Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τις πιο δραματικές ώρες στη σύγχρονη ιστορία της ζει η Ιταλία – Στους 1.266 οι νεκροί, στα 17.660 τα κρούσματα από τον κορωνοϊό

tags :
Τις πιο δραματικές ώρες στη σύγχρονη ιστορία της ζει η Ιταλία – Στους 1.266 οι νεκροί, στα 17.660 τα κρούσματα από τον κορωνοϊό
Σήμερα Παρασκευή 13/3 θα ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ το πώς θα διαθέσει τα πρώτα 12 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Με ολόκληρη την Ιταλία να έχει μετατραπεί σε μια ενιαία, απαγορευμένη «κόκκινη ζώνη» και να ζει τις πιο δραματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, όπου τα πάντα είναι κλειστά – με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων - σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte βρίσκεται αντιμέτωπος με τα πυρά της αντιπολίτευσης, τις διαμαρτυρίες των περιφερειαρχών και την αυξανόμενη ένταση και απόγνωση της ιταλικής κοινωνίας.
«Είμαστε σε πόλεμο, πρέπει να κλείσουμε τα πάντα» υποστήριξε ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini, την ώρα που και ο προερχόμενος από τη Λέγκα, περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Attilio Fontana τόνιζε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει περισσότερα.
Η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει δραματική.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 17.660 και οι θάνατοι σε 1.266 (250 νέοι θάνατοι), γεγονός που σημαίνει ότι η Ιταλία μετά την Κίνα είναι η δεύτερη χώρα σε κρούσματα και θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι 1.258 άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, δεν μπορεί να απαλύνει την κατάσταση – σοκ που επικρατεί στην ιταλική κοινωνία.
Ήδη διατυπώνονται έντονες διαμαρτυρίες από τους εργαζόμενους, τους φαρμακοποιούς ενώ μια σειρά από συνδικάτα ζητούν να κλείσουν τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου όλα τα εργοστάσια μεταλλουργίας.
Απέναντι όμως σε αυτές τις φωνές, ο πρωθυπουργός Conte δεν εμφανίζεται πρόθυμος να προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά το τελευταίο του διάταγμα.

Επαφές Conte με βιομήχανους και περιφερειάρχες

Την ώρα που η Ιταλία έχει τεθεί σε καραντίνα για τις επόμενες 15 ημέρες, ο πρωθυπουργός Conte αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη με τις ενώσεις των βιομηχάνων και τα συνδικάτα σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε και οι κρίσιμες βιομηχανίες να συνεχίσουν την παραγωγή τους αλλά και τηρούνται ταυτόχρονα τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες καθώς και τα εργοστάσια που εξακολουθούν να λειτουργούν.
Η κυβέρνηση Conte δηλώνει έτοιμη να ακούσει τα επιχειρήματα περιφερειαρχών που θέλουν να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.
«Εάν οι περιφερειάρχες θέλουν να κλείσουν και άλλα εργοστάσια, εφόσον η παραγωγή τους δεν αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού στην υγεία και στα τρόφιμα, η κυβέρνηση δεν θα πει όχι, αλλά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» διαμηνύει η κυβέρνηση, η οποία επισημαίνει πως βάσει των υποδείξεων των Περιφερειών, θα αξιολογήσει ποιες εταιρείες μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή τους, επισημαίνοντας πάντως ότι πρώτο μέλημα της είναι η προστασία των εργαζομένων και των πολιτών.
Σημειώνεται πως σήμερα Παρασκευή 13/3 ο πρωθυπουργός Conte θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, Attilio Fontana, ο οποίος φέρεται να είναι έτοιμος να καταθέσει νέες προτάσεις για να βελτιώσει το τελευταίο διάταγμα της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις, τις συναθροίσεις.
Βασικό αίτημα των δημάρχων της Λομβαρδίας είναι η αναδιαμόρφωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, ο Alberto Cirio από το Πιεμόντε ζήτησε να κλείσουν τα δημόσια πάρκα ενώ ο Enzo De Luca, κυβερνήτης της Καμπάνια ζητά να είναι έτοιμος ο στρατός να επέμβει για τις παράνομες συγκεντρώσεις και τους παράνομους υπαίθριους πωλητές.
 
Βοήθεια από την Κίνα

Εννέα Κινέζοι ειδικοί στον κορωνοϊό και πολλοί τόνοι υγειονομικής βοήθειας έφθασαν σήμερα Παρασκευή 13/3 στην Ρώμη με ειδική πτήση από την Κίνα για να συνδράμουν την Ιταλία.
Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, στο τέλος του 2019, και στο έδαφος της οποίας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά, άρχισε να στέλνει ειδικούς για τον νέο ιό σε πολλές χώρες.
Μετά το Ιράκ και το Ιράν, το Πεκίνο ανακοίνωσε την αποστολή «εννεαμελούς ομάδας με υλικό που προορίζεται για την εντατική θεραπεία, προϊόντα ιατρικής προστασίας και άλλο υλικό».
Οι Κινέζοι ειδικοί, φορώντας μάσκες, έγιναν δεκτοί από αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Υγείας..
Με την ίδια πτήση μεταφέρθηκαν «αναπνευστήρες και υλικό για αναπνευστική υποστήριξη, ηλεκτροκαρδιογράφοι, δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό».
Οι εννέα ειδικοί, έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού  και από έναν διαπρεπή καθηγητή καρδιοπνευμονολόγο εντατικολόγο, είναι εντατικολόγοι, παιδίατροι και νοσηλευτές που διαχειρίσθηκαν την κρίση του ιού στην Κίνα.

Διαθέσιμα 25 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού


Σήμερα Παρασκευή 13/4 αναμένεται ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας να ανακοινώσει το πώς θα διαθέσει τα πρώτα 12 δις ευρώ από τα συνολικά 25 δις ευρώ, τα οποία η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει προκειμένου αντιμετωπίσει τις έκτακτες δυσκολίες που προκαλεί η επιδημία.
Σημειώνεται οι περισσότερο πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας είναι η Λομβαρδία (8.725 κρούσματα), η Εμίλια – Ρομάνια (1.947 κρούσματα), το Βένετο (1.384 κρούσματα) και το Πιεμόντε (580 κρούσματα).
Είναι χαρακτηριστικό πως ο περιφερειάρχης του Βένετο, Luca Jaia, υπογράμμισε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρεις.
Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι τις 15 Απριλίου, μόνο στην περιφέρεια Βένετο, αν δεν ανακοπεί ο μέχρι τώρα ρυθμός διάδοσης του ιού, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα δυο εκατομμύρια.
Ο Jaia έκανε γνωστό, επίσης, ότι στην περιφέρειά του, το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1023, ενώ άλλα 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.
Image
Τι κλείνει, τι μένει ανοιχτό

Βάσει των νέων μέτρων, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικής, λιανικής δραστηριότητας με εξαίρεση τα τρόφιμα και τις βασικές ανάγκες.
Κλειστά θα είναι τα μπαρ, οι παμπ, τα εστιατόρια ενώ βιομηχανίες και εργοστάσια θα μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τους υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.
Τα μουσεία, τα σινεμά, τα θέατρα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά έως τις 3 Απριλίου, όπως είχε ανακοινωθεί με προηγούμενο διάταγμα.
Οι εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την πώληση τροφίμων και με βασικές ανάγκες, θα συνεχιστούν.
Συγκεκριμένα, τα αρτοποιεία, τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα που πωλούν γαλακτοκομικά, τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό εμπορικών κέντρων.
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία και τα καταστήματα που πωλούν τσιγάρα και εφημερίδες.
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα εστιατόρια που βρίσκονται σε εθνικές οδούς, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και νοσοκομεία ενώ ανοικτές είναι οι τραπεζικές, οικονομικές, ασφαλιστικές υπηρεσίες.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα λειτουργήσουν κανονικά αλλά θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, εκτελώντας πάντως τα ελάχιστα δρομολόγια.
Πάντως, ο Conte εξήγησε ότι ο βασικός κανόνας είναι ένας, δηλαδή ο περιορισμός των μετακινήσεων, υποστηρίζοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Image

Conte: Έχουμε δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα στην Ευρώπη

«Είμαστε το πιο πληττόμενο κράτος της Ευρώπης από τον κορωνοϊό
Αλλά είμαστε και εκείνοι που αντιδρούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ, και γινόμαστε μέρα με την ημέρα το μοντέλο για τους άλλους.
Έκανα μια συμφωνία με τη συνείδηση μου: πάνω από όλα είναι και θα είναι πάντα η υγεία των Ιταλών πολιτών.
Πριν από μερικές ημέρες σας ζήτησα να αλλάξετε δραστικά τις καθημερινές σας συνήθειες, παραμένοντας όσο το δυνατόν περισσότερο στα σπίτια σας και βγαίνοντας έξω μόνο για λόγους ανάγκης.
Είχα συνείδηση ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα και ότι λογικά δεν θα ήταν το τελευταίο.
Είναι τώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, αυτό που είναι και το πιο σημαντικό» είπε ο Conte, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε λεπτομερώς όλες εκείνες τις δραστηριότητες που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Όπως είπε, κλειστά θα μείνουν όλα τα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια, όλα τα μπαρ, κάθε εμπορική και λιανική δραστηριότητα με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα μαγαζιά που πωλούν εφημερίδες και τσιγάρα.
Παράλληλα είπε πως «ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας», τόνισε ότι «θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία» και επεσήμανε πως «ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε».
Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες.
Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα.
Σύντομα, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού.
Η χώρα χρειάζεται την υπευθυνότητα του καθενός μας
Είμαστε μέρος της ίδιας κοινότητας.
Είμαστε μια κοινότητα ατόμων.
Ας μείνουμε μακριά ο ένας από τον άλλο σήμερα και θα αγκαλιαστούμε αργότερα.
Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης