Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλείνουν τα πάντα εκτός από φαρμακεία, τράπεζες, super market - Στα 190 τα κρούσματα κορωνοϊού, 5 διασωληνωμένοι

Κλείνουν τα πάντα εκτός από φαρμακεία, τράπεζες, super market - Στα 190 τα κρούσματα κορωνοϊού, 5 διασωληνωμένοι
Νέα δραστικά μέτρα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με κλείσιμο μπαρ και καφέ, καθώς και εμπορικών κέντρων.
Το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 190 από τα 117 που ήταν χθες (12/3) οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορoύν το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών.      
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων.
Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
«Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα.      
 Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι από τα 190 κρούσματα, τα 11 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και εξήγησε ότι τα 9 από αυτά είναι στην Αττική.
Ήδη 5 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας.
Από την πανδημία η Ελλάδα καταγράφει ήδη έναν νεκρό, ενώ ακόμη 47 ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.      
Όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με: κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής.
Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.


Σύμφωνα με την αναλυτική οδηγία που εξέδωσε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας η αναστολή λειτουργίας αφορά:

- Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
- Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
- Κέντρα διασκέδασης
- Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
- Βιβλιοθήκες, Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
- Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
- Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
- Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) - εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
- Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
- Τέλος η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλεί τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε (5) ατόμων.

Πιθανό νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού

Πολύ πιθανή φαντάζει η λήψη και νέων μέτρων μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου όλες οι εταιρίες θα υποχρεωθούν σε τηλεεργασία και θα κλείσουν όλα τα καταστήματα πλην εκείνων που πωλούν είδη διατροφής και τα φαρμακεία.
Ακόμη εξετάζονται μέτρα λελογικευμένης εισόδου στα super markets όπως επίσης και στα φαρμακεία και στα καταστήματα τραπεζών εάν και εφόσον μείνουν ανοιχτά με διευρυμένο ωράριο ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.
Εκτιμάται μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός θα προβεί σε νέο διάγγελμα αύριο ή την Κυριακή προκειμένου να πραγματοποιήσει νέες ανακοινώσεις σχετικά με τα θέματα αυτά αφού δει την πορεία των κρουσμάτων.

Η ακτινογραφία των κρουσμάτων
 
Εκατόν ενενήντα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφει συνολικά η χώρα μας, εκ των οποίων 11 χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών, και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Επίσης για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση.
Από τα 11 ορφανά κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική.
Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωλημένοι.
Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, σαράντα επτά είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.
Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.
Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1.000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.

Σύλληψη ιδιοκτήτη φροντιστηρίου


Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης (12/3/2020)  στα Ιωάννινα καθώς διαπιστώθηκε ότι «έσπασε» την αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ο 53χρονος εντοπίστηκε από την αστυνομία να κάνει μάθημα παρά το απαγορευτικό και έτσι οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψή του.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι και το επόμενο διάστημα θα είναι συνεχείς και θα ενταθούν ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Η σύλληψη του ιδιοκτήτη φροντιστηρίου έγινε γνωστή με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

«Λουκέτο» σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Την αναστολή λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έως και τις 30 Μαρτίου ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικού αναφέρονται τα εξής: «Με δεδομένο ότι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα  το πρωί στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και την 30ή Μαρτίου. Εννοείται ότι στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης.
Παράλληλα έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων».

Εκκενώθηκε το Golden Hall

Εκκενώθηκε το εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, κρούσμα θετικό στον COVID - 19 φέρεται να είχε επισκεφθεί το εμπορικό κέντρο.
Με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών, αποφασίστηκε η εκκένωση του κτιρίου.
Image

Κλείνει και το ΟΑΚΑ

Την αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων στο ΟΑΚΑ ανακοίνωσε η γγ Αθλητισμού έπειτα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση λοιπόν της Γενικής Γραμματείας στο ΟΑΚΑ θα ανασταλεί η λειτουργία όλων των χώρων προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ θα προσπαθήσουν να βρουν τους ανθρώπους που συναναστράφηκαν τα δυο κρούσματα.
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα SARS-CoV-2, αθλουμένων στους χώρους του ΟΑΚΑ.
Ενημερώθηκε άμεσα ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Γίνεται ήδη ιχνηλάτηση των προσώπων που έχουν έρθει σε στενή επαφή με τους νοσούντες.
Παράλληλα και βάσει των οδηγιών των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, δόθηκε η σχετική εντολή και το ΟΑΚΑ αναστέλλει άμεσα όλες τις λειτουργίες του.
Σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η διοίκηση του ΟΑΚΑ θα προβούν σε όλες τις επιπλέον απαραίτητες ενέργειες».

Θετική στον ιό αστυνομικός στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα

Θετική στον κορωνοϊό εντοπίστηκε υπαστυνόμος που εργάζεται στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική Αστυνομία, η γυναίκα η οποία νοσηλεύεται, είναι υπαστυνόμος ταξίδεψε πριν αρκετές μέρες στη Βιέννη και με την επιστροφή της εμφάνισε συμπτώματα.
Μπήκε στη διαδικασία ελέγχου και σήμερα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι θετική στον κορωνοϊό.
Ήδη είναι σε εξέλιξη από τον ΕΟΔΥ η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εργαζόμενη βρισκόταν σε άδεια από την εργασία της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται, επίσης, ότι τα γραφεία των εργαζομένων στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται σε απόσταση από το σημείο όπου κρατούνται οι μετανάστες.

Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα

Γεγονός είναι και ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο 66χρονος εκπαιδευτικός, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου, άφησε την τελευταία του πνοή χθες 12/3 τα ξημερώματα.
Πρόκειται για τον 66χρονο Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.
Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.
Ο 66χρονος εκπαιδευτικός, ο οποίος ήταν περιφερειακός σύμβουλος της Δυτικής Ελλάδας και κάτοικος Αμαλιάδας, ήταν ανάμεσα στους 56 προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Σημειώνεται πως πριν λίγους μήνες, ο 66χρονος είχε προχωρήσει σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «ο 66χρονος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.
Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης