Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή κριτική σε Johnson και από την ΠΟΥ για την αδράνεια της Βρετανίας να λάβει μέτρα για τον κορωνοϊό

Σκληρή κριτική σε Johnson και από την ΠΟΥ για την αδράνεια της Βρετανίας να λάβει μέτρα για τον κορωνοϊό
Σε επιστολή τους 295  ακαδημαϊκοί που ζουν στη Βρετανία κατηγορούν τον Johnson ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων πολιτών
Με 35 νεκρούς, 14 μόλις το τελευταίο 24ωρο και 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα ο Boris Johnson βρίσκεται αντιμέτωπος με σκληρή κριτική από πολίτες, επιστήμονες και τον ίδιος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την μη λήψη μέτρων προστασίας από τον φονικό κορωνοϊό.
Σε επιστολή τους 295  ακαδημαϊκοί που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία κατηγορούν τον βρετανό πρωθυπουργό ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών.
"Με απλά μέτρα θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες ζωές στη Βρετανία", επεσήμαναν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Johnson μπορεί να φρενάρει «δραματικά» την ταχύτητα εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μολυνθούν εκατομμύρια Βρετανοί τις ερχόμενες εβδομάδες.
Μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη (και πιθανότητα στον κόσμο) που δεν έχουν απαγορευτεί οι μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν κανονικά.
Ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Johnson, σερ Patrick Wallance έχε υπερασπιστεί τα συγκρατημένα μέτρα της κυβέρνησης στη Βρετανία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, ότι μια προσωρινή καταστολή της πανδημίας του κορωνοϊού με ένα τετράμηνο περιορισμό των πολιτών ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο καταστροφικό ξέσπασμα τον ερχόμενο χειμώνα.
Και ισχυρίστηκε ότι μακροπρόθεσμα, το 60% του πληθυσμού θα πρέπει να κολλήσει τον ιό ώστε να επιτευχθεί η «ανοσία αγέλης», όπως είπε λίγο πριν την παρουσία της λίστας των μέτρων μαζί με τον βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος να σημειωθεί ότι θα είναι αυτός που θα χρεωθεί το ενδεχόμενο μεγα΄λο αριθμό θανάτων στη χώρα.

Κριτική από τον ΠΟΥ

Πέρα από τις σφοδρές επικρίσεις που προκάλεσε η στάση αυτή του συμβούλου του Johnson, από την αντιπολίτευση της χώρας και μερίδα του Τύπου, πυρά εξαπέλυσε χθες και η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Margaret Harris.
 Προς το παρόν γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον νέο κορωνοϊό, επεσήμανε. «Δεν έχει κυκλοφορήσει αρκετά στον πληθυσμό για να γνωρίζουμε τις ανοσολογικές αντιδράσεις», δήλωσε στο BBC. «Μπορούμε να μιλούμε για θεωρίες, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με πράξεις».

Πιθανώς αύριο (16/3) τα μέτρα

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας είπε στη διάρκεια της νύχτας ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού συμβούλου.
 «Η ανοσία της αγέλης δεν είναι μέρος του σχεδίου δράσης, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας επιδημίας», είπε. Υποστήριξε δε ότι ο στόχος παραμένει να σωθούν ζωές και να αποφορτιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αλλά μετά την κατακραυγή και τον θάνατο άλλων δέκα ασθενών από τον κορωνοϊό χθες στη Βρετανία καθώς και την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα ο Johnson ετοιμάζεται, αργούς ρυθμούς, να ανακοινώσει νέα μέτρα στο πλαίσιο μιας «εθνικής προσπάθειας» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Καθώς ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, σύμφωνα με τον Independent, ο Johnson  σκοπεύει να ζητήσει από τους κατασκευαστές να εντείνουν την παραγωγή αναπνευστήρων και άλλου ιατρικού εξοπλισμού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει αύριο (16/3)  θα διαβεβαιώσει τις εταιρείες ότι ο κρατικός μηχανισμός θα αγοράσει αποθέματα των νέων εξοπλισμών.
Η συνεργασία του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα θα επεκταθεί και σε νοσοκομεία με τη Ντάουνινγκ Στριτ να αφήνει να εννοηθεί ότι το βρετανικό ΕΣΥ θα πληρώνει ιδιωτικά νοσοκομεία για πρόσβαση σε κλίνες τους.
Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ αναφέρουν ακόμη ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες άνω των 70 ετών να κλειστούν στα σπίτια τους για τέσσερις μήνες, όπως προβλέπει πρόταση, που αναμένεται να υιοθετηθεί προσεχώς.
Παράλληλα η κυβέρνηση Johnson άφησε να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται να απαγορέψει τις μαζικές συγκεντρώσεις την επόμενη εβδομάδα μετά το κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων, παμπ και κέντρων διασκέδασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης