Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises: Ο κορωνοϊός δεν είναι η αιτία της νέας ύφεσης – Θα ρίξει όμως την παγκόσμια οικονομία στα τάρταρα

tags :
Mises: Ο κορωνοϊός δεν είναι η αιτία της νέας ύφεσης – Θα ρίξει όμως την παγκόσμια οικονομία στα τάρταρα
Ο κορωνοϊός προκαλεί σοκ τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση, κι επιδρά στην αποταμίευση, όμως δεν ευθύνεται για την ύφεση - Αυτή είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής της Fed


Ο κορωνοϊός δεν είναι η αιτία της νέας ύφεσης, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο Mises, είναι όμως ικανός να ρίξει την παγκόσμια οικονομία στα τάρταρα.
Όπως υποστηρίζει είναι αμφίβολο πώς η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από μια κεντρική τράπεζα μπορεί να υπερασπιστεί μια οικονομία από τον κορωνοϊό.
Το μόνο που θα δημιουργήσουν αυτές οι πολιτικές είναι η περαιτέρω εξάντληση του συνόλου των πραγματικών αποταμιεύσεων, καθυστερώντας κάθε μελλοντική οικονομική αναζωπύρωση.
Ο κορωνοϊός διαπιστώνει, δεν θα είναι η αιτία της νέας ύφεσης
Η εμφάνιση της ύφεσης που δείχνει να οφείλεται στον κορωνοϊό, είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής της Fed και αυτό, γιατί όπως τονίζει το Mises, οι κύκλοι ανάπτυξης - ύφεσης δεν προκαλούνται από κραδασμούς όπως ο κορωνοϊός.
Ο μηχανισμός που είναι υπεύθυνος γι 'αυτούς είναι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Αναλυτικότερα,
Οι φιλελεύθεροι πολιτικοί ανέλαβαν να μειώσουν τις επιπτώσεις για το επερχόμενο οικονομικό κραχ από τον κορωνοϊό, μετά από αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των αναλυτών για σοβαρή επιβράδυνση στην ανάπτυξη και μια νέα χειρότερη ύφεση από αυτή που έζησε ο κόσμος το 2008, αν ο ιός συνεχίσει την εξάπλωσή του με τους ρυθμούς που κινείται αυτή τη στιγμή.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε ένα στόχο από 1,00 έως 1,25%, την Τρίτη 3 Μαρτίου, σε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης που αποσκοπούσε να προστατεύσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από την επίδραση του κορωνοϊού.

Fed Funds Target Rate Change
Ωστόσο, ο κορωνοϊός παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα.
Με βάση τους κινδύνους αυτούς και για την επίτευξη των μέγιστων στόχων για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αποφάσισε σήμερα να μειώσει το στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων».
Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφεραν ότι ήταν επίσης έτοιμοι να βοηθήσουν, ιδιαίτερα τα φτωχά κράτη.
Οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική από την Ιαπωνία ως την Ευρώπη δεσμεύθηκαν να ενεργήσουν όπως είναι απαραίτητο για την εξάλειψη οποιουδήποτε οικονομικού φαινομένου, καθώς εξαπλώνονται τα κρούσματα.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δήλωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να φθάσει στο 1,5% το 2020, πολύ λιγότερο από το 3% που προέβλεπε πριν από την εμφάνιση του ιού, εάν ξεσπάσει η εστία μέσω της Ασίας-Ειρηνικού, και τη Βόρεια Αμερική.
Εάν τα πράγματα φτάσουν στο χειρότερο δυνατό σημείο, η Ιαπωνία και η Ευρώπη θα μπορούσαν να βυθιστούν σε ύφεση, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.
Οι προβλέψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σχεδόν εξίσου κακές: Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ορισμένες προβλέπουν πιθανή ύφεση πριν από το τέλος του έτους.
Ο κορωνοϊός προκαλεί σοκ τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση, γεγονός που οι οικονομολόγοι ξέρουν να διαχειριστούν με ωμά οικονομικά, αλλά δεν μπορούν να διαχειριστούν οι πολιτικοί.

Η συνήθης άποψη για τα οικονομικά σοκ

Από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούσαν τις οικονομικές διακυμάνσεις ως αποτέλεσμα των διαταραχών της συνολικής ζήτησης.
Οι ξαφνικές αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών λέγεται ότι προκαλούν πτώση της συνολικής ζήτησης, η οποία θα σπρώξει ολόκληρη την οικονομία κάτω από μια πορεία σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.
Αντίθετα, μια ξαφνική αύξηση της αισιοδοξίας λέγεται ότι οδηγεί σε υπερβολική καταναλωτική δαπάνη, η οποία θα ωθήσει την οικονομία πάνω από μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.
Οι οικονομολόγοι θεώρησαν αυτές τις αποκλίσεις από σταθερές αναπτυξιακές διαδρομές ως αποτυχίες της οικονομίας της αγοράς για τον συντονισμό της ζήτησης και της προσφοράς.
Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε αναγκαίο να παρέμβει η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα προκειμένου να φέρει την οικονομία σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.
Αυτός ο τρόπος σκέψης θεωρεί την οικονομία ως ένα αντικείμενο που κινείται κατά μήκος ενός μονοπατιού σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και το οποίο περιστασιακά απομακρύνεται από τις διαταραχές.
Κάθε φορά που ένα σοκ ωθεί την οικονομία να υπερβεί την συνήθη πορεία, κατά μήκος του μονοπατιού, θέτει σε κίνηση μια μη βιώσιμη οικονομική άνθηση.
Ομοίως, ένα σοκ ή μια σειρά σοκ που ωθούν την οικονομία να βγαίνει από την τροχιά του μονοπατιού και άρα από μία τροχιά σταθερής οικονομικής ανάπτυξης οδηγεί σε οικονομική κάμψη.
Σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο σκέψης, μια σημαντική πηγή διαταραχών είναι μια ξαφνική αλλαγή στην ψυχολογία των ανθρώπων.
Ως εκ τούτου, αν οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες είναι αισιόδοξοι, αγοράζουν και αυτό ωθεί την οικονομία πάνω από τη σταθερή τροχιά και θέτει σε κίνηση μια οικονομική άνθηση.
Παρομοίως, οι οικονομικές κάμψεις ξεκινούν όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να ξοδεύουν.
Δεδομένου ότι οι αποκλίσεις από την πορεία της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης είναι δαπανηρές, θεωρείται ότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα πρέπει πάντα να είναι επιφυλακτικές για την εφαρμογή πολιτικών που θα αντισταθμίσουν αυτές τις αποκλίσεις.
Για παράδειγμα, εάν οι άνθρωποι γίνουν απαισιόδοξοι, η κεντρική τράπεζα πρέπει να το αντισταθμίσει επιταχύνοντας τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος και μειώνοντας τα επιτόκια και αντιστρόφως.
Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες της προκειμένου να αντισταθμίσει την ξαφνική απροθυμία τους να δαπανήσουν.
Ομοίως, ο ρόλος των κυβερνητικών αρχών είναι να προσέχουν πολλούς άλλους κραδασμούς, όπως η διασπορά του κορωνοϊού, και να αντισταθμίζουν τα αποτελέσματά τους μέσω κατάλληλων πολιτικών.
Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλόή η διαδικασία
Λόγω της μεταβλητής καθυστέρησης μεταξύ των αλλαγών της πολιτικής και των επιπτώσεών τους σε διάφορα τμήματα της οικονομίας, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί το σωστό χρονοδιάγραμμα των διαφόρων πολιτικών μέτρων.
Υποστηρίζεται επίσης ότι η έλλειψη επαρκών γνώσεων σχετικά με τη δύναμη της οικονομίας, καθιστά πολύ δύσκολο να αποφασιστεί ο απαιτούμενος βαθμός νομισματικών και φορολογικών μέτρων.
Κατά συνέπεια, σε πολλές περιπτώσεις διάφορες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές αντί να σταθεροποιούν την οικονομία έχουν καταστεί σημαντική πηγή αστάθειας.

Η οικονομία της αγοράς δεν κινείται κατά μήκος μίας τροχιάς

H οικονομία της αγοράς δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα αντικείμενο που κινείται κατά μήκος μιας συκεκριμένης τροχιάς.
Στην οικονομία της αγοράς, οι παραγωγοί ανταλλάσσουν μεταξύ τους διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.
Μέσω της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών ένας παραγωγός αποκτά μέσα που του επιτρέπουν να εξασφαλίζει τα αγαθά και τις υπηρεσίες άλλων παραγωγών.
Σε μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς, κάθε παραγωγός πληρώνει για την κατανάλωσή του ή την χρηματοδοτεί με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έχει παράγει.
Είναι, ωστόσο, η διαθεσιμότητα τελικών αγαθών και υπηρεσιών που τελικά καθορίζουν την ευημερία των ανθρώπων.
Το απόθεμα αυτών των αγαθών είναι το σύνολο των πραγματικών αποταμιεύσεων.
Παρόλο που οι διαταραχές μπορούν να διαταράξουν τον ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας, δεν έχουν καμία σχέση με το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων κύκλων άνθησης-ύφεσης.
Αυτό το φαινόμενο απαιτεί έναν μηχανισμό που τον τροφοδοτεί επίμονα και συστηματικά και τον υποστηρίζει.
Ο μόνος μηχανισμός που κάνει αυτό είναι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Νομισματικές πολιτικές και κύκλοι

Ενώ σε μια ελεύθερη, ανεμπόδιστη οικονομία της αγοράς υπάρχει μια τάση προς την αρμονία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, αυτό δεν συμβαίνει όταν εισάγουμε στη συζήτησή μας την κεντρική τράπεζα, η οποία διαταράσσει αυτή την αρμονία.
Σε μια ελεύθερη χωρίς εμπόδια οικονομία της αγοράς, τα χρήματα διευκολύνουν την ανταλλαγή αγαθών μεταξύ παραγωγών.
Με χρήματα, κάτι ανταλλάσσεται για κάτι άλλο.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει όταν οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας έθεσαν σε κίνηση τη δημιουργία χρημάτων από «λεπτό αέρα».
Τα νέα χρήματα δημιουργούν κατανάλωση που δεν υποστηρίζεται από την παραγωγή πραγματικού πλούτου.
Τα χρήματα από «λεπτό αέρα» δημιουργούν διάφορες δραστηριότητες που δεν θα προκύψουν σε ένα περιβάλλον ελεύθερης αγοράς.
Η εμφάνιση αυτών των μη παραγωγικών δραστηριοτήτων συνιστά οικονομική άνθηση.
Κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής έκρηξης, οι πραγματικές αποταμιεύσεις εκτρέπονται από παραγωγικές δραστηριότητες σε μη παραγωγικές δραστηριότητες με τη μορφή χρημάτων από "αέρα", αποδυναμώνοντας την παραγωγή πλούτου.
Κάθε φορά που η κεντρική τράπεζα σφίγγει τη στάση της, δηλαδή αυξάνει τα επιτόκια και περιορίζει τη νομισματική άντληση, υπονομεύει την ύπαρξη διαφόρων μη παραγωγικών δραστηριοτήτων και απειλεί την ύπαρξή τους.
Αυτή είναι η ουσία μιας οικονομικής κάμψης ή ακόμη χειρότερα, ύφεσης.
Παρατηρήστε ότι μια αυστηρότερη νομισματική στάση επιβραδύνει την εκτροπή των πραγματικών αποταμιεύσεων σε μη παραγωγικές δραστηριότητες, γεγονός που βοηθά τις δραστηριότητες να παράγουν πλούτη.
Επομένως, μια οικονομική κάμψη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εκκαθάριση των μη παραγωγικών δραστηριοτήτων (όπως πχ η επαναγορά ιδίων μετοχών) που προέκυψαν με την υποστήριξη της προηγούμενης χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Οι λόγοι για τους επαναλαμβανόμενους κύκλους άνθησης είναι ότι οι αρχές των κεντρικών τραπεζών ακολουθούν συνεχώς τις λεγόμενες νομισματικές πολιτικές που στοχεύουν στην καθοδήγηση της οικονομίας προς μια πορεία σταθερότητας και ευημερίας.
Επομένως, εάν οι οικονομικές κάμψεις αφορούν την εκκαθάριση μη παραγωγικών
δραστηριοτήτων, πώς κατηγοριοποιούμε ένα γεγονός όπως ο κορωνοϊός;

Ποια είναι η συμβολή ενός ιού σε μια ύφεση;

Η απάντηση είναι ότι ο κορωνοϊός δεν έχει καμία σχέση με το φαινόμενο ενός επαναλαμβανόμενου κύκλου άνθησης-αποτυχίας.
Εντούτοις, έχει τη δυνατότητα να παραλύσει την παραγωγική δραστηριότητα, πράγμα που υπονομεύει την πραγματική αποταμίευση και κατά συνέπεια τις μελλοντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χειρότερο εάν μειωνόταν και η υστέρηση της αύξησης της προσφοράς χρήματος, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα παρατηρούσαμε επίσης μείωση των μη παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Στην περίπτωση αυτή, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πολύ βαθύς.
Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ύφεση είναι πιθανό να προκύψει εξαιτίας της πτώσης της δυναμικής ανάπτυξης των χρημάτων.
Και ο κορωνοϊός είναι σε θέση να το κάνει αυτό.
Είναι αυτό που παρατηρούμε επί του παρόντος στην προσφορά χρήματος.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα από νομισματική άποψη, η ελαφρά ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης στο AMS στις αρχές του 2018 δείχνει ότι μπορεί να παρατηρηθεί μια ελαφρά βελτίωση στην οικονομική εικόνα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προτού να επιστρέψουμε στην επιβράδυνση .
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μακροπρόθεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του AMS μειώθηκε από 13,9% τον Απρίλιο του 2012 σε -0,6% τον Αύγουστο του 2019 (Διάγραμμα).

AMS Change
Ο κορωνοϊός μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα όσον αφορά την πραγματική αποταμίευση.
Είναι αμφίβολο πώς η χαλάρωση της νομισματικής στάσης από την κεντρική τράπεζα μπορεί να υπερασπιστεί μια οικονομία από τον κορωνοϊό.
Το μόνο που θα δημιουργήσουν αυτές οι πολιτικές είναι η περαιτέρω εξάντληση του συνόλου των πραγματικών αποταμιεύσεων.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του αναγκαίου εμβολίου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, για παράδειγμα.
 Μια τέτοια πολιτική θα καταστρέψει περαιτέρω το σύνολο των πραγματικών αποταμιεύσεων, καθυστερώντας κάθε μελλοντική οικονομική αναζωπύρωση.

Ο κορωνοϊός δεν θα είναι η αιτία της νέας ύφεσης
Η εμφάνιση της ύφεσης που δείχνει να οφείλεται στον κορωνοϊό, είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Οι κύκλοι ανάπτυξης - ύφεσης δεν προκαλούνται από κραδασμούς όπως ο κορωνοϊός.
Ο μηχανισμός που είναι υπεύθυνος γι 'αυτούς είναι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Το σοκ κορωνοϊού είναι πιθανό να αποδυναμώσει την πηγή πραγματικών αποταμιεύσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ύφεση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον κύκλο ανάπτυξης - ύφεσης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης