Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρώτος θάνατος και στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό με 117 τα κρούσματα - Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και κέντρα διασκέδασης

tags :
Πρώτος θάνατος και στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό με 117 τα κρούσματα - Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και κέντρα διασκέδασης
Ο κορωνοιός εξαπλώνεται και στην Ελλάδα με τον πρώτο νεκρό να είναι γεγονός
(upd) Αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι έχει αρχίσει η διασπορά του ιού στην κοινότητα, αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή της.
Χθες (12/3) Επιβεβαιώθηκαν 18 νέα κρούσματα στη χώρα μας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 117, σύμφωνα με την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα εκπρόσωπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.
Από τα 117 κρούσματα, τα 10 είναι τα λεγόμενα «ορφανά» δηλαδή ερευνάται η πηγή έκθεσης ενώ για ακόμη 15 κρούσματα η διερεύνηση συνεχίζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων δεν συνεπάγεται τεράστια διασπορά στην κοινότητα, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να αφορά κάποιες εκατοντάδες κρούσματα.
Σήμερα (12/3), έλαβε εξιτήριο η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη.
Σύντομα ενδέχεται να πάρουν εξιτήριο και άλλοι ασθενείς απο την Αθήνα.
Την Τετάρτη, έγιναν περισσότερα από 680 τεστ για κορωνοϊό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από αυτά μικρός αριθμός ήταν θετικός.
Παράλληλα την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των γυμναστηρίων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε έτσι, η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες με εξειδίκευση των μέτρων το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδοτόπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης.
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου πολιτισμού.
Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια και καφετέριες.

Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα

Γεγονός είναι και ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο 66χρονος εκπαιδευτικός, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου, άφησε την τελευταία του πνοή χθες 12/3 τα ξημερώματα.

Πρόκειται για τον 66χρονο Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.
Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.
Ο 66χρονος εκπαιδευτικός, ο οποίος ήταν περιφερειακός σύμβουλος της Δυτικής Ελλάδας και κάτοικος Αμαλιάδας, ήταν ανάμεσα στους 56 προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Σημειώνεται πως πριν λίγους μήνες, ο 66χρονος είχε προχωρήσει σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «ο 66χρονος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.
Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας.

Έκκληση Κικίλια σε υγειονομικούς να υποβάλλουν αιτήσεις για πρόσληψη

Έκκληση σε υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές να υποβάλλουν αιτήσεις για τις 2.000 άμεσες προσλήψεις στον χώρο της υγείας, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Οι προσλήψεις θα γίνουν με ταχύτατες διαδικασίες, όπως έγινε γνωστό, καθώς προτεραιότητα του υπουργού Υγείας σε αυτή τη φάση, είναι να θωρακιστεί το σύστημα απέναντι στις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ο κορονοϊός στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. «Ήρθε η πιο μεγάλη ώρα, η ώρα της μάχης, μιας μάχης που θα κριθεί στο κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη», είπε ο Β. Κικίλιας σε σύντομη δήλωσή του σήμερα στο υπουργείο Υγείας και συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε το χρέος μας, θα ενεργήσουμε με κάθε τρόπο και θα πάρουμε κάθε μέτρο που θα χρειαστεί προκειμένου να προστατέψουμε τους ανθρώπους μας».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλη την κοινωνία να γίνει τείχος προστασίας για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Καθημερινές συσκέψεις Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Καθημερινές συναντήσεις με το επιτελείο του υπουργείου Υγείας θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις σε καθημερινή βάση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και συζήτηση των απαιτούμενων δράσεων.

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική παρέμβαση όταν παραβιάζονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Εγκύκλιο προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας με την οποία ζητεί την άμεση επέμβασή τους, όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού, απέστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.
Ο κ. Πλιώτας αναφέρεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση επικίνδυνης νόσου.
Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά, όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».
Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου ου έχει ως εξής:
«ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Προς
Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους
Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του κορονοϊού και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες Αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α' ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν' αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.
Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην ΕΡΤ - Γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών

Tο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ανακοίνωσε η ΕΡΤ.
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρεται: «το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού παρουσιάστηκε σήμερα και σε εργαζόμενο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα στο τμήμα ροής στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Άμεσα η διοίκηση της εταιρείας ήλθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Γίνεται ήδη ιχνηλάτηση των προσώπων που έχουν έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα.
Παράλληλα και βάσει των οδηγιών των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, δόθηκε εντολή σε ειδικό συνεργείο να απολυμάνει το χώρο, ενώ η υπηρεσία χορηγεί ήδη όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που έχει προμηθευθεί τις τελευταίες εβδομάδες (μάσκες, γάντια κλπ) για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους που παρουσιάστηκε το περιστατικό.
Σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ, η διοίκηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με απόλυτη προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και δευτερευόντως την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ, όπως επιτάσσει ο θεσμικός ρόλος της».

Αρνητικό το δείγμα του εργαζόμενου στο πλοίο Blue Star

Λήξη συναγερμού στο «Blue Star Myconos» με 343 επιβάτες και 77 άτομα πλήρωμα, που παρέμενε σε καραντίνα στο λιμάνι της Λήμνου, καθώς μέλος του πληρώματος ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Καβάλας με εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το δείγμα του εργαζόμενου ήταν αρνητικό σε κορωνοϊό.

Μόνο έκτακτα χειρουργεία - Τέλος τα απογευματινά ιατρεία

Σε συναγερμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, το πρόγραμμα των χειρουργείων προσαρμόζεται άμεσα, μέχρι νεοτέρας, και θα καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν.
Επίσης, αναβάλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρα

Σε 2.000 έκτακτες προσλήψεις επαγγελματιών υγείας προχωρά το υπ. Υγείας λόγω κορωνοϊού

Στην πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκοεμία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ προχωρά άμεσα το υπουργείο Υγείας, «για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του συστήματος υγείας».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι «1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.ά.).
Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διετούς διάρκειας και η υποβολή των αιτήσεων για τις συγκεκριμένες θέσεις, θα γίνεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: loipoepikouriko.moh.gov.gr

ΙΣΑ: Οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού στα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού στα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Ειδικότερα μετά από εισήγηση της Επιτροπής για τον SARS-CoV-2 που έχει συστήσει ο ΙΣΑ, συστήνονται τα κάτωθι:
-Εφόσον υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία του ασθενούς με ύποπτα συμπτώματα (πυρετός-βήχας-δύσπνοια) και ιδίως εφόσον έχει υπάρξει πρόσφατο ταξίδι εκτός Ελλάδος ή πιθανή επαφή με άλλο κρούσμα με SARS-CoV-2 τον κατευθύνουμε να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 1135 ή να επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ για μεταφορά του στα νοσοκομεία αναφοράς.
-Σε κάθε ιατρείο θα πρέπει κοντά στην εξωτερική πόρτα να υπάρχει επιτοίχιος συσκευασία απολυμαντικού.
Στο χωλ ή μετά την είσοδο θα υπάρχει δοχείο απορριμμάτων για να ρίχνονται τα απολυμαντικά μαντιλάκια που μπορεί να χρησιμοποίησε ο ασθενής. Το δοχείο απορριμμάτων θα έχει εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.
-Ο χώρος αναμονής (σαλόνι) θα πρέπει πριν την λειτουργία του ιατρείου ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να καθαρίζεται και να αερίζεται επαρκώς (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια).
-Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτή την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά και διαφημιστικά φυλλάδια.
-Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.
-Εάν η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού καλό είναι να ενημερώνεται ο ασθενής εάν έχει βήχα να προσέλθει με μάσκα μετά από εκτίμηση του γιατρού.
-Ο γιατρός ανάλογα με το ύποπτο περιστατικό και το είδος της εξέτασης θα έχει στη διάθεση του γάντια, μάσκα, ποδιά, αντισηπτικό για τα χέρια, για να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας και θα καθαρίζει κάθε φορά επαρκώς τα όργανα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί μετά από κάθε ασθενή (στηθοσκόπιο, καρδιογράφο, οξύμετρο, υπερήχους κλπ).
-Δίνει στον ασθενή τις γραπτές οδηγίες του ΕΟΔΥ που του έχει προμηθεύσει η Πολιτεία.
-Σε κάθε φορέα ΠΦΥ όποιος υποδέχεται αρχικά τον ασθενή πρέπει να φέρει ενδεδειγμένη μάσκα.
-Εάν από την εξέταση προκύψει πιθανότητα μόλυνσης από SARS-CoV-2 ο ασθενής παραπέμπεται σε νοσοκομείο αναφοράς μέσω του ΕΚΑΒ.
Σε ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο για εξέταση και εφόσον υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη, πρέπει στην είσοδο της γραμματείας του γιατρού να γίνονται οι κάτωθι ερωτήσεις:
-Εάν υπάρχει πυρετός-βήχας ή δύσπνοια
-Εάν έχει γίνει ταξίδι εκτός Ελλάδος σε ύποπτες για μόλυνση χώρες με SARS-CoV-2 τις τελευταίες 14 ημέρες όπως ανακοινώνονται εκάστοτε από τον ΕΟΔΥ.
-Εάν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από SARS-CoV-2 ή εργαζόταν σε χώρο όπου έχει εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα.
Εφόσον υπάρχει θετική απάντηση σε κάποια από τις ανωτέρω ερωτήσεις, γίνεται εξέταση κατά προτεραιότητα, δίνεται μάσκα στον ασθενή και τον κατευθύνουμε σε ξεχωριστό μεμονωμένο εξεταστήριο αν υπάρχει η δυνατότητα.
Η εξέταση γίνεται με τον γιατρό και τους νοσηλευτές να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας όπως ενδεδειγμένη ποδιά μίας χρήσεως, μάσκα, γάντια, προστατευτικά γυαλιά.
Μετά το πέρας της εξέτασης τα υγειονομικά υλικά μίας χρήσεως απορρίπτονται σε ειδικό δοχείο για μολυσματικά υλικά και η αποκομιδή τους πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές.
Ο γιατρός και όλο το προσωπικό μετά το πέρας της εξέτασης κάνουν καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και τοποθετούν και αντισηπτικό και ακολουθούν τις αντίστοιχες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Μετά την αποχώρηση του ασθενούς όλοι οι χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης