JUMBO: Κρατούσε κάπως όλη μέρα, αλλά στο τέλος έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα. Στα 12,70 ευρώ και στο -8,44% με όγκο 258 χιλ. τεμάχια.

ΜΙΚΡΑ: Έχουν διαλύσει όλα. Λογικό, εδώ πέφτουν οι μετοχές με καλή μερισματική απόδοση, καλύτερη εμπορευσιμότητα και προοπτικές, τα μικρά θα κρατήσουν; Στα 0,30 ευρώ γύρισε η Moda Bagno, στα 0,1820 ευρώ η Κορδέλλου (αν είναι δυνατόν), η Παπουτσάνης υποχώρησε 23% και έκλεισε στα 0,96 ευρώ. Τίποτα δε μένει όρθιο.

ΚΛΜ: Ούτε εδώ η κατρακύλα έχει τελειωμό. Στα 0,4220 ευρώ και στο -17,90% με όγκο 77 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 17 εκατ. ευρώ!

ΕΚΤΕΡ: Λογικά με αποτίμηση 6,7 εκατ. ευρώ, το ταμείο θα είναι αρκετά κοντά σε αυτό το νούμερο στο τέλος του 2019, εκτός και αν δικαιολογηθεί η πτώση με μη είσπραξη απαιτήσεων. Έλεος όμως, στα 0,60 ευρώ;

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Στα 0,3135 ευρώ πλέον η τιμή της μετοχής.

ΛΥΚΟΣ: Στα 0,7460 ευρώ η δική της.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Στα 0,57 ευρώ η δική του τιμή.

Γιώργος Κατικάς 
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης