Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση σοκ της Goldman Sachs: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο -5% έως -7%, δεδομένη η ύφεση – Ο S&P 500 θα βυθιστεί στις 2.000 μον. ή -26%

Προειδοποίηση σοκ της Goldman Sachs: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο -5% έως -7%, δεδομένη η ύφεση – Ο S&P 500 θα βυθιστεί στις 2.000 μον. ή -26%
Η Goldman Sachs αναθεωρεί την εκτίμηση της για το β΄ τρίμηνο του 2020 από 0% σε -5% έως -7% για το αμερικανικό ΑΕΠ
Σε προειδοποίηση σοκ προβαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναφέροντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί σε ύφεση και προβλέπει -5% έως -7% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο του 2020.  
Η Goldman Sachs αναθεωρεί την εκτίμηση της για το β΄ τρίμηνο του 2020 από 0% σε -5% έως -7% που αποτελεί την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που το ΑΕΠ συρρικνώθηκε -8,4%.
Ταυτόχρονα προβλέπει ότι ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street θα υποχωρήσει στις 2.000 μονάδες ή πτώση -26% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Οι 2.000 μονάδες από τις 3.380 μονάδες το υψηλό είναι πτώση -41%.
Η Goldman Sachs εξηγεί την στάση της.
Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των περιπτώσεων κορωνοϊού στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί ραγδαία.
Σε απάντηση, οι ηγέτες των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων και οι κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει πολύ ισχυρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.
Ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα σημειώσει απότομη επιδείνωση μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2020.
Οι φόβοι για τον ιό έχουν ήδη αρχίσει να οδηγούν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να μειώσουν τις δαπάνες για δραστηριότητες όπως τα ταξίδια, η ψυχαγωγία και τα γεύματα στα εστιατόρια.
Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ελαχιστοποιήσει τις πτήσεις, οι συσκέψεις έχουν μηδενιστεί, τα κρουαζιερόπλοια έχουν ακυρώσει όλα τα ταξίδια, τα θεματικά πάρκα έχουν κλείσει και η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει βυθιστεί.
Μεταξύ των αθλητικών πρωταθλημάτων, ακυρώθηκαν του μπάσκετ, χόκεϋ και ποδοσφαίρου, καθώς και μεγάλες διοργανώσεις γκολφ και αντισφαίρισης και η σεζόν του μπέιζμπολ έχει αναβληθεί.
Τα στοιχεία από τις online κρατήσεις εστιατορίων υποδεικνύουν επίσης μια μεγάλη πτώση στις επισκέψεις εστιατορίων, ειδικά στις πόλεις που επηρεάζονται χειρότερα, όπως το Seattle.
Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει καραντίνα στις ΗΠΑ.
Η εμπειρία χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία προσφέρει ορισμένες ενδείξεις για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι ακραίες τοπικές καραντίνες.
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης εκτός από τα φαρμακεία και τα mini market είναι κλειστά, όλα τα εστιατόρια είναι κλειστά, η πληρότητα του ξενοδοχείου είναι σχεδόν μηδενική  και ορισμένα εργοστάσια έχουν κλείσει προσωρινά, ενώ πολλά άλλα λειτουργούν κάτω από τα κανονικά επίπεδα
Το παράδειγμα 1 παρέχει ενδεικτικές εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η επίπτωση του ΑΕΠ λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στο ανώτατο σημείο τους στις χειρότερες περιοχές.
Υποθέτουμε μείωση κατά 80% των δαπανών για τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία και μείωση κατά 50% των δαπανών για ξενοδοχεία και εστιατόρια.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Goldman%20Q2%20GDP.jpg?itok=v_RoU8JH
Συνολικά, οι υποθέσεις μας σχετικά με τις μειώσεις στην κατανάλωση σε αυτές τις κατηγορίες υποδηλώνουν μέγιστη επίδραση στο επίπεδο του ΑΕΠ στις περιοχές με τις χειρότερες επιπτώσεις της τάξης του 6-7%.
Οι μειώσεις στις πωλήσεις κατοικιών, όπως αυτές που παρατηρούνται σε άλλες οικονομίες που επλήγησαν από τον ιό και στις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα προστεθούν στο αρνητικό σενάριο για το ΑΕΠ.
Ο αντίκτυπος στην αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ εξαρτάται από το ποιο μερίδιο της χώρας επηρεάζεται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πόσο κοντά πλησιάζουν οι πληγείσες περιοχές στο μέγιστο χτύπημα που παρουσιάζεται στο παράδειγμα 1 και πόσο διαρκεί η υποχώρηση από την κανονική οικονομική ζωή.
 Το βασικό μας σενάριο έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο τον Απρίλιο, καθώς πολλές περιοχές των ΗΠΑ.
Η Goldman εξακολουθεί να μειώνει την πρόβλεψη του ΑΕΠ για το 2020 σε + 0,4%, από 1,2%, η οποία ακόμη και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο ανάκαμψης σε σχήμα V θα ήταν το χειρότερο ετήσιο ΑΕΠ από την κρίση.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Goldman%20GDP%20crash.jpg?itok=30yXcoXQ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης