Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα δυσκολότερα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

tags :
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα δυσκολότερα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Με γνώμονα την άποψη που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τους πολίτες ότι «τα δυσκολότερα είναι ακόμη μπροστά μας», η μια σύσκεψη διαδέχεται την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με γνώμονα την άποψη που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τους πολίτες ότι «τα δυσκολότερα είναι ακόμη μπροστά μας», η μια σύσκεψη διαδέχεται την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με τις συνεχείς συσκέψεις, προσπαθεί η κυβέρνηση και τα στελέχη της να διερευνήσουν το νέο περιβάλλον που εκτός από τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας απαιτεί πλέον και μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν τεράστια ζητήματα το προσεχές διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε την Πέμπτη, ευρύτατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για να εκτιμήσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να υπάρξει πλήρης καταγραφή των επιπτώσεων τόσο στους εργαζομένους όσο και στις επιχειρήσεις σε κάθε φάση λήψης περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του ιού όπως και αντίστοιχο σχέδιο για τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος με δεδομένο ότι μιλάμε πια, για ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.
Το νέο αυτό περιβάλλον σύμφωνα με τις απόψεις που επικρατούν στο κυβερνητικό επιτελείο, επιβάλει μέτρα και για την υγεία αλλά και για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα όμως, είναι μέτρα τα οποία επιβάλλουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαφορετικούς κανόνες από εκείνους που προβλέπονταν αρχικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας.
Στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί, δύο είναι τα ζητήματα που τρέχουν παράλληλα.
Από τη μία πλευρά, η προστασία της δημόσιας υγείας, να περιοριστεί η εξάπλωση αλλά από την άλλη μεριά, είναι και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στην οικονομία, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις.
Γι αυτό και σήμερα συνεδριάζουν ξανά οι υπουργοί Οικονομικών Ανάπτυξης και Εργασίας για να επαναξιολογήσουν την κατάσταση.
Οι επαναξιολογήσεις θα είναι διαρκείς, ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών, λοιμωξιολόγων και άλλων ανθρώπων του υγειονομικού τομέα, έτσι ώστε να σχεδιαστούν οι άξονες των πολιτικών που θα δρομολογηθούν τις επόμενες μέρες αφού ληφθούν υπόψη και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ήταν καλές οι αποφάσεις και τα όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η κ. Lagard ενώ στο Eurogroup το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας περιμένουμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις που θα έχουν σχέση με τα ελληνικά αιτήματα.
Έχουν διατυπωθεί και από τον πρωθυπουργό στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης αλλά έχουν και γραπτώς κατατεθεί στο Eurogroup. Η Ελλάδα ζητά αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και βεβαίως να μην ισχύσουν τα πλεονάσματα τα οποία συμφωνήθηκαν σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης