Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα παραταθούν η προστασία της Α' κατοικίας και οι πλειστηριασμοί - Αυστηρές προτάσεις συζητούν οι τράπεζες για το νέο πτωχευτικό

tags :
Θα παραταθούν η προστασία της Α' κατοικίας και οι πλειστηριασμοί - Αυστηρές προτάσεις συζητούν οι τράπεζες για το νέο πτωχευτικό
Προς παράταση η πρώτη κατοικία και οι πλειστηριασμοί
Η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί μεταξύ των φορέων στα διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν και στα οποία συχνά διαφωνούν ως προς τη διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού νομοσχεδίου προσαρμοσμένου στην κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία.
Ωστόσο και εν τω μεταξύ η επιδημία- πανδημία μαζί με τη λήξη της προστασίας της α κατοικίας στο τέλος του Απριλίου διαμορφώνει συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να ζητηθεί η παράταση του καθεστώτος προστασίας από τους θεσμού και να επιτευχθεί μια θετική λύση για τους δανειολήπτες,  ατύπως ή και όχι,  για διάστημα που θα καθοριστεί από τις εξελίξεις και τις επιδράσεις των εξελίξεων αυτών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Κύκλοι που γνωρίζουν τα θέματασημειώνουν πως θεωρείται σχεδόν απίθανο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να ζητήσει απλώς την παράταση της προστασίας της α κατοικίας- κάτι που υπό τις τρέχουσες συνθήκες θεωρείται απολύτως φυσιολογικό- χωρίς να έχει να προσφέρει και κάτι ισοδύναμο στους θεσμούς.
Και αυτό κατά τις ίδιες εκτιμήσεις θα είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων του νέου θεσμικού πλαισίου με το οποίο αναμένεται να ευθυγραμμιστεί η χώρα αμέσως μετά τη λήξη του κόκκινου συναγερμού.
Εκτιμαται πως επειδή η χώρα έχει ποικιλοτρόπως δεσμευτεί ως προς το θέμα της προστασίας της α' κατοικίας- δέσμευση που έλαβε προκειμένου να απελευθερωθούν και τα ANFAS είναι δύσκολο να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια άκριτη παράταση, ωστόσο οι περιστάσεις δύσκολα μπορούν να οδηγήσουν και σε κάτι λιγότερο από αυτό.
Μπορεί η παράταση να μην είναι θεσμοθετημένη, μπορεί να είναι άτυπη, ωστόσο όπως όλα δείχνουν θα είναι δύσκολο να μην υπάρξει.
Αλλωστε οι γνωρίζοντες από κόκκινους συναγερμούς και πανδημίες εκτιμούν πως τόσο το εθνικό όσο και το διεθνές δίκαιο επιτρέπει μια τέτοια εξέλιξη και αυτό είναι και ο λόγος που κατά βάση δεν μπορούν παρά να παγώσουν και οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί.
Ωστόσο οι παρατάσεις θα δίδονται με το "κομμάτι" και με επανεκτίμηση της κατάστασης σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Oπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς θεωρείται εντελώς απίθανο να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των κατοικιών σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να γίνονται πλειστηριασμοί εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα.

Αυστηρές  προτάσεις των τραπεζών για το νέο πτωχευτικό

Σε άλλο πάντως μήκος κύματος βρέθηκε το NPL committee στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών που συνεδρίασε χθες.
Οι τραπεζίτες ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για το νέο πτωχευτικό όταν αυτό θα ισχύσει  οι οποίες είναι ιδιαίτερα δριμύες για τις περιπτώσεις των κόκκινων δανειοληπτών και μάλιστα σε ορισμένες φορές  έρχονται σε αντίθεση και με την Οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία στην οποία το ελληνικό δίκαιο πρέπει να προσαρμοστεί.
Σύμφωνα με κάποιες από τις προτάσεις είναι :
1.Tα φυσικά πρόσωπα να οδηγούνται όλα στο δικαστήριο εφόσον επιθυμούν ρύθμιση.
2. Οι ρυθμίσεις εκτός δικαστηρίου να αφορούν μόνον τους απολύτως φτωχούς. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις να μεταβούμε στο προ κρίσης καθεστώς που οι τράπεζες ρύθμιζαν σε συμφωνία με το δανειολήπτη.
3.Κατά τη διάρκεια διαπραγμάτευσης της ρύθμισης να μην υπάρχει αναστολή αναγκαστικών μέτρων .
4 Ο πτωχευμένος δανειολήπτης να απαλλάσσεται από το χρέος του μόνον αφού πουληθούν τα περιουσιακά του στοιχεία . (σ.σ.Οι προτάσεις 3 και 4 αντίκειται πλήρως στο πνεύμα της κοινοτική οδηγίας).
Επίσης στις προτάσεις που ακούστηκαν είναι η κατάργηση του κώδικα δεοντολογίας και να μην μπορεί να υπάρξει απαλλαγή χρέους για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που τις διοικούν.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης