Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκούρα τα πράγματα στην ελληνική οικονομία, σε συναγερμό για νέα μέτρα - Με τηλεδιάσκεψη και χωρίς το ΔΝΤ η 6η αξιολόγηση

Σκούρα τα πράγματα στην ελληνική οικονομία, σε συναγερμό για νέα μέτρα - Με τηλεδιάσκεψη και χωρίς το ΔΝΤ η 6η αξιολόγηση
Το ΔΝΤ είχε αφήσει ανοικτό να μην συμμετάσχει στην αποστολή των ευρωπαϊκών θεσμών και να πραγματοποιήσει ξεχωριστό έλεγχο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στις 5 – 8 Μαίου του 2020.
Κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα το αίσθημα της ανησυχίας στην κυβέρνηση βλέποντας το βαθύ σκούρο χρώμα που σκεπάζει την οικονομία.
Ο κορωνοιός επηρεάζει ευθέως τα βασικά μεγέθη και τις παραδοχές του κρατικού προϋπολογισμού τα οποία μόνο με τη λήψη δραστικών οικονομικών μέτρων στην πραγματική οικονομία μπορεί να αναστραφεί η κατηφορική τους πορεία.    

Σε αυτό το πλαίσιο έχει δρομολογηθεί σήμερα νέα σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με βασικό θέμα τα εργασιακά και την καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα όταν η επιχείρηση αναστέλλει τη λειτουργία της με κρατική εντολή.
Το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερο του επιδόματος ανεργίας αλλά μικρότερο από τον καταβαλλόμενο μισθό.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή ειδικού μηνιαίου επιδόματος 400- 500 ευρώ πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με βάση τις τρέχουσες αποδοχές τους.
Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν σε ανακοινώσεις έως το τέλος του μήνα και μάλιστα την καταβολή των δεδουλευμένων για το μήνα Μάρτιο.
Ένα ακόμη καυτό θέμα είναι η απώλεια θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που θα πληγούν δραστικά από την επιδημία και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο επανασχεδιασμός των επιδομάτων ανεργίας με αύξηση του ποσού και διεύρυνση των δικαιούχων.
Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε κυλιόμενες συσκέψεις για την καταγραφή των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊου με στόχο την επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό του πακέτου των μέτρων στήριξης ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τον συντονισμό της δράσης.
Σύμφωνα με πηγές τα στοιχεία που φθάνουν από εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα μέρα με την ημέρα γίνονται πιο «γκρίζα» πράγμα που εντείνει τους φόβους για σημαντικές ζημιές σε επιχειρήσεις και κλάδους.
Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται ο τουρισμός που ήδη εμφανίζει εκτεταμένα κρούσματα ακυρώσεων ενώ ανησυχητικά είναι τα μηνύματα και από κλάδο της εστίασης καθώς τα στοιχεία που αποστέλλουν οι αρμόδιοι φορείς στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν πτώση του τζίρου στη περιοχή του 20 30% με τάση ραγδαίας επιδείνωσης.
Το πακέτο των νέων παρεμβάσεων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας στο οποίο θα εξεταστεί η ρήτρα ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας για έκτακτες περιστάσεις.         
Ο πυρήνας των νέων μέτρων θα είναι η επέκταση του «παγώματος» πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε γεωγραφικές περιοχές και κλαδικό  επίπεδο με βάση τα μετρήσιμα στοιχεία  που συγκεντρώνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η ειδική ομάδα παρακολούθησης.
Ανάλογα με τι αντοχές του προϋπολογισμού και το μέγεθος των επιπτώσεων της επιδημίας, σχεδιάζεται  να ενεργοποιηθούν και χρηματοοικονομικά εργαλεία για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις επιχειρήσεις.  
Εν τω μεταξύ με τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδα, η οποία πριν από την εξάπλωση της νόσου ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου.
Το ΔΝΤ είχε αφήσει ανοικτό να μην συμμετάσχει στην αποστολή των ευρωπαϊκών θεσμών και να πραγματοποιήσει ξεχωριστό έλεγχο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στις 5 – 8 Μαίου του 2020.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης