Τελευταία Νέα
Διεθνή

Riksbank: Ο κορωνοϊός θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία - Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε περαιτέρω τις επιχειρήσεις

Riksbank: Ο κορωνοϊός θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία - Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε περαιτέρω τις επιχειρήσεις
Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας δήλωσε έτοιμη να παράσχει 45,9 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις της χώρας
Την ετοιμότητά της να στηρίξει περαιτέρω τις επιχειρήσεις στη Σουηδία λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, εξέφρασε σήμερα (13/3) η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, προκειμένου να περιορίσει ένα σημαντικό πλήγμα στην εγχώρια οικονομία.
Ειδικότερα, η Riksbank δήλωσε έτοιμη να παράσχει το ποσό των 500 δισ. κορονών (45,9 δισ. ευρώ) στις επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα και να μειώσει τις επιπτώσεις του ιού.
«Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει εκτεταμένες ανθρωπιστικές συνέπειες και επηρεάζει όλο και περισσότερο τη σουηδική και την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει η ανακοίνωση της Riksbank, προσθέτοντας ότι «αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
«Ο ιός θα έχει αναμφισβήτητα αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα, αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο μεγάλες θα είναι οι συνέπειες και για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν», υπογράμμισε η Τράπεζα, διευκρινίζοντας ότι «προκειμένου να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η παροχή ρευστότητας στις εταιρείες συνεχίζεται με αποτελεσματικότητα».
Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας εμφανίζεται έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα και να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα στο επόμενο διάστημα, εάν κριθεί απαραίτητο.
«Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές σημαίνει ότι οι εταρείες που είναι ισχυρές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες χρηματοδότησης», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Τράπεζας, Stefan Ingves, ο οποίος πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό για τις τράπεζες να συνεχίσουν να παρέχουν σε αυτές τις εταιρείες δάνεια ώστε να μην απειληθεί η παροχή πίστωσης».
«Τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θεωρηθούν μία μορφή ασφάλισης που επιτρέπει στις σουηδικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, να αισθάνονται ασφαλείς ότι η παροχή πίστωσης δεν θα αποτύχει», πρόσθεσε ο κ. Ingves.
Παράλληλα, η Riksbank αναφέρει ότι μπορεί να δράσει με διάφορους τρόπους «προκειμένου να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία στην οικονομία», ενώ προσθέτει ότι «επί του παρόντος, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η λειτουργία της παροχής πιστώσεων».
«Εάν μειωθεί η παραγωγή και η ζήτηση, τα έσοδα των εταιρειών θα υποχωρήσουν, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ανάγκης δανεισμού χρημάτων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αναταραχές», αναφέρει η Τράπεζα, η οποία εξηγεί ότι «η ασθενέσθερη ζήτηση στην οικονομία πιθανότατα σημαίνει ότι θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός».
«Οι οικονομικές εξελίξεις και η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τόσο στη Σουηδία όσο και σε άλλες χώρες, αλλάζουν πολύ γρήγορα», εξηγεί η Τράπεζα, προσθέτοντας ότι «δεδομένων των γεγονότων, η Riksbank είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα και να παράσχει την απαραίτητη ρευστότητα, ακόμα και μεταξύ των τακτικών συναντήσεων νομισματικής πολιτικής».
«Όλα τα εργαλεία της Riksbank μπορούν να χρησιμοποιηθούν, και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές εξελίξεις», υπογραμμίζει η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης